در حالی که شمار پناهجویانی که از طریق دریای مدیترانه خود را به اروپا رسانده اند به میزان قابل توجهی کاهش یافته است، اما براساس آمار کمیساریای عالی سازمان ملل در امور پناهندگان، در سال جاری میلادی نزدیک به ۶۰۰ نفر در آبهای بین لیبی، ایتالیا و مالت غرق یا ناپدید شدهاند.
سال گذشته میلادی بیش از یک میلیون پناهجو وارد خاک اروپا شدند که سه هزار و ۸۰۰ نفر در دریای مدیترانه غرق شدند؛ پس از آن کشورهای اروپایی با اقدامات امنیتی تلاش کردند مانع ورود پناهجویان به اروپا شوند.
در این ارتباط، وزیر کشور فرانسه روز شنبه از توافق موقت اروپایی با ایتالیا، فرانسه، آلمان، پرتغال و لوکزامبورگ در خصوص نجات ۸۲ مهاجر و رساندن آنها به ساحل "لامپدوسا" ایتالیا خبر داده است.
«کریستف کاستانر» روز شنبه با اعلام این خبر در صفحه توئیتر خود نوشت: یک توافق نامه موقت اروپایی با ایتالیا، فرانسه، آلمان، پرتغال و لوکزامبورگ حاصل شده که به ۸۲ نفر(مهاجران آفریقایی) اجازه می دهد تا از طریق کشتی "اقیانوس وایکینگ" در ساحل لامپدوسا پیاده شوند. اکنون ما باید در مورد مکانیسم موقت واقعی اروپا به توافق برسیم.
او افزود: این، موضوع ابتکاری است که من در ماه ژوئیه به شورای وزیران اتحادیه اروپا در هلسینکی ارائه کردم.
وزیر کشور فرانسه همچنین از برنامه ریزی برای برگزاری نشست وزرای کشور اتحادیه اروپا در روز ۲۳سپتامبر/ یکم مهر در این زمینه در مالت خبر داد و تصریح کرد: این نشست پیشنهادهای فرانسه را با توجه به توافق اوایل اکتبر در لوکزامبورگ تثبیت می کند.
پناهجویانی که از شمال آفریقا با عبور از دریای مدیترانه موفق شده اند تا خود را نجات دهند در کشتیهایی به سر میبرند که مجوز آنها را سازمانهای کمک رسان بشردوست در دست دارند و دولت ایتالیا آنها را از قلمرو خود بیرون کرده است. مجمع الجزایر مالت نیز اجازه ورود این کشتیها به بنادر خود را نمیدهد.
یکی از کشتی هایی که ۸۲ مهاجر آفریقایی را از اوایل ماه اوت در خود جای داده بود، اقیانوس وایکینگ است که ایتالیا اجازه ورود پناهجویان این کشتی به سواحل خود را نمی داد.
پس از کش و قوس های فراوان در این ارتباط، خبرگزاری فرانسه روز شنبه اعلام کرد: ایتالیا به کشتی نجات "اقیانوس وایکینگ" اجازه داد تا مهاجران آفریقایی که در این کشتی به سر می برند را در ساحل "لامپدوسا" پیاده کند.
سازمان عفو بینالملل بهتازگی دولتهای اروپایی را مسوول افزایش شمار پناهجویان جانباخته در دریای مدیترانه دانسته بود.
اختلافات موجود در ائتلاف حاکم در ایتالیا مانع از پهلوگیری کشتی حامل پناهجویان در بندر لامپدوسا شده بود.
این برای نخستین بار است که رم اجازه می دهد بدون نیاز به اعمال قانون ممنوعیت ورود به کشور، ناوگان نجات غیردولتی را در سواحل خود مستقر کند.
روز چهارشنبه گذشته، اقیانوس وایکینگ که حامل پرچم نروژ است و توسط سازمان های کمک رسان فرانسوی( SOS Méditerranée و Médecins Sans Frontières (MSF)) اداره می شود، از مقامات ایتالیایی و مالت خواسته بود تا پناهگاه امنی برای پیاده کردن مسافران اتین کشتی اختصاص دهد.
این درخواست سرانجام روز شنبه توسط ائتلاف جدید در رم و دولت جدید ایتالیا مورد تایید قرار گرفت.
این تصمیم پس از توافق حاصل شده در سطح اروپا با کمیسیون اروپایی گرفته شد که چهارشنبه شب درخواستی برای هماهنگی توزیع مجدد مهاجران وایکینگ اقیانوس در بین کشورهای عضو دریافت کرده بود.