تهران- ایرنا- رئیس مرکز مطالعات عربی ایران به ایرنا می گوید:حمله به تاسیسات نفتی آرامکو زنگ خطر جدی برای عربستان است تا  از طریق مذاکره با «انصار الله» به جنگ یمن پایان دهد.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، مقامات امریکایی روز سه‌شنبه ۲۶ شهریور اعلام کردند که حمله به تاسیسات نفتی عربستان از داخل مرزهای ایران انجام شده ‌است. سخنگوی وزارت امور  خارجه کشورمان اظهارات «مایک پومپئو» وزیر امور خارجه آمریکا  در مورد اتهام  زنی به ایران در حملات اخیر را، برنامه‌ریزی برای اقداماتی در آینده توصیف کرد. «محمدجواد ظریف»،  نیز در توئیترش نوشت:‌ مایک پومپئو که در فشار حداکثری شکست خورده به دروغ حداکثری روی آورده است.

 جنگ تبلیغاتی علیه ایران  از سوی آمریکابرای متهم نمودن حمله به تاسیسات نفتی عربستان، در حالی برقرار است که روز شنبه ۲۳  شهریور، سخنگوی وزارت کشور عربستان  از حمله پهپادی به مجموعه پالایشگاهی بزرگ «بقیق» و میدان نفتی «حقل خریص» متعلق به شرکت آرامکو در این کشور خبر داد. شبکه تلویزیونی «المیادین»، نیز گزارش داد که نیروهای مسلح یمن مسئولیت حمله پهپادی به تاسیسات نفتی شرکت آرامکوی عربستان را بر عهده گرفتند. مجموعه پالایشگاهی بقیق و میدان نفتی حقل خریص در شرق عربستان و جنوب غربی ظهران قرار دارد. ظهران بیشترین صادرات نفت عربستان در خلیج فارس را انجام می‌دهد.

در سال‌های اخیر و پس از ورود ائتلاف عربی به رهبری عربستان در جنگ یمن، نیروهای حوثی حملات مختلفی به عربستان سعودی و تاسیسات نفتی عربستان انجام دادند که در برخی از این حملات از پهپاد استفاده شده است.

با توجه به اهمیت موضوع پژوهشگر ایرنا با «محمد صالح صدقیان» رییس مرکز عربی مطالعات ایران و کارشناس مسایل خاورمیانه به گفت و گو پرداخت.

حمله پهبادی به تاسیسات نفتی عربستان دولت ریاض را در وضعیت تصمیم گیری جدید قرار می دهد

صدقیان در ابتدای این گفت و گو اظهار داشت:راه انداختن تبلیغات  علیه ایران و متهم کردن کشورمان در حملات پهبادی به تاسیسات نفتی عربستان نتیجه به بن بست رسیدن ائتلاف  عربی در جنگ یمن است. قریب به پنج سال از شروع جنگ عربستان در یمن می گذرد، اما عملا هیچ نتیجه ای در چارچوب سیاسی، نظامی و امنیتی برای سعودی ها نداشته است. در ابتدای جنگ هم مشخص بود که عربستان در این جنگ به نتیجه مطلوب نخواهد رسید. اکنون حوثی ها به سطحی رسیده اند که جنگ را به شیوه مطلوبی مدیریت  می کنند.

 متهم نمودن ایران در حملات اخیر تاسیسات آرامکو، گونه ای فرافکنی است. عربستان با این اتهام به نتیجه ای نخواهد رسید. سعودی ها در ابتدای  این حملات، ایران را به صورت مستقیم متهم نکردند و اعلام داشتندکه این سلاح های  مورد استفاده حوثی ها از سوی ایران تامین شده است. این یک اعتراف ضمنی است که ایران دخالتی ندارد.

این کارشناس مسایل خاورمیانه همچنین بیان داشت: آمریکایی ها در این حملات به صورت صریح و  بدون هبچ گونه تحقیقی اعلام کردند که این حمله از سوی ایران به تاسیسات نفتی عربستان انجام شده است در صورتی که عربستان  در ابتدا به صورت مستقیم ایران را متهم نکرد و اعلام کرد حوثی ها با پهبادها حمله کردند. به نظر می رسد متهم کردن هر دولتی در این منطقه حالت بن بست رسیدن جنگ یمن باشد. عربستان باید قانع شود که با گزینه جنگ به نتیجه ای نمی رسد. اکنون وضعیت منطقه خاورمیانه و صادرات نفت عربستان  دچاربحران جدی شده است و نشان می دهد عربستان بعد از چند سال هزینه و تلفات در این جنگ به هدف مورد نظر خود نرسیده است.

به گفته صدقیان، عربستان در وضعیت تصمیم گیری جدید دو گزینه در پیش رو دارد: گزینه اول قانع شود که با انصارالله و دولت صنعا وارد گفت و گو شود و این  بهترین گزینه برای پایان دادن به بحران کنونی منطقه است. سعودی ها باید بر اساس رویه کنفرانسی که در استکلهم سوئد برگزار شد حرکت نمایند تا به نتیجه مثبت برسند و گزینه گفت گوی یمنی – یمنی را در دستور کار خود قرار دهند. گزینه دیگری که عربستان باید دنبال کند ادامه دادن جنگ یمن و سقوط ارتش این کشور و حوثی ها می باشد که با این ادعا در تداوم  جنگ طی پنج سال هیچ دستاورد عینی بر ای سعودی ها به همراه  نداشته است و اگر پنج سال آینده نیز همین روش را ادامه دهند به نتیجه مطلوب نخواهند رسید. حمله به تاسیسات نفتی آرامکو زنگ خطر جدی برای عربستان است تا  قانع شود که از گزینه گفت و گو با انصار الله برای پایان دادن به جنگ یمن  استفاده کند.

این کارشناس مسایل خاورمیانه در مورد مواضع کشورمان در این جنگ اظهار داشت: جمهوری اسلامی به کشورهای منطقه و عربستان اعلام کرده است که می تواند نقش میانجی گری  در این جنگ را ایفا کند و راه حل مسالمت آمیز و دیپلماسی را برای پایان دادن به این جنگ مطرح  کرده است. جلسه ای که در تهران بین گروه انصار الله و چهارسفیر اروپایی در تهران انجام شد اشاره واضحی بود که جمهوری اسلامی می تواند به فیصله دادن جنگ در یمن کمک کند. کمک کردن ایران  در پایان دادن به این بحران می تواند هم به نفع عربستان، و هم یمن و در مجموع ثبات و استقرار امنیت درکل منطقه را تضمین کند.

ایران نقش مهمی در پایان دادن به جنگ یمن دارد و می تواند با حفظ تمامیت ارضی یمن صلح و ثبات در کل منطقه را تضمین و ثابت کند که می تواند در این امر پیشقدم  باشد. در کنفرانس استکلهم، کنفرانس کویت و جلسه تهران به نفع طرفین وارد عمل شد و حسن نیت خودرا نشان داد.

صدقیان رییس مرکز عربی مطالعات ایران در پایان این گفت و گو بیان داشت: حمله به تاسیسات نفتی عربستان  ۵۰درصد نفت این کشور را با مشکل مواجه کرده است. باید متذکر شوم که بعد از جنگ جهانی دوم و از زمان تاسیس عربستان تا الان شاهد شلیک یک گلوله از خارج مرزهای عربستان به این کشور نبودیم. این وضعیت برای عربستان وحشتناک است. عربستان باید بپذیرد  که به یک بن بست نظامی و سیاسی در جنگ یمن رسیده است. امریکا و رژیم صهیونیستی از تحولات اخیر ا عربستان سو استفاده می کنند رژیم صهیونیستی به دنبال ایجاد روابط با سعودی هاست و امریکا می خواهد با متهم نمودن ایران در این قضایا از پول های عربستان به نفع خود استفاده کند، اما سعودی ها باید با تصمیم درست برای پایان دادن به جنگ در یمن اقدام نمایند تداوم این جنگ به ضرر تمام مردم منطقه است و هیچ دستاوردی برای سعودی ها نداشته و ندارد.