وزارت امور خارجه انگلیس و رسانه های این کشور سه شنبه گذشته با فضاسازی منفی علیه تحویل محموله نفتکش آدریان دریا ۱ در آب های نزدیک به سواحل سوریه، ایران را به عدم پایبندی به تعهدات متهم کردند.
«دامینیک راب» وزیر خارجه انگلیس با احضار حمید بعیدی نژاد سفیر کشورمان مدعی شد که ایران با فروش نفت به رژیم سوریه، امنیت منطقه را به مخاطره انداخته و باید به قوانین بین الملل احترام بگذارد.
هم زمان رسانه های انگلیسی با انتشار گزارشهایی همسو با وزارت امور خارجه این کشور، بدون اشاره به حمایت های تسلیحاتی لندن از عربستان و رفتارهای تنشزای این کشور در منطقه، ایران را به ایجاد ناامنی در خلیج فارس و مزاحمت برای تردد کشتی های تجاری در این منطقه متهم کردند.
با این حال سفیر ایران پس از این ملاقات که برخلاف فضاسازی رسانه ها یک روز بعد (چهارشنبه) برگزار شد به خبرنگاران ایرانی توضیح داد که محموله «آدریان دریا 1» به یک شرکت خصوصی فروخته و در دریا تحویل شده است. وی تصریح کرد که این مالک نفت میباشد که مقصد فروش نفت خود را تعیین می کند.
کشتی آدریان دریا 1 که پیش از این گریس یک نام داشت، پیشتر توسط نیروهای انگلیسی در تنگه جبل الطارق توقیف شد.مقامات انگلیسی هنگام توقیف ابرنفتکش ایرانی، نقض تحریمهای اتحادیه اروپا علیه سوریه را بهعنوان توجیهی برای اقدام غیرقانونی خود مطرح کردند.
بعیدی نژاد در این باره گفت: در یادداشت اولیه که توسط سفارت صادر شد و مقامات جمهوری اسلامی ایران در موارد متعدد تاکید کردند، اگر ما به طور اصولی بپذیریم که چنین تحریمی توسط اتحادیه اروپا وجود داشته باز هم این تحریم قابل اطلاق و تعمیم به کشورهای ثالث نیست. بنابراین ما به طور صریح مخالفت خودمان را اعلام و تصریح کردیم که مبنای غیر قانونی بودن اقدام جبلالطارق این است که تحریم های ادعایی را به کشورهای ثالث دارد تعمیم می دهد.
وی با تاکید بر اینکه اقدام مقامات انگلیس علیه نفتکش حامل نفت ایران خلاف حقوق بین الملل بود تصریح کرد: ایران حق خود می داند تا نفتش را به هر طریقی که صلاح کشور است، بفروشد.
در همین حال سخنگوی وزارت خارجه انگلیس با اشاره تلویحی به دستور کار اصلی این ملاقات اعلام کرد که وزیر امور خارجه این کشور درباره اتباع دو تابعیتی که در ایران زندانی هستند و وضعیت سلامتی آنها به طور جدی ابراز نگرانی کرده است.
هم زمان تارنمای نشریه تایمز که به طور معمول ساعت ۱۲ شب به روز رسانی می شود، گزارش داد که وزیر خارجه و نخست وزیر انگلیس قصد دارند تا در باره وضعیت اتباع انگلیسی زندانی در ایران در نشست مجمع عمومی سازمان با مقامات ایران روبرو شوند.
در کنار گزارش سایر رسانه های انگلیسی در این رابطه، وزیر دفاع و معاون پیشین وزیر خارجه انگلیس هم در اظهار نظرهای جداگانه ای مدعی شدند که ایران باید مطابق با قانون رفتار کند.الیستر برت معاون پیشین وزیر خارجه انگلیس در گفت وگو با شبکه رادیویی بی.بی.سی چهار ایران را به گروگان گیری متهم کرد و مدعی شد رفتار ایران عمیقا نگران کننده است.
بعیدی نژاد درباره فضا سازی طرف انگلیسی از جلسه دیروز با وزیر خارجه این کشور گفت: همانطور که خود مقامات انگلیسی هم اعلام کردند، موضوع اصلی و محوری بحث نفتکش بوده است. در کنار این موضوع، مباحث دیگر از جمله اجرای برجام، مباحث منطقه ای، آخرین تحولات خلیج فارس و اتباع دو تابعیتی نیز بصورت کوتاه وگذرا مورد اشاره قرار گرفتند.
تاریخ انقضای بازی با کارت سوخته اتباع دو تابعیتی از مدت ها پیش به پایان رسیده است.
پیش از این جرمی هانت وزیر خارجه سابق انگلیس تلاش کرد تا با اقدامات غیر معمول از جمله اعطای حمایت دیپلماتیک به یکی از متهمان امنیتی در ایران برای خود جایگاهی کسب کند، اما موفق به این کار نشد و در نهایت مجبور به پذیرش این موضوع شد که این یک پرونده قضائی و حقوقی است و باید منطبق با روند قضائی در ایران مسیر آن طی شود.