به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، پس از آن که روز شنبه 23م شهریورماه دو مجتمع پالایشگاهی و نفتی متعلق به شرکت ملی نفت عربستان (آرامکو) توسط انصارالله یمن مورد حملات پهپادی قرار گرفتند، برخی مقامات کاخ سفید بلافاصله نوک پیکان اتهام خود را به سمت ایران نشانه رفتند تا شاید پروژه «فشار حداکثری» خود بر تهران و همچنین فرایند ائتلاف سازی را تسریع بخشند.
نخستین و در عین حال خصمانه ترین موضع گیری را از جانب «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه «دونالد ترامپ» شاهد بودیم که مدعی شد ایران مسئول اصلی این حملات به تأسیسات نفتی عربستان سعودی است. وی در صفحه شخصی خود در توئیتر نوشت «در حالیکه روحانی و ظریف وانمود میکنند که در دیپلماسی مشارکت دارند، تهران پشت نزدیک به 100 حمله علیه عربستان سعودی است. ایران اکنون حملهای بیسابقه به این تأمینکننده انرژی جهان داشته است. مدرکی دال بر این که این حملات از یمن انجام شده، وجود ندارد».
متهم سازی تهران برای تسهیل و تحقق ائتلاف بین المللی علیه ایران را می توان در بخش دیگر توئیت پمپئو به وضوح دید که تاکید کرد: ما از همه ملتها میخواهیم به طور واضح و علنی حملات ایران را محکوم کنند. ایالات متحده با شرکا و همپیمانانمان همکاری خواهد کرد تا اطمینان حاصل آید که تقاضای بازارهای انرژی به خوبی تأمین شود و ایران بابت تعرضش مسئول شناخته شود.»
اینک در فضایی که کاخ سفید «جان بولتون» مشاور تندروی امنیت ملی آمریکا را در خود نمی بیند، از این پس باید منتظر سیاست ها و اظهارات ایران ستیزانه پمپئو ماند تا بلکه جای خالی دوست و همکار مخلوع خود را پر کند. همین رفتارهای ستیزه جویانه و تهاجمی این دو نفر به ویژه در قبال ایران باعث شد که ترامپ برای آماده سازی خروج از برجام ابتدا آنها را در سمت های کلیدی و نزدیک به خود در کاخ سفید قرار دهد و سپس اقدام به خارج شدن از توافق هسته ای کند.
اما موضع گیری متفاوت ترامپ آن هم یک روز پس از اظهارات ایران ستیزانه وزیر امور خارجه از دیدگاه ناهمسوی آنان حکایت می کرد. در حالی که پمپئو مستقیما انگشت اتهام را به سمت ایران نشانه گرفته اما ترامپ در پیامی که در این خصوص انتشار داد از آوردن نام ایران نیز امتناع کرد و نوشت که «آمریکا در صورت تایید سوءظن ها در مورد اینکه چه کسی عامل حمله بوده آماده اقدام نظامی است».
هر چند در پیام ترامپ نامی از ایران به چشم نمی خورد اما این رخدادی است که مقامات کاخ سفید تلاش می کنند برای پیشبرد ائتلاف سازی از آن سود ببرند؛ سیاستی که از ماه ها پیش در خلیج فارس و آب های جنوبی ایران در حال پیاده سازی است. به باور ناظران ائتلاف سازی آمریکا در آب های خلیج فارس نیز در ادامه اجرایی سازی برنامه کاخ سفید به منظور افزایش تشنج در این پهنه آبی و متعاقب آن سرازیر شدن سلاح های آمریکایی به کشورهای این حوزه است.
آمریکا در پی تشکیل ائتلافی متشکل از حدود 60 کشور جهان است اما تا کنون موفقیتی در این مسیر به دست نیاورده و به جز چند کشور محدود، دیگر بازیگران موثر جهان همچون آلمان، اسپانیا، فرانسه و غیره از آن روی برگردانده اند؛ ائتلافی که اگر چه طبق برنامه کاخ سفید مبنی بر اعمال تنگنا بر ایران پیش نرود اما تاکتیک خوبی برای افزایش و تداوم تنش ها و بسترساز فروش تسلیحات به بازیگران عبری- عربی منطقه است.
در همین ارتباط «محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه کشورمان به اظهارات تند پمپئو علیه ایران واکنش نشان داد و و گفت «آمریکایی ها سیاستی به نام فشار حداکثری را علیه ایران در پیش گرفتند که به دلیل ناکامی ها به سمت دروغ حداکثری گرایش پیدا کرده است».
افزون بر ظریف، «سیدعباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه نیز به اظهارات وزیر امور خارجه آمریکا واکنش نشان داد و اظهار داشت: حدود 5 سال است ائتلاف سعودی با تجاوزات مکرر به یمن و ارتکاب انواع جنایات جنگی آتش جنگ را در منطقه شعلهور نگاه داشته و یمنیها نیز نشان دادهاند در مقابل جنگ و تجاوز ایستادگی میکنند.
روی صحبت سخنگوی وزارت امور خارجه به بحرانی است که از سال 2015 بر یمن سایه افکنده و با حملات مکرر ائتلاف عربی به سرکردگی ریاض پیچیده تر شده است. عربستان با هزینه ۲۰۰ میلیون دلاری در هر روز به منظور نابودی انصارالله، ده ها هزار نفر از مردم بی دفاع این کشور را به کام مرگ کشانده و میلیون ها نفر از مردم این کشور جنگ زده را آواره کرده است.
در نتیجه فرسایشی شدن بحران یمن، موج گسترده قحطی به حدی در این کشور اوج گرفته که جان 17 میلیون نفر را تهدید می کند؛ مسائلی اسف بار و نگران کننده که بازیگران بین المللی به دلیل مناسبات و پیوندهای تجاری- اقتصادی با ریاض و برخی دول عربی منطقه چشم خود را بر روی این واقعت تلخ بسته اند. در ساختار داخلی آمریکا نیز حتی مصوبه کنگره آمریکا در توقف توافق تسلیحاتی هشت میلیارد دلاری بین آمریکا با عربستان، امارات و اردن با سد وتوی ترامپ مواجه شد و راه به جایی نبرد.
بنابراین دور از ذهن نبود انصارالله و دیگر مردم یمن که سال ها بار و هزینه تجاوزگری سعودی ها را تحمل و تقبل کرده اند، به این مداخله جویی ها پاسخ دهند. در نتیجه اینک نوبت به ریاض رسیده تا هزینه سیاست خارجی تهاجمی گذشته را بپردازد که خارج شدن 5.7 میلیون بشکه نفت در روز یعنی حدود ۵۰ درصد از کل تولید آرامکو معادل 5 درصد کل عرضه نفت خام جهان از مدار تولید تنها بخشی از این هزینه ها است.