بیرجند - ایرنا - کارشناس مسئول پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: وضعیت زباله‌گردی در بیرجند با تمیزترین شهر کشور منافات دارد و سلامت مردم را به مخاطره می‌اندازد.

مرتضی نخعی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: برخی شهرداری‌ها فقط به زیباسازی شهر اهمیت می‌دهند در حالی که زباله‌گاه‌ها یکی از مهمترین محورهای تامین سلامت زیست محیطی است.

وی گفت: طبق مصوبه هیات وزیران استقرار مراکز جمع‌آوری و خریداری ضایعات داخل شهر ممنوع است اما متاسفانه عده‌ای در داخل شهر پروانه‌ کاری گرفته‌اند در حالی که شهرداری به عنوان متصدی مدیریت اجرایی پسماند باید با این موضوع برخورد کند.

کارشناس مسئول پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی بیان کرد: طبق آمار غیررسمی ۷۰۰ زباله‌گرد در شهر بیرجند فعالیت می‌کنند که گردش مالی آن در ماه به سه میلیارد تومان می‌رسد و عده‌ای با جلوگیری از زباله‌گردی با عنوان اشتغالزایی مخالفت می‌کنند در حالی که حفظ سلامت زیست محیطی مهمتر از زباله‌گردی یا زباله‌ دزدی توسط دلالان است.

وی اظهار داشت: زباله‌گردی بهداشت مردم را به مخاطره می‌اندازد و زباله‌گردها قربانیان بیماری‌ها و سود دلالان و مافیای پسماند هستند.

نخعی گفت: متاسفانه پسماند پزشکی هنوز در پسماند ما وجود دارد که اگر زباله‌گردها آلوده شوند سلامت جامعه به خطر می‌افتد پس اشتغال چند نفر، توجیهی برای مخالفت در مدیریت پسماند نیست.

وی تصریح کرد: پشت پرده آنها مافیای زباله گردی‌ است که از خوان نامشروع زباله استفاده می‌کنند و ۶۰ مرکز تاکنون شناسایی شده که متاسفانه یکی از بزرگترین مراکز در بیرجند را یک پزشک مدیریت می‌کند و اخطاریه‌های لازم ابلاغ شده و در نوبت ارجاع به محاکم قضایی است.

کارشناس مسئول پایش اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی ادامه داد: طبق آیین‌نامه اجرایی هیات وزیران طرح جامع و تفصیلی مدیریت پسماند عادی برای مراکز استان‌ها و شهرهای بالای یک میلیون نفر جمعیت به ترتیب تا پایان سال ۹۰ و ۹۲ باید تهیه و اجرا می‌شد اما این طرح در هیچ شهرستانی از استان به خوبی اجرا نمی‌شود.

وی یادآور شد: اجرایی نشدن طرح جامع مدیریت پسماند در خراسان جنوبی نه تنها شهرداری‌ها را از اعتبارات مصوب سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور محروم کرده بلکه درآمدی که باید صرف زیباسازی شهر شود، در جیب دلالان و مافیاهای زباله می‌رود.

نخعی اظهار داشت: فقط شهرستان‌های فردوس و بشرویه طرح جامع دارند و اعتبارات خوبی دریافت کرده‌اند اما هنوز نحوه اجرا قابل قبول نیست.

وی گفت: مهمترین علت اجرا نشدن طرح جامع در شهرستان‌ها استفاده از مشاوران اجرایی غیرمتخصص و نحوه قراردادها بوده که هنوز هم شهرداری‌ها را درگیر کرده است.

این کارشناس مسئول محیط زیست با بیان اینکه ۴۰ زباله‌گاه خراسان جنوبی در ۲ سال گذشته ۸۰ اخطار زیست محیطی را دریافت کرده‌اند افزود: این اخطارها سبب معرفی به دادگاه چهار شهردار و ورود سازمان بازرسی شده است.

وی گفت: در حال حاضر زباله‌گاه شهرستان سرایان مناسب‌ترین است و وضعیت در زباله‌گاه‌های قاین، طبس، نیمبلوک، خضری، فردوس، اسدیه و سربیشه وخیم است که پیرو بازدیدها برخی از شهرداری‌ها همچون نهبندان و خوسف مشکل را برطرف کردند اما باز هم جای کار دارد.

نخعی به شهرداری‌ها، بخشداری‌ها و دهیاری‌ها توصیه کرد: هرچه سریعتر نسبت به اجرایی شدن صحیح طرح مدیریت پسماند اقدام کنند تا سلامت زیست محیطی به خطر نیفتد.

بیرجند تاکنون چند بار از سوی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان تمیزترین شهر ایران معرفی شده است و عموم مردم این منطقه به دلیل وجود فرهنگ بالا و نهادینه شدن برخی اصول رفتاری از ریختن زباله در معابر خودداری می‌کنند.

همچنین شهرداری به طور منظم برای تخلیه سطل‌های زباله و شست و شوی محل آنها اقدام می‌کند اما مدتی است پدیده زباله‌گردی در شهر بیرجند نمود بیشتری یافته که در گزارش‌های بعدی ابعاد بیشتری از آن را مورد بررسی و واکاوی قرار می‌دهیم. 

۳۲۱۵* ۶۰۵۴