در گزیده ای از گزارش روزنامه شرق می خوانیم: شبکهای برای جوانان که چندی است علی فروغی ریاست آن را بر عهده دارد و داد همه از ورزشیها تا سیاسیها را درآورده است. در جدیدترین تقابل بین صدا و سیما و دولت، روز پنجشنبه برنامهای با عنوان «بدون توقف» از شبکه سه پخش شد که روابط عمومی ریاستجمهوری مطالب مطرحشده در آن را «ابهامآفرینی، اتهام و دروغ» علیه دولت خواند و توضیحاتی ارائه کرد. در این برنامه درباره «شورای عالی هماهنگی اقتصادی» مطالبی مطرح شده بود، از جمله اینکه این شورا با پیشنهاد رئیس جمهور به رهبری تشکیل شده که روابط عمومی ریاستجمهوری آن را تکذیب کرده و گفته که پیشنهاد از طرف رئیسجمهور یا دولت نبوده، بلکه رهبری معظم انقلاب شخصا درمورد ایجاد چنین تشکیلات جدیدی تصمیم گیری کردند. همچنین در آن برنامه گفته شده که در «شورای عالی هماهنگی اقتصادی» دو قوه مقننه و قضائیه به دولت کمک میکنند و هر چه نظر رئیسجمهور باشد، آن دو قوه هم حمایت میکنند، در صورتی که به گفته روابط عمومی ریاست جمهوری این مطلب به هیچ عنوان واقعیت ندارد و مطالب لازم در شرایط تحریم فعلی مطرح میشود و هر مورد که نظرات سه قوه به اتفاق تصویب شود و مخالف قانون نباشد اجرا میشود و در سایر موارد نیز در صورت موافقت رهبر معظم انقلاب ابلاغ میشود. نکته دیگری که در برنامه «بدون توقف» مطرح شده این بود که در این شورا طرح دادگاه های جدید علیه اخلال اقتصادی بدون درنظرگرفتن قوانین مربوط به آیین دادرسی به رهبری پیشنهاد داده شد و ایشان موافقت کردند که این هم کاملا برخلاف واقع است. به گفته روابط عمومی ریاستجمهوری رئیس قوه قضائیه وقت یعنی آیتالله آملیلاریجانی طرحی را در جلسه مطرح کردند که ایرادهای فراوانی به آن طرح در همان جلسه مطرح شد که پس از آن جلسه، رئیس قوه قضائیه وقت طرحشان را مستقیم برای رهبری فرستادند و معظمله نیز تأیید کردند.
حمله گاندو به دولت
اما این تنها تقابل شبکه سه سیما با دولتیها نبوده است. اواخر بهار امسال بود که این شبکه شروع به پخش سریالی با نام «گاندو» به کارگردانی جواد افشار و تهیه کنندگی مؤسسه شهید آوینی کرد که به موضوع بازداشت «جیسون رضائیان» خبرنگار ایرانی-آمریکایی واشنگتنپست میپرداخت. این سریال نیز با واکنش منفی مواجه شد چراکه سعی داشت وزارت خارجه و رؤسای دولت دوازدهم را درخصوص امور جاسوسی صورتگرفته بیاطلاع نشان دهد. حتی در این سریال شخصیتی بود که شباهت زیادی به محمدجواد ظریف، وزیر خارجه دولت داشت که در برابر اتفاقات صورتگرفته منفعل بود. در قسمتی از این سریال نیز دولت طرفدار آزادی بیقید وشرط جیسون رضائیان و نهادهای امنیتی طرفدار مبادله او با اموال بلوکهشده ایران نشان داده شدهاند.
گاندوی۲
کمتر از ۱۰ روز پیش نیز شبکه سوم سیما، مستندی با عنوان «داستان اتم» پخش کرد که به دلیل تحریف تاریخچه برجام به «گاندوی دوم» معروف شد. در این مستند سعی شد تا اقدامات دولت و وزارت خارجه درخصوص بهسرانجامرسیدن برجام را زیر سؤال ببرد و اقدامات آنان را در تقابل با راهبرد مقام معظم رهبری نشان دهد. علی مطهری، نماینده تهران در مجلس که خود این روزها مورد انتقاد تند در شبکه سوم سیما قرار گرفته است در یادداشتی که ایسنا منتشر کرده بود، درباره این سریال نوشت: «مستند داستان اتم در واقع تحریف تاریخچه برجام بود. آنچه در مجموع از این برنامه برداشت میشد، این بود که برجام کلاهی بوده که توسط آمریکاییها و اروپاییها سر ایران گذاشته شده و در داخل کشور نیز عواملی مانند آقایان روحانی، ظریف و علی لاریجانی با آنها هماهنگ بوده و احیانا خیانت کردهاند».
بی توجهی به انتقادها
با وجود این، صداوسیما و به ویژه شبکه سوم سیما که نام شبکه جوان را یدک میکشد، توجهی به انتقادها ندارد. گواه این مدعا نیز ادامهپیداکردن برنامه «پرونده ویژه» در شبکه سه درباره موضوع «دختر آبی» است؛ آنهم در شرایطی که اتهامها در برنامه پیشین علیه دو نماینده مجلس و یک خبرگزاری، درخواست آنها برای اختصاص وقت در صداوسیما را در پی داشت. با وجود آن، این بار برنامه «پرونده ویژه» که مجریان آن در برنامهای طنز و صبحگاهی نیز اجرا میکنند، با حضور نماینده قم در مجلس و یک کارشناس برگزار شد. در این برنامه نیز رویکرد لزوم اقدامات قانونی علیه نمایندگان مجلس و رسانهها دنبال میشد و در همین راستا سخنگوی قوه قضائیه نیز روی خط آمد. البته در این شرایط نمایندگان مجلس همچنان بر درخواست خود پافشاری میکنند.
مطابقت رویکرد کیهان و صداوسیما
رویکردی که مدیرمسئول کیهان در نوشته خود دنبال کرده است، با برنامه شبکه سه سیما یعنی «پرونده ویژه» مطابقت زیادی دارد. برنامهای که با وجود انتقادها ادامه پیدا کرد. محور برنامه دوم نیز بررسی موضوع «دختر آبی» بود؛ اما به لزوم تدوین قوانین محدودکننده برای کاربران شبکههای مجازی اعم از مردم و مسئولان پرداخت. مجری برنامه نیز بر همین موضوع تأکید میکرد. او که در برنامه صبحگاهی «سلام صبح بخیر» هم اجرا میکند، همان کسی است که ۱۲ تیرماه مسیر حرکت نفتکش ایرانی تا بندری در چین را در همین برنامه صبحگاهی نمایش داد. هرچند بعد از گستردهشدن انتقادها، در اطلاعیه این برنامه گفته شد اطلاعات نفتکش را پیشتر روزنامه «فایننشال تایمز» منتشر کرده است؛ اما نکته اینجا بود که در گزارش روزنامه انگلیسی هیچ مقام ایرانی، آمریکایی و چینی وجود نداشت که اطلاعات منتشرشده را تأیید کند؛ اما برنامه شبکه سه بهعنوان رسانه رسمی، مسیر حرکت نفتکش و اطلاعات آن را در راستای تقویت روحیه جمعی نمایش داد. مجری این برنامه اجرای «پرونده ویژه» را هم بر عهده داشت. وقتی غلامحسین اسماعیلی روی خط آمد نیز مجری بر لزوم برخورد با نمایندگان مجلس و رسانههایی که از دیدگاه او نشر اکاذیب کردهاند، تأکید کرد. پاسخ های اسماعیلی البته حاوی نکات تازهای بود.