مرکز ملی آمار کشور با انتشار گزارشی از آمارگیری و اطلاعات محیط زیستی معادن در حال بهرهبرداری کشور در سال ١٣٩٦ با رویکرد جمعآوری اطلاعات محیط زیستی بخش معدن برای ارزیابی وضعیت رایج محیط زیست معادن و برنامهریزی و سیاستگذاری برای دستیابی به توسعه پایدار منتشر کرد.
بر اساس نتایج آمارگیری از اطلاعات محیط زیستی معادن در حال بهرهبرداری کشور از میان معادن دارای فاضلاب، معادن استخراج شن و ماسه با ۵۷۶، معادن سنگ تزئینی با ۳۶۱ مورد و معادن سنگ آهک با ٢٧٦ مورد بیشترین معادن دارای فاضلاب را به خود اختصاص دادهاند.
همچنین توزیع استانی معادن، نشان میدهد که استانهای اصفهان، فارس و کرمان به ترتیب با ١٦٨، ١٥٧ و ١٤٠ معدن، بیشترین تعداد معادن دارای فاضلاب را داشتهاند.
براساس این گزارش مقدار کل فاضلاب تولید شده در معادن دارای فاضلاب کشور، ۳۷ میلیون و ۵۱ هزار متر مکعب است.
همچنین براساس نتایج آمارگیری از ١٤٥٠ معدن دارای فاضلاب، ٨٥٠ معدن دارای سیستم تصفیه فاضلاب بودهاند. از این تعداد، ٧٢١ معدن از تصفیه فیزیکی، ٣٤ معدن از تصفیه شیمیایی و ٩٤ معدن نیز از روش بیولوژیکی (زیستی) استفاده کردهاند.
محل دفع فاضلاب ٧٣٩ معدن در زمینهای غیرکشاورزی، ٢٨٢ معدن در چاه، ١٦٧ معدن در رودخانه، ١٢٠ معدن در زمینهای کشاورزی، ٢٢ معدن در شبکه فاضلاب، ١١ معدن در دریاچه/تالاب و ١٦٢ معدن در سایر محلهاست.
همچنین سه هزار و ۷۴۲ معدن دارای مواد باطله (٦٩,٩ درصد) بودهاند که از این تعداد ٣٠١ معدن از مخزن سد باطله، ٣٢٣٠ معدن از مخزن دپوی باطله و ٢١١ معدن از سایر روشها برای دفع مواد باطله معدن استفاده کردهاند.
براساس این گزارش از ٥٣٥٣ معدن، ٧٨٩ معدن (١٤,٧درصد) در بخش محیط زیست، سرمایهگذاری داشتهاند.
بررسی معادن کشور بر اساس نوع فعالیت نشان می دهد، گروههای استخراج سنگ آهک، استخراج شن و ماسه و سنگ لاشه به ترتیب با ١٩٠، ١٧٠ و ١٣٦ معدن، بیشترین تعداد معادن دارای سرمایهگذاری در بخش محیط زیست را داشتهاند.
در مجموع ۴۷۵ هزار و ۱۴۹ میلیون ریال در بخش محیط زیست معادن در حال بهرهبرداری کشور، سرمایهگذاری شده است که معادن استخراج سنگ آهن با ۳۲۷ هزار و ۳۰۱ میلیون ریال، بیشترین سرمایهگذاری را در بخش محیط زیست انجام داده است و معادن استخراج سنگ مس و استخراج سنگ سرب و روی با ۴۷ هزار و ۵۰۹ و ۳۴ هزار و ۸۶۷ میلیون ریال سرمایهگذاری در رتبههای بعدی قرار دارند.