دانشآموزان و دانشجویان در بیش از ۲ هزار شهر از ۱۵۰ کشور جهان، کلاس های درس را ترک کرده و با حمل شعارنوشتههایی خواستار تغییر سیاستهای دولتها در مورد حفاظت از محیط زیست و اولویت بخشی به بحران آب هوایی شدند.
معترضان از ملبورن تا نایروبی و از لندن تا دهلی نو از رهبران جهان خواستند تا قبل از آنکه دیر شود برای رسیدگی فوری به پدیده گرمایش زمین چارهاندیشی کنند. در این میان اروپایی ها که امسال تابستان داغی را پشت سر گذاشته و گرمازدگی در چندین کشور تلفاتی را برجای گذاشت، در این حرکت اعتراضی پیشرو بودند.
کارشناسان هواشناسی میگویند که گرم شدن فوقالعاده زمین در تابستان گذشته نتیجه جبهه هوای پر فشار در منطقه شمال اروپا بود که موجب رانده شدن هوای بهشدت گرم از صحرای آفریقا به سمت عرضهای جغرافیایی بالاتر شد. صاف بودن هوا هم به این موضوع کمک کرد و با تابش مستقیم آفتاب، گرمای هوا شدت بیشتری یافت.
در همین حال پیش بینی ها از دمایی «بهتآور» برای زمستان امسال در اروپا حکایت دارد.
«دومینیک یونگ» هواشناس آلمانی با اشاره به برآوردهای مقدماتی کارشناسان اداره ملی اقیانوسی و جوی آمریکا (NOAA) میگوید، زمستان سال ۲۰۱۹ میلادی در آلمان گرم و پربارش خواهد بود. طبق این برآورد که تا فوریه ۲۰۲۰ را در بر میگیرد، زمستان پیش رو در آلمان میتواند چهار درجه سانتیگراد گرمتر از حد طبیعی باشد. در ژانویه و فوریه ممکن است این افزایش دما تا سه درجه گزارش شود. ریزشهای آسمانی نیز بیشتر به شکل باران خواهند بارید.
تحلیلگران مسائل آب و هوایی میگوید دمای هوای جهان یک درجه نسبت به دوران پیش از انقلاب صنعتی گرمتر شده و به همین خاطر شاهد این وضعیت و افزایش بیشتر دما خواهیم بود. تحقیقات نشان میدهد اگر این روند ادامه پیدا کند، اروپا تا سال ۲۰۴۰ میلادی بین ۳ تا ۵ درجه گرمتر خواهد شد.
شرکت کنندگان در راهپیمایی دیروز تلاش کردند تا دولتها را به انجام اقدامات فوری برای رسیدگی به تغییرات آب هوایی وادار کنند. در برلین تعدادی از معترضان به صورت نمادین خود را با طناب دار آویزان و در لندن هم تظاهرات کنندگان کلاهی را به شکل زمین با چهره ای ناراحت سر کرده بودند.
فاطمه آلارخا دانشجوی ۲۰ ساله رشته هنر که در تظاهرات لندن شرکت کرده بود به ایرنا گفت: وظیفه انسانی و اسلامی من ایجاب می کرد تا در این حرکت اعتراضی شرکت کنم. خداوند ما را مکلف کرده که از زمین محافظت کنیم و این بخشی از وظایف ما به عنوان یک مسلمان است.
در همین حال جرمی کوربین رهبر حزب کارگر که در این تظاهرات شرکت کرده بود طی سخنانی از خروج آمریکا از توافق اقلیمی پاریس انتقاد و تصریح کرد که تغییرات آب و هوایی و آلودگی هوا مرزی ندارد. وی با بیان اینکه نابودی محیط زیست همه انسانها را نابود خواهد کرد خاطرنشان کرد که این معضل تنها از طریق اقدام هماهنگ بین المللی حل خواهد شد.
قرار است اجلاس اقلیمی جوانان امروز در مقر سازمان ملل متحد برگزار شود. براساس گزارشها، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل هم روز دوشنبه میزبان نشستی اضطراری خواهد بود. انتظار میرود او در این نشست از رهبران جهان بخواهد تا به تعهدات خود در قبال توافقنامه پاریس متعهد باشند.
جنبش اعتراضی دانش آموزان اولین بار مردادماه دو سال شکل گرفت که یک دختر دانشآموز ۱۶ ساله به نام «گرتا تونبرگ» در اعتراض به وضعیت فوقالعاده آب و هوایی مقابل پارلمان سوئد تحصن کرد. از آن پس گفته میشود هر هفته هزاران دانشآموز در سراسر جهان در اعتراض به همین مساله دست به تظاهرات میزنند.
تونبرگ که اینک به رهبر جنبشی اعتراضی تبدیل شده و هفته گذشته از سوی سازمان عفو بینالملل برنده جایزه «سفیر وجدان» معرفی شد، تلاش می کند تا از طریق ملاقات با شخصیت های بینالمللی و برگزاری تظاهرات اعتراضی، افکار عمومی را نسبت به فردایی که دیر خواهد بود بیدار کند.