لاهیجان - ایرنا - استفاده از حجم وسیع ظروف یکبار مصرف پلاستیکی، یکی از آسیب‌هایی است که این روزها دوستداران طبیعت و محیط زیست را نگران کرده و معتقدند باید به سنت‌های قدیمی اطعام‌دهی و استفاده از ظروف قابل شست وشو بازگردیم.

استفاده وسیع از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی بویژه فوم برای غذاهای نذری این روزها در هر کوی و برزنی به وفور دیده و در شهرهای پر جمعیت تا  روستاهای گیلان بصورت انبوه غذای نذری عزاداران با این ظروف توزیع می شود.

ضررهای توزیع غذا در این ظروف و برگشت این مواد از جنس پتروشیمی به طبیعت ، خطراتی است که علاوه بر  زیان های آن برای انسان ، محیط زیست و طبیعت سبز گیلان را نیز تهدید می کند و باری است که بر جایگاه های فاجعه بار زباله های گیلان افزوده می شود.

کارشناسان می گویند : استفاده وسیع از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی بویژه فوم که از مشتقات مواد پتروشیمی محسوب می شوند، در دمای بالا ذرات ملکولی آنها آزاد شده و می توانند از عوامل سرطان زا برای انسان باشند و سلامت مردم را به خطر بیاندازند.

مدیرعامل انجمن رفتگران طبیعت استان گیلان در این باره به خبرنگار ایرنا گفت: بیش از ۷۰درصد ظروف یک بار مصرفی که برای غذای نذری دسته های عزاداری اباعبدالله الحسین (ع) و مردم در  ایام محرم استفاده می شود، پلاستیکی هستند و برای انسان ضرر دارند.

محمد مه رو افزود: تاکید می شود از مصرف چای و غذای گرم در داخل ظروف پلاستیکی خودداری شود زیرا دراین حالت در ظرف های یکبار مصرف پلاستیکی ذرات مولکول ها آزاد شده و به غذا می چسبند و از آن طریق وارد بدن فرد شده و می توانند سرطان زا باشند.

وی تصریح کرد: سازمان های مردم نهاد و جمعیت های طرفدار محیط زیست چندسالی است که فرهنگ سازی درخصوص کاهش استفاده از ظروف یکبار مصرف در مجالس عزاداری و رها نکردن این ظروف در طبیعت را در دستور کار قرار داده اند.

مه رو  یادآور شد: اینکه بهترین و سالم ترین راه این است که به آداب و سنت های قدیمی در مساجد و محافل عمومی برگردیم و برای دادن غذای نذری و استفاده از چای در داخل منازل و یا مساجد از ظرف های قابل شستشو استفاده شود زیرا تحقیقات نشان داده که ضرر ظرف های یکبار مصرف بیشتر از نفع آنهاست.

وی ادامه داد: اتحادیه اروپا از سال ۲۰۲۰استفاده از پلاستیک را ممنوع کرده و اگر فروشگاه هایی مبادرت به فروش آن کنند، جریمه خواهند شد و دربرخی کشورهای آفریقایی و هندوستان نیز با وضع قوانینی به این سمت گام برداشته و کشور ما نیز باید در این جهت برنامه ریزی کند.

مه رو گفت: انجمن رفتگران طبیعت استان گیلان برنامه های مختلف فصلی را برای جمع آوری پسماندها در طول سال و فرهنگ سازی در شهرهای مختلف گیلان اجرا می کند که از جمله آنها جمع آوری زباله ها در سواحل ، جنگل ها و داخل شهرهاست و آخرین بار نیز در روستای گاودیلان در دیلمان و در منطقه ساحلی کیاشهر اقدام به جمع آوری زباله کرده است.

وی افزود: متاسفانه روستاییان نیز در سال های اخیر تحت تاثیر فرهنگ شهر نشینی به سمت ظروف یکبار مصرف گرایش یافته اند و مصرف ظروف یکبار مصرف در این روستاها نیز به شدت رو به  افزایش است .

وی خاطرنشان کرد: استفاده از این ظروف در ماه محرم به حجم جایگاه های پسماندهای گیلان تحمیل   و این زباله ها در نهایت در صورت جمع آوری در مکان های تعیین شده پسماندها گیلان ریخته می شوند.

به گفته مدیرعامل انجمن رفتگران طبیعت گیلان، در شب تاسوعا در مراسم چهل منبر لاهیجان کیسه زباله از سوی اعضای این انجمن بین مردم توزیع شد و گروه های خود جوش نیز در برخی مساجد در ایام محرم مبادرت به جمع آوری ظروف یکبار مصرف کردند.

از آلودگی های پلاستیکی به آلودگی های سفید یاد می شود و طی چند دهه اخیر این موضوع تبدیل به یکی از معضلات زیست محیطی در سطح جهانی شده و اعلام گردیده سالانه بیش از ۳۰۰ میلیون تن پلاستیک در دنیا تولید می‌شود که علت آن توسعه صنایع پتروشیمی، نفت و تغییر در الگوهای مصرف است و در ایران نیز تولید آن بیش از ۲۴۰ هزار تن ‌ و مصرف آن بیش از دومیلیون تن است و این موضوع ، کشورمان را در زمره ۱۰ کشور نخست پر مصرف ظروف یکبار مصرف پلاستیکی در جهان قرار داده است.

۶۰۲۹/۲۰۰۷