به گزارش روزنامه گاردین، «کریاکوس میتسوتاکیس» نخست وزیر یونان برای صدور مجوز خروج گنجینه تاریخی یونان، از این کشور و نمایش آن در لندن در ازای بازگشت مرمرهای الگین به آتن تا سال ۲۰۲۱، ابراز تمایل کرده است.
این گنجینه تاریخی یونان تاکنون در خارج از این کشور به نمایش گذاشته نشده است.
وی هدف از این تصمیم را ایجاد شرایط لازم برای شناساندن میراث فرهنگی یونان به سراسر جهان و کمک آتن به تمدن غرب توصیف کرده است.
نخست وزیر یونان خطاب به «بوریس جانسون» همتای انگلیسی اش گفت: مجسمه هایی را به ما برای یک دوره زمانی خاص قرض دهید و در ازای آن، آثار هنری بسیار ارزشمند کشورم را که تاکنون از یونان خارج نشده است، برای نمایش در موزه بریتانیا ارسال می کنم.
آتن که با بحران و ریاضت اقتصادی دست و پنجه نرم می کند، برای اولین بار طی سال های متمادی چنین پیشنهادی را به لندن داده است.
آتن در حالی خواستار پس گرفتن حاشیه های تزئینی سردرد معبد پارتنون در منطقه آکروپلیس یونان است که ۵۰ متر از این حاشیه ۱۱۵ تکه ای را در اختیار دارد و ۸۰ متر آن در لندن نگهداری می شود.
این مجسمه های مرمرین دو هزار و ۵۰۰ ساله به دستور «لرد الگین» سفیر عثمانی در اوایل سال های ۱۸۰۰، از معبد پارتنون برداشته شد. لرد الگین، مجسمهها را به دولت انگلیس فروخت و این آثار در نهایت در سال ۱۸۱۷ از موزه بریتانیا سردرآورد.
یونان طی چند دهه، پس گرفتن مجسمهها را خواستار شده و با ارسال درخواستهای رسمی به انگلیس، لندن را به اقدامی قانونی تهدید کرده و راهکارهایی چون میانجیگری از سوی یونسکو را ارائه داده است.9109
موزه بریتانیا نیز سرسختانه درخواست های یونان برای پس گرفتن آثار باستانیاش را رد کرده است.
این در حالی است که مردم انگلیس از درخواست یونان حمایت کرده اند. نتایج یک نظرسنجی که در سال ۲۰۱۴ در انگلیس، نشان داد که تنها ۲۳ درصد از مردم انگلیس باقی ماندن این آثار در کشور خود را خواستارند.
اما این مناقشه تاریخی به یونان و انگلیس محدود نمی شود. یونان از فرانسه نیز درخواست کرده است بخشی از حاشیه تزئینی مرمرنمای پارتنون را که در موزه لوور پاریس نگهداری میشود، برای گرامیداشت دویستمین سالگرد استقلال یونان در سال ۲۰۲۱، به آتن قرض دهد.
فرانسه نیز تصمیمی در این زمینه اتخاذ کرد که انگلیس را شرمسار می کند. پاریس اخیرا بسیار غیرمنتظره به پیشنهاد بازگرداندن آثار خواسته شده از سوی آتن، پاسخ مثبت داد.
نخست وزیر یونان این درخواست را در جریان اولین سفر رسمی اش به پاریس با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه در میان گذاشت و فرانسه قول داد آثار درخواستی را در ازای قرض گرفتن برنزهای دیده نشده یونانی برای نمایش در موزه لوور، به آتن پس دهد.
حاشیه تزئینی مرمرنمای پارتنون که مربوط به سده پنجم قبل از میلاد است، صحنه ای از نبرد اسطوره های یونان با انسان ها را به تصویر می کشد. این اسطوره های یونانی موجوداتی با بالاتنه انسان و پایین تنه اسب هستند.
موزه لوور اعلام کرد که «لوئیس فرانسوا سباستین فاول» (Louis Francois
Sebastien Fauvel) یک دیپلمات فرانسوی، حاشیه تزئینی این مرمرنما را در سال ۱۷۸۸ در پای این مرمر پیدا کرد.
در کنار انگلیس و روسیه، فرانسه نیز در نبردی دریایی علیه نیروهای عثمانی در سال ۱۸۲۷ شرکت داشت تا در استقلال یونان سهمی داشته باشد.
در این میان، آتن می گوید قصد ندارد از این پس در مورد چگونگی خروج مرمرها از یونان بحث و جدل کند. در عوض، دولت جدید یونان خواستار تمرکز بر تبادل آثار باستانی است.
به گفته «لینا مندونی» وزیر فرهنگ یونان، ۲۱ هزار مکان باستان شناسی در یونان شناسایی شده است.
وی که خود یک باستان شناس است، افزود: تقریبا هر روز یک شی ارزشمند یافت می شود و ما خواهان صادر کردن این دارایی های فرهنگی هستیم.