تاریخ انتشار: ۱۷ شهریور ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۵

تهران- ایرنا- تحلیلگران سفر «بنیامین نتانیاهو» به لندن برای دیدار با مقام‌های آمریکایی و انگلیسی را نشانه‌ای از تقلای نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای نمایش و جلب حمایت‌های خارجی از خود و تاثیرگذاری بر نتایج انتخابات پارلمانی ارزیابی می‌کنند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی کمتر از دو هفته مانده به انتخابات پارلمانی در اراضی اشغالی در سفری ناگهانی به لندن رفت. وی در این سفر با «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلستان دیدار کرد. گفته می شود نتانیاهو با «مارک اسپر» وزیر دفاع آمریکا هم گفت وگوهایی را داشته است.

ناگفته پیدا است مهمترین محور گفت وگوهای نخست وزیر رژیم غاصب در هر دیداری، جمهوری اسلامی ایران و برجام است و در همه این دیدارها او تلاش می کند تا با التماس از قدرت های غربی اهرم های فشار بیشتری را بر ایران ایجاد کند. در شرایط خاص کنونی اما وی هدف دیگری را هم دنبال می کرد که آن جلب حمایت هایی برای انتخابات آتی پارلمان و تضمین ادامه دوره نخست وزیری بود.

دیداری عجولانه از لندن

برخی رسانه ها برنامه ریزی برای این سفر را به اقدامات ایران در اجرای گام سوم و کاهش تعهدات برجامی تهران مرتبط دانسته اند زیرا وی پس از دستور هفته گذشته «حسن روحانی» رئیس جمهوری کشورمان مبنی بر آغاز بدون محدودیت فعالیت ها در حوزه پژوهش های هسته ای، سفر به لندن را اجرایی کرد. این در حالی است که گفته می شود یک روز قبل از آن، دفتر نخست وزیر اسرائیل سفر از پیش برنامه ریزی شده نتانیاهو به هندوستان را به بهانه نزدیکی زمان آن به انتخابات پارلمانی لغو کرد.

شبکه هفت تلویزیون اسرائیل در گزارشی عنوان داشت نتانیاهو در سفر یک روزه به لندن سه دیدار مهم را با نخست وزیر و وزرای دفاع بریتانیا و آمریکا انجام داد. وی در دیدار با مارک اسپر بر نزدیکی روابط اسرائیل و آمریکا تاکید و عنوان شد موضوع های ایران، سوریه، لبنان و حزب الله هم مورد بحث قرار گرفته است.

روزنامه «گاردین» با شگفت آور خواندن سفر نتانیاهو به لندن افزود وی پیش از انتخابات پرچالش در اسرائیل با وزیر دفاع آمریکا هم دیدار کرد. البته سفر اسپر به انگلستان هم با دیدار «مایک پنس» معاون رئیس جمهوری آمریکا از لندن همزمان شد.

به نوشته گاردین، نتانیاهو در عرصه داخلی اسرائیل به ویژه در زمینه انتخاباتی که کمتر از دو هفته دیگر برگزار می شود با چالش های زیادی  روبرو است. وی به منظور ارائه نمایشی از جلب حمایت واشنگتن از خود گفت وگوهایی را در زمینه حمایت ایالات متحده از امنیت اسرائیل برنامه ریزی کرده بود اما به نظر می رسد هدف وی محقق نشد. طبق گزارش اعلام بیانیه ای در این زمینه با هدف کمک به محبوبیت وی پیش از انتخابات در اسرائیل در دستور کار نتانیاهو قرار داشت.

در ماه های اخیر اتهام فساد به موقعیت انتخاباتی نتانیاهو به شدت لطمه وارد کرده است و به همین دلیل پیش بینی موفقیت برای نتانیاهو سخت شده است. به همین دلیل تحلیلگر گاردین بر این اعتقاد است که کاهش محبوبیت در افکارعمومی داخلی باعث شده است تا نتانیاهو به شدت بر تحولات خارجی و حمایت دیگر کشورها مخصوصا ایالات متحده حسابی ویژه باز کند. از آنجاکه وی رابطه خوبی را از گذشته با جانسون نخست وزیر بریتانیا داشته است به نظر می رسد در این راستا جلب حمایت های وی و نزدیک کردن رویکردهای خاورمیانه ای لندن به تل آویو از مهمترین اهداف وی بود. از طرف دیگر ایران و اقداماتی که «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه برای حل تنش ها درصدد انجام آن است از اصلی ترین مسائلی است که وی در لندن آن را دنبال کرد.

براساس این تحلیل، البته نتانیاهو از ایالات متحده پاسخ محکمی را دریافت کرد. وقتی که «برایان هوک» مسوول امور ایران در وزارت امور خارجه آمریکا به صراحت از ادامه تحریم ها علیه ایران و نبود هیچ گونه معافیتی در مورد ایران سخن گفت در واقع کاخ سفید به اسرائیل تضمین هایی را داده است.

روزنامه صهیونیستی «هاآرتص» نیز در راستای زمینه چینی برای اعمال فشار بیشتر اروپا بر ایران، مذاکره با مقام های اروپایی در مورد تهدیدات ایران را مهمترین و ماموریت وی در این سفر عنوان کرد. نتانیاهو در هفته های گذشته به شدت با هر توافقی میان تهران و واشنگتن که با میانجی گری کشورهای اروپایی در جریان بود، مخالفت کرد. وی در دیدار اخیر خود با نخست وزیر انگلیس هم تاکید کرد «اکنون زمان گفت وگو با ایران نیست بلکه زمان فشار است».

براساس این گزارش، در طرف مقابل جانسون اگرچه از همراهی با نتانیاهو در مورد ایران دریغ نکرد اما مهمترین محور مورد علاقه خود را صلح در خاورمیانه از طریق تشکیل دو دولت عنوان کرد. در نشست خبری هنگامی که جانسون تصریح کرد «بریتانیا هنوز از همه تلاش ها برای حل منازعه خاورمیانه و تشکیل دو دولت حمایت می کند»؛ نتانیاهو پاسخ داد که باید در این مورد بیشتر صحبت کند. وی در ادامه بدون پرداختن به بحث مورد نظر نخست وزیر انگلیس مدعی شد چالش اصلی سیاست های ایران است.

ناکامی برای تهیه خوراک تبلیغات انتخاباتی مناسب

یکی از مهمترین اهداف سفر نتانیاهو به لندن نشان دادن پشتیبانی شدید غرب از سیاست های وی بود که به نظر می رسد نخست وزیر رژیم صهیونیستی در این مسیر چندان موفق نبود. به نوشته رسانه های اسرائیلی، اسپر و نتانیاهو هم در لندن با یکدیگر دیدار کردند. به رغم آنکه پیش بینی می شد که محور اصلی گفت وگوی آن ها نیازهای امنیتی اسرائیل باشد اما هیچ خبری از نتیجه این دیدار منتشر نشد. جالب تر اینجاست که چند روز قبل هم اسپر و نتانیاهو به صورت تلفنی با یکدیگر مذاکره ای را داشتند اما در نهایت به نظر می رسد این تلاش ها نتوانست نظر سران رژیم صهیونیستی  را به صورت کامل برآورده سازد.

حال آنکه نتانیاهو در حالی به لندن سفر کرد که یک روز قبل از آن سفر خود به هندوستان را لغو کرده بود. تحلیل روزنامه هارتص هم بر این  پایه استوار است که لغو این سفر و رفتن به لندن، به ویژه دیدار با مقام های آمریکایی برنامه ای بود تا حمایت دولت دونالد ترامپ از بنیامین نتانیاهو را پیش از انتخابات ۱۷ سپتامبر (۲۶ شهریور) در اسرائیل به نمایش بگذارد. در هفته های اخیر برخی مشاوران نتانیاهو و نزدیکان رئیس جمهوری آمریکا تاکید کرده بودند که صدور یک بیانیه از سوی ترامپ در زمینه حفاظت از امنیت اسرائیل می تواند به نتانیاهو در انتخابات کمک شایانی کند.

در همین چارچوب برخی رسانه ها حتی پیش بینی می کنند ممکن است نتانیاهو برگزاری نمایشی مشابه با «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه را هم در دستور کار خود قرار دهد.  

با این حال به نظر می رسد اختلاف نظرهای اندکی هم میان دولت های غربی با نتانیاهو وجود دارد. ایالات متحده نسبت به حملات هوایی اسرائیل به پایگاه های نظامی در عراق انتقاد دارد زیرا طبق تحلیل گاردین این امر ممکن است به تشدید مقاومت ها در عراق در مقابل نیروهای آمریکایی منجر شود. از سویی دیگر نیز لندن بیش از آنکه به هم راستایی با تل آویو در موضوع ایران علاقه ای نشان دهد بر صلح در خاورمیانه با محوریت تشکیل دو دولت تمرکز دارد.