به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، بامداد روز شنبه ۲۳ شهریور ناوگانی متشکل از ۱۰ پهپاد متعلق به انصارالله یمن، تاسیسات پالایشگاهی و نفتی وابسته به شرکت آرامکو در مناطق بقیق و خریص در شرق عربستان را هدف حمله قرار داده و بزرگترین شوک نفتی را در بازارهای جهانی ایجاد کردند. در بیانیه عصر روز شنبه آرامکو آمده است که حدود ۵.۷ میلیون بشکه یعنی بیش از نیمی از ظرفیت تولید نفت این کشور و معادل ۶ درصد از عرضه جهانی نفت از مدار خارج شده است.
حملات انصارالله به تأسیسات نفتی عربستان آسیب پذیر بودن عمق عربستان را نشان داد و نگرانیهایی را درباره آینده اوضاع اقتصادی عربستان و جهان به دنبال داشت. این حمله ها سبب شد که بسیاری از کارشناسان به توانایی عربستان در تامین نفت بازارهای جهانی با تردید نبنگرند.
تحمیل قواعد درگیری بر عربستان
روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» نوشت هدف قرار گرفتن تاسیسات بقیق و خریص و انتخاب این اهداف پیام آشکاری دارد مبنی بر اینکه راهبرد دفاعی یمن به طور عملی از مرحله هدف های محدود و سطحی به مرحله هدف های تاثیرگذار منتقل شده است و حمله های آینده کشنده و سرنوشت ساز خواهند بود. انصارالله قواعد درگیری جدیدی را تحمیل و آن را تقویت می کند. انصارالله با حمله به تاسیسات نفتی بار دیگر این پیام را به عربستان ارسال کرده است که می تواند هر مکانی را در عمق عربستان هدف قرار دهد. رهبران عربستان باید این موضوع را درک کنند که کشتار مردم یمن سبب تسلیم مردم یمن نخواهد شد.
روزنامه «الثوره» یمن در گزارشی به قلم «حمد الاهنومی» آورد: یمنی ها بارها به عربستانی ها درس عبرت دادند. اما آنان عبرت نگرفتند و تلاش کردند شانه خالی کنند. اکنون یمنی ها با حمله به عمق عربستان موازنه بازدارندگی را رقم زده اند. این عملیات خود را بر سراسر جهان تحمیل کرد و در کشتارگاه، گاو شیرده را هدف قرار داد و سبب شد که باجگیران از عربستان در سراسر جهان در وحشت فرو روند. اکنون نظام عربستان می خواهد از تنگا خارج شود اما در شرایط آشفته ای به سر می برد. این کشور در محاصره غرور کاذب گرفتار شده است. یمنی ها دریافته اند که چگونه گاو شیرده را ذبح کنند و اکنون این گاو شیرده زیر ضربات پیاپی و دردناک یمنی ها رنج می برد. اگرچه عربستان تصمیم ورود به جنگ در یمن را گرفت، اما تصمیم خروج از این جنگ دیگر در دستان عربستان نیست.
پیامدهای اقتصادی حمله به تاسیسات آرامکو
روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن در گزارشی به قلم «احمد الزعبی» نوشت پس از حمله به تاسیسات نفتی آرامکو، اوضاع مالی عربستان با آشفتگی روبرو خواهد شد. پیش بینی می شود طی ماه های آینده این کشور با کمبود بودجه و بدهکاری روبرو شود. به دنبال حمله یمنی ها به تاسیسات نفتی حیاتی، نیمی از تولید نفت عربستان از مدار خارج شد. کارشناس معتقدند با وجود اینکه مقام های عربستان اعلام کرده اند با پناه بردن به ذخایر نفتی برای جبران صادرات نفت عمل خواهند کرد بازهم احتمال دارد که عربستان در نتیجه کاهش صادرات نفت خود زیان های بسیاری متحمل شود. در این زمینه «خالد المشعان» کارشناس مسائل اقتصادی گفت حمله های اخیر یمنی ها به تاسیسات نفتی عربستان روی درآمدهای نفتی عربستان تاثیر منفی خواهد داشت و پیش بینی می شود بودجه عربستان را در شرایط آشفته ای قرار دهد و بر حجم کمبود بودجه این کشور افزوده شد. حمله های اخیر یمنی ها به تاسیسات نفتی برای عربستان بسیار دردناک بود و این حمله ها سبب شد تولید نفت این کشور به نصف برسد. این حمله ها نه تنها سبب کاهش صادرات و درآمدهای نفتی این کشور می شود بلکه این موضوع سبب می شود که مشتریان نفت عربستان به دنبال جایگزینی برای نفت عربستان باشند و این موضوع عربستان را در تنگنا قرار خواهد داد.
«مروان سلامه» مدیر کل «مرکز مشاوره اقتصادی بین المللی» در کویت هم به روزنامه «العربی الجدید» گفت :در نتیجه وضعیت کنونی عربستان سهم موثر خود در بازارهای جهانی نفت را از دست خواهد داد. ناتوانی عربستان در حمایت از تاسیسات نفتی خود سبب خواهد شد ریاض سیطره خود بر بازارهای جهانی را از دست بدهد و بازیگران جدیدی از جمله آمریکا، روسیه و ایران به بازارها وارد شوند.
به نوشته تارنمای شبکه خبری «الجزیره»، «طه عبدالغنی» تحلیلگر مسائل مالی و مدیر کل «شرکت توسعه مشاوره های مالی» بر این باور است حمله به تاسیسات نفتی عربستان تحولی خطرناک در جنگ یمن و اثرگذار بر بازارهای نفت است. این حمله ها بر افزایش بهای نفت و تنش در فضای سیاسی منطقه تاثیرگذار خواهد بود و اگر کاهش تولید نفت عربستان ادامه داشته باشد پیش بینی می شود بهای نفت به شکل گسترده ای افزایش یابد. دیگر هیچ مکانی در عربستان از حمله ها در امان نیست. تاسیسات نفتی بزرگ عربستان به آسانی در تیررس پهپادهای یمنی قرار گرفته است و این موضوع خطرات را در بازارهای جهانی افزایش می دهد و نوعی از بی ثباتی ژئوپلتیک را در سراسر منطقه افزایش می دهد که در عرضه نفت در بازارهای جهانی تاثیر گذار خواهد بود.
به نوشته این رسانه قطری، «قاسم محمد قاسم» کارشناس مسائل اقتصادی و بانکی گفت نفت کالای بسیاری حساسی است و تهدید راهبردی با این حجم از حمله ها به مراکز نفتی می تواند در قیمت نفت تاثیر پرشتابی داشته باشد. اما اثر بلند مدت این حمله به جبران عرضه نفت از طریق ذخایر راهبردی، سرعت اصلاح تاسیسات آسیب دیده و بازگشت تولید به سطح قبلی و کنش سیاست های بین المللی و راهبردی عربستان در تعامل با سناریوهای احتمالی بستگی دارد.
به نوشته روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن، حمله انصارالله تهدیدی برای خصوصی سازی بخشی از سهام شرکت آرامکو و فروش سهام این شرکت در بازارهای جهانی است. هدف قرار گرفتن شرکت نفتی بزرگ سبب کاهش جذابیت آن برای سرمایه گذاران خواهد شد.
روزنامه «النهار» لبنان هم درگزارشی به قلم «مونالیزا فریه» پیش بینی کرد که کاهش تولید نفت عربستان پیامدهایی برای اقتصاد جهانی به دنبال داشته باشد. این روزنامه نوشت تردیدی نیست بهای نفت که طی ماه های اخیر در نتیجه تنش های خاورمیانه تغییری نکرد با حمله های اخیر تاثیر خواهد پذیرفت.
روزنامه «القدس العربی» در گزارشی دیگر به قلم «حسین المجدوبی» نوشت اگر حمله ها به تاسیسات آرامکو ادامه یابد این موضوع سبب کاهش تولید نفت و افزایش سرسام آور نفت در بازارهایی جهانی خواهد شد. این مساله روی اقتصاد جهانی و در راس آن اقتصاد آمریکا تاثیر خواهد گذاشت. در این صورت جهان مجبور خواهد شد با وجود تحریم های آمریکا برای تامین نفت خود به ایران پناه ببرد. این موضوع سبب خواهد شد که شهروندان آمریکا به دلیل مدیریت نادرست بحران ایران و جنگ یمن از سوی ترامپ از وی عصبانی شوند و در انتخابات آینده او را مجازات کنند. راز تلاش ترامپ برای آرامش کردن اوضاع سیاسی در منطقه خلیج فارس و برپایی گفت و گو با ایران هم در این مساله نهفته است.
حمله انصارالله به عربستان و بازاریابی روسیه برای فروش سلاح
شبکه «الجزیره» قطر در گزارشی دیگر نوشت تحولات مربوط به حمله انصارالله به تاسیسات نفتی عربستان سبب شد که پوتین به عربستان درباره خرید سلاح نصیحت کند. او گفت اگر عربستان می خواهد از خود دفاع کند باید راه ایران را در پیش گیرد و به خرید اس ۳۰۰ از روسیه روی آورد. این موشک ها ابزارهای کارامدی برای حمایت از زیرساخت ها به شمار می روند. در این زمینه «دیوید ماک» کارشناش اندیشکده خاورمیانه ای واشنگتن گفت روسیه از این فرصت برای پر کردن خلا حضور آمریکا استفاه می کند؛ همانطوری که درباره سوریه و ترکیه رخ داد. مسکو برای فروش سلاح های روسیه در کشورهای عربی ثروتمند تمایل دارد.