تهران - ایرنا - دستگاه های اطلاعاتی کانادا از تلاش 6 کشور برای اعمال نفوذ در انتخابات آتی کانادا ابراز نگرانی کردند.

تارنمای کانادایی «سی بی سی نیوز» روز گذشته(دوشنبه) به نقل از منابع آگاه نوشت: منابع دولتی و اطلاعاتی کانادا می گویند چین و هند در تلاش برای جلب نظر رای دهندگان و تشویق آنها به حمایت از نامزدهای مورد نظر خود هستند.

منابع اطلاعاتی کانادا با دقت در حال نظارت بر تهدید جاسوسان دولت های چین و هند هستند که از طریق همکاری با برخی جوامع مهاجر در کانادا تلاش دارند در انتخابات آتی فدرال در این کشور اعمال نفوذ کنند.

منابع آگاه از چنین فعالیت هایی که به دلیل اجازه نداشتن برای علنی کردن این موضوع خواستند نامشان فاش نشود، همچنین در گفت وگو با این تارنمای کانادایی مدعی شدند که دستگاه های اطلاعاتی این کشور همچنین در حال نظارت بر تلاش های پاکستان، عربستان سعودی، ایران و ونزوئلا برای اعمال نفوذ در کمپین های انتخاباتی هستند و همزمان یک واحد اطلاعاتی یکپارچه هر دو هفته یک بار اطلاعاتی را درباره فعالیت فعالان خارجی، به احزاب سیاسی کانادا ارائه می دهند.

به گفته منابع دولتی و اطلاعاتی کانادا، یکی از راه هایی که کشورهای خارجی برای پیشبرد برنامه و اهداف خود استفاده می کنند، تلاش برای شرکت در جلسات معرفی نامزدها است تا به انتخاب نامزد مطلوب خود کمک کنند.  

منابع مذکور گفتند: این کشورها در پیشبرد اهداف خود به اقدامات مقام های اطلاعاتی که به عنوان دیپلمات در سفارتخانه ها و کنسولگری های سراسر کانادا فعالیت می کنند به ویژه در بریتیش کلمبیا (غربی ترین استان کانادا) و انتاریو (بزرگترین و قوی ترین استان کانادا) متکی هستند.  

بر اساس گزارش سی بی سی نیوز، سال گذشته، به مقام های ارشد کانادایی هشدار داده شد که چین و هند ممکن است از روابط خود با جوامع مهاجران در کانادا برای پیشبرد اهداف خود استفاده کنند.

بر اساس این گزارش، اوضاع هنوز به سطحی نرسیده که مقامات یک تیم دولتی به طور علنی در این زمینه هشدار دهند.

این گروه تشکیل شده تا در صورت بروز شواهدی درباره تضعیف انتخابات فدرال در اکتبر (مهر) آینده هشدارهای لازم را ارائه دهند.

دخالت های فیزیکی کشورهای خارجی موضوع جدیدی در دنیای جاسوسی بین المللی نیست و منابع مربوطه تاکید کرده اند که دستگاه های اطلاعاتی کانادا به دقت اقدامات کشورهای خارجی را در بازه زمانی باقیمانده تا انتخابات ۲۱ اکتبر (۲۹ مهر) تحت نظر دارند.

سی بی سی نیوز افزود: همه کشورهایی که تلاش می کنند در انتخابات کانادا به عنوان متحد کلیدی آمریکا نفوذ کنند، دلایلی دارند.

این رسانه مدعی شد، ایران و عربستان به دلیل اختلافات به دنبال حمله به تاسیسات نفتی عربستان تلاش می کنند در انتخابات کانادا نفوذ کنند.

روابط پاکستان و هند بر سر منطقه مورد مناقشه کشمیر بشدت با بن بست مواجه شده و این در حالیست که «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور ونزوئلا تحت فشارهای سنگین بین المللی برای کناره گیری از قدرت است.

کانادا در سالهای اخیر عربستان را به دلیل سابقه حقوق بشر این کشور تحت فشار قرار داده و در میان گروهی از کشورهای خواستار استعفای مادورو است.

به گفته منابع یاد شده، در حالی که در بلندمدت تلاش های اطلاعاتی چین در کانادا در مسیر کسب امتیازات اقتصادی برای مثال از طریق سرقت فناوری بوده اما به گفته مقامات اطلاعاتی، دستگیری «منگ وانژو» (Meng Wanzhou) مدیر مالی شرکت چینی هواوی در ونکوور در دسامبر گذشته یکی دیگر از اهداف جاسوسی چین در کانادا است.

دولت چین علنا نارضایتی خود را از بازداشت منگ و درخواست آمریکا برای استرداد به این کشور ابراز کرده است. 

چین تاکنون دو مرد کانادایی را به اتهام تلاش برای نقض امنیت ملی بازداشت کرده است.

منابع آگاه به سی بی سی نیوز گفته اند در ورای تلاش ها برای اعمال نفوذ بر معرفی نامزدها و نمایندگان منتخب، مقام های اطلاعاتی چین همچنین اتباع کانادایی چینی تبار را وادار کرده اند تا به صورت داوطلبانه به احزاب سیاسی کانادا بپیوندند تا به پیروز نمایندگان حامی چین کمک کنند.

روابط کانادا و هند نیز رو به وخامت رفته است. در چند دهه گذشته، دولت هند بر این  باور بوده که کانادا در برخورد با یک جنبش جدایی طلب موسوم به «خالصتان» (khalistan) سخنگیری لازم را به عمل نیاورده است.

«جاستین ترودو» و «نارندرا مودی» نخست وزیران کانادا و هند سال گذشته میلادی در جریان سفر ترودو به هند درباره این موضوع مذاکره کردند.

جنبش «خالصتان» نام گروهی سیاسی و جدایی‌طلب در ایالت پنجاب هند است که قصد برپایی کشوری جداگانه و ویژه برای سیک ها به نام «خالصتان» در این ایالت را دارد. این نام به «کشور خالص و پاک» اشاره دارد.

پیشتر کانادا موافقت کرده بود از اشاره به افراط گرایان سیک در گزارش خود درباره تروریسم خودداری کند.

در گزارش سال ۲۰۱۸ کانادا، تهدید تروریست های سیک به عنوان یکی از پنج تهدید اصلی کانادا معرفی شده بودند اما بعد تغییراتی در این متن بوجود آمد و اشاره شد که «افراط گرایانی که از ابزارهای خشونت آمیز برای ایجاد کشوری مستقل در هند حمایت می کنند»

سفیر سابق هند در کانادا ادعای دخالت دهلی نو را در انتخابات فدرال کانادا رد کرده است.