در گزارش خبرگزاری فرانسه آمده است: حمله اخیر هوایی به تاسیسات نفتی آرامکو که حوثی های یمن مسئولیت آن را برعهده گرفتند، توانایی عربستان در محافظت از تأسیسات نفتی خود را به زیر سئوال برد.
عربستان، عمده درآمدهای خود را مدیون نفت خام است. ریاض سرمایه گذاری های زیادی برای محافظت از مراکز نفتی خود کرده است.
این حمله می تواند طرح ورود آرامکو، به بازار بورس عربستان را نیز تحت تأثیر قرار بدهد.
یکی از اثرات جانبی این حمله، کاهش جذابیت سهام آرامکو برای معاملهگران باشد. عربستان در نظر دارد که حدود ۵ درصد از سهام آرامکو را برای اولین بار در بورس داخلی این کشور (تداول) و بورسهای بینالمللی در سال ۲۰۲۰ عرضه کند.
**اما برنده این حملات کیست؟
بدون شک برنده این تنش، آمریکا است اما واشنگتن باید ریسک های اقتصادی آن را نیز بپذیرد.
به اعتقاد تحلیلگران مؤسسه جی بی سی انرژی (JBC Energy) آمریکا از این حمله به غول نفتی جهان سود می برد چرا که تولید نفت خام خود را افزایش می دهد.
آمریکا همچنان به تولید نفت خام ادامه می دهد و افزایش قیمت ها به معنی رشد تولید در آمریکاست.
"دونالد ترامپ" اعلام کرده است که کشورش می تواند از ذخایر راهبردی نفت به منظور مقابله با هرگونه شوک در کوتاه مدت استفاده نماید.
اما چین که درگیر یک مناقشه تجاری با آمریکاست از این حمله متضرر می شود زیرا اقتصاد این کشور به شدت به نفت وابسته است.
**جایگاه مناسب روسیه
روسیه به عنوان شریک اوپک و دومین صادرکننده نفت خام در جهان, جزء آن دسته از کشورهایی است که می خواهند در صورت نیاز جای خالی عربستان را پر کنند و بنابراین در کوتاه مدت از این وضعیت سود می برد.
باید دید عربستان ظرف چه مدتی قادر به بازگشت به میزان سابق تولید نفت خواهد بود.
**مصرف کنندگان بازنده
"فرانسیس دوزو" رییس اتحادیه صنایع نفتی فرانسه به خبرگزاری فرانسه گفت:«در فرانسه انتظار آن می رود که بهای بنزین و گازوییل چهار یا پنج سنت یورو افزایش یابد».
افزایش بهای بنزین می تواند با کاستن از بودجه مصرف کنندگان، به اقتصاد جهانی صدمه بزند.
عربستان سعودی روزانه بیش از ۷ میلیون بشکه نفت خام به آمریکا صادر میکند که از صادرات این کشور به کل آسیا بیشتر است. ۴۷ درصد از کل صادرات نفت عربستان به آمریکا نیز مستقیما به سواحل غربی این کشور میرود. در سال ۲۰۱۸، حدود ۳۷ درصد کل نفت وارداتی برای پالایشگاههای ایالت کالیفرنیا را عربستان سعودی تأمین کرده است.
میدان نفتی بقیق که روز شنبه مورد حمله هوایی قرار گرفت، در شرق عربستان سعودی واقع شده که توان تولید روزانه هفت میلیون بشکه نفت را دارد و متعلق به شرکت نفتی آرامکو عربستان است.
۷۰ درصد تولیدات این شرکت نفتی در پالایشگاههای بقیق تولید می شود.
با حمله به این تاسیسات نفتی ۵۰ درصد از تولید و صادرات نفت عربستان به طور موقت مختل شده است.
نیروهای انصار الله یمن همچنین عربستان و نیز امارات را به حملات بیشتر در صورت عدم توقف جنگ تهدید کرده اند.
در پی هدف قرار گرفتن تاسیسات نفتی آرامکو، قیمت نفت در بازار جهانی افزایش یافت و دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا نیز تاکید کرد که در صورت لزوم و کمبود نفت از ذخایر استراتژیک نفت آمریکا استفاده می کند. ۹۰۴۱