تهران – ایرنا – محققان موفق به شناسایی مکانیسم جذب کلسیم و استخوان‌سازی در نوزادان شیرخوار شدند. این راهکار می‌تواند به درمان پوکی استخوان در بزرگسالی منجر شود.

به گزارش پایگاه خبری ساینس دیلی، پوکی استخوان بیماری مربوط به استخوان هاست. در این بیماری اصطلاحا استخوان‌ها متخلخل می‌شوند. ساختار میکروسکوپی استخوان‌ها به صورت لانه زنبوری است. منافذ و خانه‌های استخوان پوک بسیار بزرگتر از استخوان سالم است. در این حالت استخوان ها به تدریج تراکم خود را از دست می‌دهند و بسیار حساس و شکننده می‌شوند.
متاسفانه این بیماری هیچ علامت اولیه‌ای ندارد و زمانی بروز می‌کند که یکی از استخوان‌ها ( معمولا استخوان لگن و مچ) می‌شکند؛ به همین دلیل به آن بیماری خاموش گفته می‌شود.
تراکم مواد معدنی در استخوان‌ها به مرور زمان و با افزایس سن کاهش می‌یابد؛ به همین دلیل پوکی استخوان بیماری مرتبط با سن است. پوکی استخوان از سنین پایین و با کمبود کلسیم مورد نیاز پایه‌ریزی می‌شود و علائم آن در بزرگسالی نمایان می‌شوند.
محققان دانشگاه آلبرتا در آمریکا به تازگی با شناسایی کانال‌های جذب کلسیم در قسمت انتهایی روده نوزادان شیرخوار به مکانیسم جذب این ماده معدنی دست یافتند.  مطالعات قبلی نشان داد که در پستانداران بالغ بیشتر جذب کلسیم در قسمت فوقانی روده که عذا مدت زمان کمتر را در آن سپری می‌کند، اتفاق می‌افتد. مطالعات جدید نشان می‌دهد این اتفاق در مورد نوزادان کاملا برعکس است. بر اساس این مطالعه نوزاد در اولین سال تولد به مقادیر بالای کلسیم نیاز دارد تا غضروف‌ها به استخوان تبدیل شوند.
محققان بر این باورند که با آشنایی با این مکانیسم می‌توان ماده فعال را از شیر مادر استخراج کرد و آن را پس از سنتز به صورت یک افزودنی یا قرص در اختیار افراد قرار داد تا راهکاری برای درمان پوکی استخوان باشد.
کم تحرکی، عدم استفاده از مواد حاوی کلسیم، کاهش ویتامین D در بدن، ابتلا به بیماری های خاص مانند سرطان، استفاده از داروهای استروئیدی، یائسگی زودرس (کمتر از ۴۵ سال)، استعمال دخانیات، کاهش استروژن در بدن و شرایط پزشکی خاص مانند پرکاری تیرویید، بیماری سلیاک، نارسایی مزمن کلیه، آرتریت روماتویید، بیماری های مزمن کبدی و دیابت نوع ۱
از مهمترین عوامل ابتلا به پوکی استخوان هستند.

نتایج این مطالعه در نشریه Cellular and Molecular Gastroenterology and Hepatology منتشر شده است.