محمد حسن کریم پور روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگار ایرنا افزود: مواد معدنی که ترکیباب گوگرد به عنوان کانی سولفیدی دارند اگر در سطح زمین اکسیده شود به سرعت وارد چرخه آبهای سطحی و زیرزمینی و خاک و موجب مشکلات زیست محیطی میشود.
از جمله معادن حاوی کانی های سولفیدی می توان به مس، سرب، روی، طلا و مولیبدن اشاره کرد.
این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه آگاهی و دانش لازم درباره این موضوع، اثر تخریبی زیست محیطی در معادن را به حداقل می رساند، اظهار داشت: مواد معدنی تا زمانی که در جایگاه طبیعی خود قرار دارند اثر تخریبی زیست محیطی آنها کمتر است اما زمانی که برداشت و در قالب مواد باطله یا بخش فرآوری وارد عرصه سطح زمین میشود میتوانند مشکلات زیست محیطی ایجاد کنند.
وی با اشاره به اینکه دانش عمومی زیست محیطی برای همه افرادی که در اکتشاف، بهره برداری و فرآوری کار می کنند، لازم و مهم است، خاطرنشان کرد: معدن یکی از بخش های مهم در توسعه پایدار کشور است از طرفی در توسعه آن باید به مسائل اصولی و درست بهره برداری، فرآوری و مسائل زیست محیطی توجه کرد.
کریم پور مطالعه و تحقیق در بخش معادن در مراحل مختلف از جمله بهره برداری و فرآوری را نیز ضروری خواند و گفت: اگر در اکتشاف معادن به مبانی علمی آن توجه شود منجر به افزایش طول عمر و ذخیره معدن، رونق چرخه اقتصاد و اشتغال آن و جایگاه مناسب در عرصه های بین المللی میشود.
وی با بیان اینکه در اکتشاف معدن، تخصص، دانایی محوری و تجربه حرف اول را می زند، افزود: دانشگاهها مسئول تربیت نیروی انسانی متخصص، متعهد و کارآمد در این بخش هستند و دانش آموختگان رشتههای زمین شناسی اقتصاد، مدیریت، تعریف طرح و نظارت بر آنها را به عهده دارند.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه چالشهای زیادی در کشورمان درباره اکتشاف وجود دارد، ادامه داد: افراد مختلفی به این عرصه ورود پیدا کردند و گاهی مانع از کشف ذخائر معدنی میشوند.
کریم پور با تاکید بر اینکه ذخیره معدنی بسیاری در کشورمان از جمله طلا، مس، آهن، منگنز و مجموعه عناصر فلزی و غیر فلزی وجود دارد، تصریح کرد: معادن در دنیا نقش مهمی در اقتصاد پایدار دارند و لازم است جایگاه این بخش در کشورمان نیز تقویت شود.
رییس انجمن زمین شناسی اقتصادی ایران با اشاره به اینکه در اصفهان نیز معادن بسیاری از جمله سرب و روی وجود دارد، خاطرنشان کرد: در منطقه ایرانکوه به طول ۴۰۰ کیلومتر تا ملایر که به کمربند اصفهان ملایر معروف است، مهمترین ذخایر سرب و روی ایران واقع است که در ۷۰ سال گذشته تاکنون از آن بهره برداری میشود.
وی با بیان اینکه این معادن برای سه نسل ایجاد اشتغال و درآمد کرده است، اضافه کرد: در چرخه معادن باید به همه مراحل از جمله اکتشاف، بهره برداری، فرآوری و برنامه ریزی برای ارزش افزوده به صورت علمی و تخصصی و با رعایت مسائل زیست محیطی نگاه کرد.
بر اساس آخرین اعلام مرکز آمار ایران، پنج هزار و ۳۵۳ معدن فعال در کشور وجود دارد.
طبق گزارش مرکز آمار ایران، از پنج هزار و ٣٥٣ معدن، ٧٨٩ معدن (١٤,٧درصد) در بخش محیط زیست، سرمایهگذاری داشتند.
بررسی معادن کشور بر اساس نوع فعالیت نشان میدهد، گروههای استخراج سنگ آهک، استخراج شن و ماسه و سنگ لاشه به ترتیب با ١٩٠، ١٧٠ و ١٣٦ معدن، بیشترین تعداد معادن دارای سرمایهگذاری در بخش محیط زیست را داشتند.
در مجموع ۴۷۵ هزار و ۱۴۹ میلیون ریال در بخش محیط زیست معادن در حال بهرهبرداری کشور، سرمایهگذاری شده است که معادن استخراج سنگ آهن با ۳۲۷ هزار و ۳۰۱ میلیون ریال، بیشترین سرمایهگذاری را در بخش محیط زیست انجام داد و معادن استخراج سنگ مس و استخراج سنگ سرب و روی با ۴۷ هزار و ۵۰۹ و ۳۴ هزار و ۸۶۷ میلیون ریال سرمایهگذاری در رتبههای بعدی قرار دارند.
استان اصفهان یکی از قطب های معدنی و صنایع وابسته به آن در کشور به شمار میآید به طوریکه ۸۲۸ پروانه بهره برداری معدن در آن صادر شده است و میزان استخراج از آنها در سال گذشته ۲۳ میلیون تُن بود.
۶۰۲۲/ ۳۰۱۱