حمید بعیدی نژاد روز چهارشنبه پس از دیدار با وزیر خارجه انگلیس اضافه کرد که ایران حق خود می داند تا نفتش را به هر طریقی که صلاح کشور است، بفروشد.
وی ادامه داد: امروز وزیر خارجه انگلیس بنده را به وزارت خارجه احضار و مخالفتش را با اقدام اخیر نفت کش آدریان دریا برای فروش نفت به جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد و دو طرف در این جلسه مواضع خودشان را با یکدیگر در میان گذاشتند.
بعیدی نژاد اظهار داشت: بنده هم مواضع جمهوری اسلامی ایران را بسیار شفاف برای ایشان تشریح کردم. ما همان طور که همیشه تاکید کردیم تمام این جریان با اقدام غیر قانونی مقامات جبل طارق و انگلیس شروع شد. ما این اقدام را غیر قانونی می دانیم که کشتی نفت کش به هر بهانه ای که آن ها فکر می کردند به طور غیر قانونی توقیف شد.
سفیر ایران در انگلیس افزود: همان طور که می دانید در همان یادداشت اولیه که توسط سفارت صادر شد و مقامات جمهوری اسلامی ایران در موارد متعدد تاکید کردند، اگر ما به طور اصولی بپذیریم که چنین تحریمی توسط اتحادیه اروپا وجود داشته باز هم این تحریم قابل اطلاق و تعمیم به کشورهای ثالث نیست. بنابر این ما به طور صریح مخالفت خودمان را اعلام و تصریح کردیم که مبنای غیر قانونی بودن اقدام جبل طارق این است که تحریم های ادعایی را به کشور های ثالث دارد تعمیم می دهد.
وی اضافه کرد: بعد از این که اقدام غیر قانونی صورت گرفت تلاش های زیادی در سطح حقوقی و فنی انجام شد که نهایتا بعد از یک دوره طولانی منجر به این شد که دادگاه جبل طارق حکم آزادی نفت کش را صادر کرد اما خیلی متاسفیم از همان روزی که حکم آزادی صادر شد، مقامات امریکایی با اقدام های شتاب زده آمدند و تحریم هایی را علیه این کشتی اعلام و حتی عنوان کردند که هیچ کشوری حق ندارد به این کشتی خدمات بندری بدهد. حتی اعلام کردند کاپیتان و خدمه این کشتی تحت تحریم قرار خواهند گرفت به طوری که ما یک مشکلاتی داشتیم برای این که بتوانیم کاپیتان و خدمه جدید را به کشتی دعوت کنیم.
سفیر ایران این تحولات را در سطح دریا نوردی بین المللی بی سابقه توصیف کرد و گفت ما به همین دلیل اعتراضات خودمان را به سازمان بین المللی دریانوردی اعلام کردیم که کشوری حق ندارد امنیت و ایمنی دریا را به مخاطره بیندازد.
وزیر خارجه انگلیس دیروز سفیر ایران را در واکنش به آنچه عدم پایبندی ایران به تعهدات در مورد نفتکش «آدریان دریا1» خواند، احضار کرد.
کشتی آدریان دریا1 که پیش از این گریس یک نام داشت، پیشتر توسط نیروهای انگلیسی در تنگه جبل الطارق توقیف شد.مقامات انگلیسی هنگام توقیف ابرنفتکش ایرانی، نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه را بهعنوان توجیهی برای اقدام غیرقانونی خود مطرح کردند، در حالی که تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه تنها منحصر به کشورهای اتحادیه اروپاست و دیگر کشورها وظیفهای در قبال آن ندارند.
همچنین بررسی سند تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه نشان میدهد که ادعای دولت انگلیس حتی به اتهام حرکت کشتی ایرانی به مقصد سوریه مبنای حقوقی ندارد. بر اساس سند ضمیمه تدابیر محدود کننده اتحادیه اروپا علیه سوریه، کشورهای اروپایی فقط موظف به بازرسی محمولههایی به مقصد سوریه هستند که ظن حمل تسلیحات نظامی به این کشور وجود داشته باشد.
همینطور طبق این سند «واردات» نفت خام و محصولات پتروشیمی از سوریه به کشورهای عضو اتحادیه اروپا ممنوع و اشاره ای به محدودیت در صادرات نفت خام به این کشور نشده است.
بر این اساس دادگاه عالی منطقه جبلالطارق ۲۴ مرداد طی حکمی دستور رفع توقیف آدریان دریا را صادر و اعلام کرد که دیگر دلیلی برای نگه داشتن این نفتکش وجود ندارد.
بعیدی نژاد همچنین در توییتر در باره حضورش در وزارت خارجه انگلیس نوشت: در جلسه امروز با وزیر خارجه انگلیس، تاکید گردید که اقدام مقامات انگلیس علیه نفتکش حامل نفت ایران خلاف حقوق بین الملل بود.تحریمهای اتحادیه اروپا قابل تعمیم به کشورهای ثالث نیست.علیرغم تهدیدات بیشمار آمریکا،نفتکش نفت خود را در دریا به یک شرکت خصوصی فروخت و تعهدی را هم نقض نکرده است.