«علیرضا پناهیان» یکی از خطیبان مشهور تهران شهریورماه ۹۸ در فاصله زمانی کوتاه دو سخنرانی علیه مجلس شورای اسلامی و دولت انجام داد که با واکنشهای گستردهای روبهرو شد.
حجتالاسلام پناهیان شانزدهم شهریورماه در مراسم بزرگداشت شب هفتم ماه محرم در دانشگاه امام صادق(ع) به بهانه عدم تصویب طرح شفافیت آرای نمایندگان در مجلس، نمایندگان ملت را بهشدت به باد انتقاد گرفت و خطاب به آنان از عباراتی نظیر «به صورت بسیار جاهلانه و احمقانه میگویند»، «شما غلط کردید» و «آی مجلس، آدم باش» استفاده کرد که از نظر بسیاری از نمایندگان و کارشناسان سیاسی، توهین به نماد مردمسالاری در کشور تلقی شد.
او در این مراسم گفته بود:« ...آی مجلس شورای اسلامی! آدم باش! کی به شما حق داده شفاف رای ندهید؟ کی به شما اجازه داده شفاف رای دادن را تفتیش عقاید بدانید؟ رای براساس کار کارشناسی. بگویید چه غلطی میکنید! چی را از ملت پنهان میکنید؟»
بر اساس طرح یادشده که اوایل شهریور ازسوی چندتن از نمایندگان به صورت دو فوریتی به مجلس ارایه شده بود، تمامی آرای نمایندگان در مجلس به علاوه آمار حضور و غیابشان در جلسات، مرخصیها، مأموریتها، سفرها و دیگر فعالیتهای آنان باید به صورت شفاف در اختیار عموم قرار بگیرد اما دو فوریت این طرح به تصویب اکثریت نمایندگان نرسید و مقرر شد طرح به صورت عادی در مجلس بررسی شود.
سخنان جنجالی دیگر پناهیان یک هفته بعد در سخنرانی پیش از خطبه های نماز جمعه تهران مطرح شد. او ۲۲ شهریور به عنوان سخنران پیش از خطبههای نماز جمعه تهران خطاب به «حسن روحانی» رییسجمهوری و دولت گفت: «خدا لعنت کند کسانی را که به دوقطبیسازی دامن میزنند و همه را متهم و منتسب به یک جناح میدانند. این لعنتیها اجازه نمیدهند جامعه به پیش برود. صهیونیستها این دوقطبی را در اکثر کشورها ایجاد کردهاند؛ البته در کشور ما موفق نشدهاند اما همیشه دعوا راه میاندازند. »
اشاره او به سخنان دو روز پیش رییسجمهوری بود که فردای روز عاشورا در جلسه هیات دولت گفته بود:« حادثه عاشورا و کربلا به هیچ عنوان نباید جناحی شود. اگر در مجالس عزای امام حسین(ع) سخنران و مداح بخواهد حادثه عاشورا را در خدمت خود و جناح خود قرار دهد این موضوع خیانت به اباعبدالله الحسین(ع) است. امام حسین(ع) برای نجات همه انسانها و الگوی همه بشریت است. خوشبختانه امسال موارد کمی از سخنان تفرقهانگیز شنیده شده و تعداد کسانی که به دنبال ایجاد دو قطبی کاذب بودند، اندک بوده و قابل اعتنا نیست و این از موفقیتهای بزرگ ملت ایران است.»
اظهارات پناهیان از طرف بسیاری از فعالان سیاسی و رسانهای به نوعی تضعیف جایگاه دولت و مجلس و نیز مصداق دوقطبیسازی ارزیابی شد و واکنشهای بسیاری را برانگیخت.
از جمله کسانی که واکنش شدید به اظهارات پناهیان نشان دادند نمایندگان مجلس بودند. آنان معتقد بودند پناهیان به مجلس به عنوان رکن نظام اسلامی توهین کرده و به نمایندگان مردم، اهانت روا داشته است. بهارستانیها همچنین سخنان پناهیان را ناشی از بیاطلاعی او از آییننامه داخلی مجلس عنوان کردند و اینکه او شناخت چندانی از روند تصویب طرحها و لوایح در مجلس ندارد.
«یحیی کمالیپور» نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس در این باره به خبرگزاری خانه ملت گفت: هرگز کسی حق ندارد به ارکان نظام اسلامی توهین کند و موجب تخریب و وهن آن شود. نمایندگان بنا به ذات قوه مقننه در تصمیمگیری آزادند.
«غلامرضا کاتب» نماینده مردم گرمسار نیز اظهارداشت: احترام کارگزاران نظام و صیانت از ارکان حکومت جمهوری اسلامی یعنی قوای سهگانه بر همه کسانی که بهنوعی صدا و تریبون دارند، واجب است.
«محمدجواد کولیوند» رئیس کمیسیون امور داخلی کشور و شوراهای مجلس نیز به انتقادات تند علیه مجلسیها واکنش نشان داد و گفت: هر کس به هر بهانه به یکی از قوا توهین کند، به ارکان نظام اسلامی توهین کرده است. نمیشود به بهانه مخالفت با عملکرد عدهای قلیل یا عدم تصویب دو فوریت یک طرح، به کل قوه مقننه توهین کرد و آن را زیر سؤال برد.
سخنان پناهیان واکنش رسانه ها را نیز برانگیخت. ایرنا در یادداشتی با عنوان «موضع گیری علیه دستگاه قانونگذاری؛ دغدغه ملی یا سیاسی»، نوشت: اگرچه شفافیت آرای نمایندگان مجلس، موضوعی است که نسبت به آن با رویکردهای متفاوت از سوی دو جریان سیاسی اصلی مجلس شورای اسلامی روبهرو شد اما اتخاذ مواضع تند علیه رکن قانونگذاری کشور آن هم به بهانه شفافیت آرا در شرایط کنونی کشور جای تامل بسیار دارد.
رسانه های اصولگرا و اصلاح طلب نیز سخنان پناهیان را به صورتی گسترده بازتاب دادند، اما دسته دوم، به انتقادهای شدید از او نیز روی آوردند. رسانههای اصلاحطلب با تاکید بر اینکه منبرهای نمازجمعه همواره محلی برای ایجاد وحدت و همدلی در جامعه و ایران اسلامی است نه محلی برای تفرقهافکنی، نوشتند: این اقدام عجیب است که مسئولان ستاد برگزاری نماز جمعه تهران در آستانه انتخابات، تریبون را در اختیار چنین سخنران پر جنجال و حاشیهای قرار میدهند.
«صادق زیباکلام» استاد دانشگاه در مصاحبهای گفت: آقای پناهیان و عدهای دیگر دنبال این هستند که شاید از این نارضایتی و دلخوری که در جامعه نسبت به دو جریان اصلی سیاسی به وجود آمده است، استفاده کنند و روی موج این دلخوریها و نارضایتیها سوار شوند و خودشان را به گونهای مطرح سازند که ما یک جریان سوم هستیم.
«محمدرضا باهنر» دبیرکل «جامعه اسلامی مهندسین» نیز در مصاحبه ای گفت: ... اگر بخواهم با پناهیان مناظره کنم خیلی حرف دارم. بر سر جریان شفافیت آرای نمایندگان، خیلی تعجب کردم که این منبری اهل مطالعه و تحلیل از واژههای سبک و نامناسب علیه یک نهاد استفاده می کند.
مجموعه مطالب خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) را در این زمینه که در بازه زمانی ۱۷ شهریور تا ۶ مهرماه منتشر شده است در قالب پرونده خبری پیش رو دارید.