کربلا در روز تاسوعا و شب عاشورا واقعا دیدنی است. حتی اگر کسی باور شیعی و یا حتی اسلامی و مذهبی نداشته باشد اینجا که می آید مبهوت عظمت کربلا و فضای شور و شعور میلیونی مدفن سومین امام شیعیان و اصحابش می شود. از بزرگی مصیبت و حماسه کربلا و فداکاری و وفاداری یاران اندک و قساوت و بی مروتی دشمنان بیشمار آنان.
برای یک ناظر بیرونی، از جزء جزء آنچه این روزها در کربلا می گذرد تا کلیت این آیین بی نظیر دینی، قابل تامل است و انسان را به فکر فرو می برد؛ در کربلا چه گذشت و چرا تنها 50 سال پس از رحلت پیامبر اسلام (ص)، پاره تنش و کسی که رسول خدا او را به همراه بردارش حسن، "سروران جوانان بهشت" توصیف کرده بود، چنین ناجوانمردانه کشته می شود، اجساد او و یارانش زیر سم اسب ها می رود و دخترکان و زنان اهل بیتش به اسیری برده می شوند.
** وحدت در عین کثرت
اینجا به راستی مجمع ملل است، مردمانی با قومیت ها، نژادها و زبان های مختلف، تفاوت های عمده در ظاهر و پوشش، زائران ایرانی و عراقی عمدتا مشکی پوش و زائران پاکستانی و هندی سفید و روشن پوش، هر جا نگاه می کنی تفاوت است و تنوع اما در عین حال وحدتی نیز در میان هست، وحدتی حول یک محور؛ حسین. نام حسین این جمعیت متنوع و متکثر را از نقاط مختلف عراق و جهان دور هم جمع کرده است ، #الحسین_یجمعنا شعار نیست واقعیت این روزها کربلاست، واقعیت ایام عاشورا و اربعین؛ اینجا همدلی، ناهمزبانی ها را پشت سر گذاشته است.
شور و شعور، نوحه و نوا در جای جای حرم های مطهر و بین الحرمین شنیده می شود، فارسی، عربی، ترکی، اردو و هندی و ... تنوع رنگ و زبان با دو نام و فریاد مشترک "حسین" و "عباس". زائری که به حرم آمده است، همینکه نام حسین را می شنود، میخکوب می شود، روضه به زبانی "بیگانه" خوانده می شود اما او را نگه می دارد تا با شور و حال زائران "غریبه" همراه شود و نوحه کند و اشک بریزد.
اینجا فقط شور نیست، زائرانی را می بینی که در حال مطالعه و یا گفتگو درباره امام حسین و فلسفه قیام عاشورا هستند. اینجا وحدت در عین کثرت و کثرت در عین وحدت و توجه همزمان به شور و شعور یادآور جامعه صدر اسلام است، همان که دست کم برای نسل من فریاد آگاهی بخش مطهری ها و شریعتی ها، تصویرگر شهر و عصر پیامبر شد و ما را منزل به منزل و جمله به جمله همراه خاندان پیامبر کرد تا به کربلا برسند جایی که یا باید دشمن ظلم و ظالم باشی و همیار ستمدیده و یا در جبهه ظالم و ستمکار، گزینه سومی وجود ندارد!
آری اینجا هر کسی از ظن خود یار حسین می شود، از غلبه شور تا تکیه بر شعور عاشورایی هر کدام خیل جمعیتی را به خود جذب کرده است، یکی روضه کاملا احساسی می خواند و به ابعاد حسی حادثه کربلا بیش از هر چیزی تمرکز می کند و حتی گاه در دام اغراق و خرافه می افتد، دیگری فلسفه قیام عاشورا و اهداف نهضت حسینی را می کاود و در مفاهیم اخلاقی و انسانی آن غور می کند.
بسیارند جوانان نورس تا پیران فرتوت که تا نگاهشان به ضریح حسین می افتد بی اختیار به گریه می افتند و از خود بی خود می شوند، آن طرف تر پدری برای فرزند کوچکش که برای نخستین بار به زیارت می آید، قصه عاشورا را توضیح می دهد؛ چه شد و چرا شد و امروز چرا ما نام حسین را زنده نگاه می داریم. حسینی بودن چیست و یزیدی شدن چه ویژگی هایی دارد...
سراسر حرم و اطراف آن را بنرهایی از طرف عتبه های حسینی و عباسی پوشانده که حاوی احادیث و روایات مربوط به مقام و منزلت امام حسین و شهدای کربلا و منزلت زیارت آگاهانه حسین (من زار الحسین عارفا بحقه) است در کنار پارچه نوشته هایی حاوی نواهای لیبک یا حسین، یا قتیل العبرات، یا عباس و یا زینب؛ تعابیری که هم شور می انگیزد و هم شعور را پرورش می دهد.
اینجا کربلاست، کربلا همیشه غوغاست اما این روزها شور و غوغای دیگری برپا می شود، تاسوعا و عاشورا و اربعین، در کربلا فضای دیگری حاکم است، عاشقان حسین از نقاط مختلف عراق و کشورهای گوناگون جهان و از جمله جمهوری اسلامی ایران می آیند تا یاد سالار شهیدان و اصحابش را گرامی دارند و با امامشان تجدید میثاق مروت و آزادگی کنند.
جلوه دیگری از عاشورا آن است که حضور در کربلا و مراسم های مربوط به این ایام مختص شیعیان نیست و بویژه عراقی ها از مذاهب مختلف در بزرگداشت ایام شهادت امام حسین (ع) مشارکت دارند، موکب و دسته های عزاداری برپا می کنند و در کربلا برای زیارت حضور می یابند.
کربلا بدون اغراق مصداق وحدت در عین کثرت و کثرت در عین وحدت و همراهی شور و شعور است.
سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در کربلا درباره مراسم عزاداری در روز تاسوعا و شب عاشورا به خبرنگار ایرنا گفت: مراسم امروز و امشب با شکوه فراوان و در امنیت و آرامش کامل برگزار شد و جا دارد از همه مسوولان کربلا در همه سطوح سیاسی، نظامی ، امنیتی و عتبات مقدسات تشکر کنیم که همه تلاش خود را برای هر چه بهتر برگزاری مراسم و رفاه حال زائران و تامین امنیت آن بکار گرفتند.
"میرمسعود حسینیان" همچنین به همکاری خوب میان نمایندگی ایران در کربلا با مسوولان عراقی و کربلایی و عتبات عالیات اشاره کرد.
وی حضور زائران ایرانی در مراسم امسال ایام تاسوعا و عاشورا را چشمگیر توصیف کرد و گفت طبق آماری که در اختیار ما گذاشته شده است طی 48 ساعت گذشته بیش از 80 هزار نفر زائر ایرانی از مرز مهران عبور کرده اند و پیش بینی می شود این رقم همچنان افزایش یابد و در روز عاشورا به اوج برسد.
سرکنسول ایران در کربلا تاکید کرده است که زائران ایرانی به توصیه هایی که توسط مسوولان ایران و عراق بویژه در خصوص ورود غیرمجاز و نیز حمل مواد مخدر و داروهای مسکن و غیرمجاز مطرح شده، توجه کنند تا دچار مشکلات قانونی و احیانا دستگیری و زندانی شدن نشوند. /