تهران- ایرنا- پس از آنکه در تازه‌ترین گام از سناریوی تحریم، آمریکا نام بانک مرکزی را بار دیگر در فهرست تحریم‌های خود قرار داد، رسانه‌های داخلی به بررسی میزان تاثیرگذاری تحریم‌های جدید بر اقتصاد کشور پرداختند و این اقدام را نامشروع و بی‌اثر خواندند.

به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا؛  وزارت خزانه‌داری آمریکا روز جمعه به دستور دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا، بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی جمهوری اسلامی ایران را بنا به ادعای نقش این دو مرکز در حمایت از تروریسم در فهرست تحریم‌های خود قرار داد.

 پس از آن محمد جواد ظریف در حساب کاربری خود در توئیتر اعلام کرد: تحریم جدید ایالات متحده علیه بانک مرکزی نشان‌دهنده: استیصال و شکست سیاست فشار حداکثری، ممانعت از تامین مالی واردات غذا و داروی مردم ما توسط بانک مرکزی، هراس تیم بی از بازگشت ایالات متحده به مذاکره و  تلاش تیم بی در کشاندن دونالد ترامپ به جنگ است.

بررسی روزنامه ها، خبرگزاری ها و تارنماهای داخلی در آخرین روز شهریور سال جاری نشان از آن دارد که فضای رسانه ای کشور علاوه بر بررسی دیدگاه های مختلف در خصوص اهداف پنهان آمریکا از تشدید تحریم های ایران به بررسی میزان تاثیرگذاری تحریم های جدید بر اقتصاد کشور پرداخته اند.

 واکاوی این موضوع در رسانه های داخلی با پاسخ های متفاوت کارشناسان روبرو شده است: عده ای این تحریم‌ها را موضوع جدیدی نمی‌دانند و آن را نامشروع، بی اثر و نشانه استیصال آمریکا در برابر ایران می‌خوانند اما در مقابل برخی دیگر معتقدند این تحریم، شرایط را برای ایران سخت تر خواهد کرد.

رسانه های اصلاح طلب تبعات اجرای این تحریم ها برای خود آمریکا را بازگو کرده و تاکید کردند: از نگاه کارشناسان، تحریم‌های آمریکا بیش از آنکه بر اقتصاد ایران اثرگذار باشد، اقدامی نمایشی از طرف این کشور است اما نمی‌توان گفت تحریم هیچ تأثیری هم بر اقتصاد ایران نخواهد داشت.

رسانه های اصولگرا نیز به اذعان بسیاری از کارشناسان به منطق تحریم‌ناپذیر بودن سیاست‌های جدید انتقال ارزی بانک مرکزی اشاره کرده اند و تحریم‌های جدید آمریکا علیه بانک مرکزی را بدون تاثیر دانستند.

همچنین رسانه های هر دوطیف سیاسی به موضوع تمسخرآمیز بودن اقدام اخیر ترامپ در تحریم دوباره بانک مرکزی پرداختند. در این میان  رسانه های اصلاح طلب آوردند که تحریم جدید با واکنش منفی ناظران در امریکا مواجه شده و حتی برخی از آنها به تمسخر اقدام تازه واشنگتن دست زده‌اند و رسانه های اصولگرا نیز یادآور شدند که ریچارد نفیو، معمار شبکه‌ تحریم‌های آمریکا علیه ایران نیز تحریم‌های جدید دولت ترامپ علیه ایران را به سخره گرفته است.

رسانه های اصلاح طلب

تأثیر تحریم دوباره بانک مرکزی

روزنامه شرق در مطلبی با عنوان آمریکا در تله خود ساخته،  نوشت: آمریکا بار دیگر بانک مرکزی ایران را تحریم کرده است؛ اما به اعتقاد کارشناسان بانکی، اجرای این تصمیم برای خود آمریکا هم تبعاتی دارد. روز جمعه آمریکا بانک مرکزی ایران را برای بار دوم تحریم کرد؛ اما به همراه بانک مرکزی، صندوق توسعه ملی و شرکت توسعه تجارت اعتماد پارسه نیز تحریم شده‌اند. بهانه هم تأمین مالی برای سپاه پاسداران و حمایت از تروریسم است. بر اساس این تصمیم، ایران مشمول تحریم‌های ثانویه آمریکا شده است و هرکس با ایران همکاری کند، حامی تروریسم معرفی خواهد شد. کامران ندری، کارشناس بانکی، بر این باور است که اعمال مجازات برای بانک‌های مرکزی که با بانک مرکزی ایران همکاری می‌کنند، کار بسیار دشواری است و آمریکا را وارد رویارویی سختی با دیگر کشورها می‌کند. او به شرق می‌گوید: بانک‌های مرکزی در سراسر جهان تحت مدیریت دولت‌ها هستند، بنابراین اگر کشوری به تحریم‌های آمریکا توجهی نکند، می‌تواند ارتباط خود با ایران را حفظ کند؛ مگر اینکه خواست و تمایل کشورها چیز دیگری باشد... از نگاه کارشناسان، تحریم‌های آمریکا بیش از آنکه بر اقتصاد ایران اثرگذار باشد، اقدامی نمایشی از سوی این کشور است؛ اما نمی‌توان گفت تحریم هیچ تأثیری هم بر اقتصاد ایران نخواهد داشت. تداوم تحریم‌ها بر کاهش تولید و رشد بی‌کاری دامن خواهد زد.

احمد حاتمی‌یزد کارشناس پولی و بانکی در گفت‌وگو با روزنامه شرق درباره تأثیر تحریم دوباره بانک مرکزی بیان می‌کند: تحریم‌های اخیر چیزی اضافه بر آنچه تاکنون بوده است، ندارد. درحال‌حاضر کدام بانک خارجی با ما کار می‌کند؟ وقتی همه بانک‌ها با ما کار نمی‌کنند، استثنائی هم قائل نیستند و تمام بانک‌ها و شرکت‌های دولتی و خصوصی ما در شرایطی هستند که بانک‌های بین‌المللی با آنها به صرف ایرانی‌بودن کار نمی‌کنند و مورد تحریم عملی قرار می‌گیرند؛ حتی اگر مقرراتی هم برای تحریمشان نباشد. تحریم جدید چه چیز اضافه‌ای می‌تواند داشته باشد؟ او درباره تأثیر تحریم صندوق توسعه ملی هم می‌گوید: تصور من این است که صندوق توسعه ما اصلا حسابی در خارج از کشور ندارد. تمام موجودی آن نزد بانک مرکزی است. تحریم بشود یا نشود، تأثیری در وضع صندوق ندارد. بانمرکزی از قبل تحریم بوده است و آمریکا چیزی نمی‌تواند به آن اضافه کند. فقط فضا را داغ می‌کنند. درحال‌حاضر بدترین تحریم‌هایی که می‌توانستند به ایران تحمیل کنند، اعمال کرده‌اند.

روزنامه اعتماد در یادداشتی با عنوان تحریم، عصای دست صنعت، نوشت: با گسترش تحریم‌های اقتصادی از یک سو نرخ ارز بالا رفت و واردات برخی کالاها سخت شد و این مساله صرفه واردات برخی کالاها را به شکل جدی کاهش داد و از سوی دیگر با توجه به ممنوعیت واردات بسیاری از کالاها عملا امکان ورود آنها به بازارهای داخلی از بین رفت. در چنین فضایی، استفاده از مشابه داخلی محصولات تنها گزینه موجود شد و بسیاری از مصرف‌کننده‌ها برای تامین نیازهایشان به سمت تولیدات داخل حرکت کردند. این اتفاق ‌در کوتاه‌مدت می‌تواند، اثرات مثبتی از خود بر جای بگذارد اما برای بلندمدت‌تر شدن این موضوع باید تغییراتی جدی به وجود آورد. نخستین تغییر باید در کیفیت کالاهای تولیدی اتفاق بیفتد. امروز بعضی از کالاهای ما در حالی به فروش می‌رسند که هیچ رقیب خارجی برای آنها وجود ندارد و از این رو مصرف‌کننده مجبور است بدون حساسیت بر کیفیت محصول صرفا برای رفع نیازش کالای ایرانی بخرد اما باید این را از خود بپرسیم که آیا در صورت دسترسی به کالای خارجی همچنان محصولات صنعتی ما قابلیت فروش خواهند داشت؟

روزنامه ابتکار، میزان تاثیر اقدام اخیر آمریکا بر روی اقتصاد را با عنوان پای تحریم در کفش بانک مرکزی بررسی کرد و آورد: تحریم، واژه ناآشنایی برای این روزهای اقتصاد ایران نیست. مدت‌هاست که سایه سنگین آن بر سر اقتصاد کشور افتاده و تاثیرات منفی آن بدنه اقتصاد را نحیف و لاغر کرده است. بار دیگر نام بانک مرکزی در لیست تحریم‌ها قرار گرفته و طی این اقدام انتظار می‌رفت که بازارهای اقتصادی یکی پس از دیگری نسبت به این مسئله از خود واکنش نشان دهند. اما شرایط فعلی خلاف این انتظار را ثابت کرد به گونه‌ای که بازاری همانند بورس هفته خود را با رشد شروع کرد. شاخص کل در بازار بورس روز ‌شنبه‌ سه هزار و ۵۴۵ واحد افزایش داشت و درنهایت این شاخص به رقم ۲۹۷ هزار و ۷۱۲ واحد رسید. از سوی دیگر بازار ارز هم به تحریم‌های واشنگتن بی‌توجهی کرد و با وجود قرار گرفتن بانک مرکزی در فهرست تحریم‌های آمریکا، شرایط باثبات و آرامی را دارا بود به‌طوری که گفته می‌شود روز شنبه این بازار یکی از آرام‌ترین روزهای خود را پشت سر گذاشت.

هوشیار رستمی تحلیلگر اقتصادی با اشاره به اقدام اخیر آمریکا مبنی بر تحریم دوباره بانک مرکزی و میزان تاثیر آن بر بازارهای اقتصادی به روزنامه ابتکار گفت: پارامترهای اقتصادی از دو مسیر می‌توانند تغییر پیدا کنند. یکی بحث روانی جامعه است. به عبارتی دیگر اینکه افراد یک جامعه چه احساسی به آینده دارند از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در گذشته اگر اتفاقی رخ می‌داد آمریکا فعالانه یک حرکت سیاسی یا تحریم اقتصادی را اعمال می‌کرد. افراد جامعه و فعالان در بازارهای اقتصادی از این ماجرا ارزیابی‌های متفاوتی داشتند و به تبع آن ما شاهد تغییراتی در بازارهای اقتصادی می‌شدیم. به عنوان نمونه بورس ریزش می‌کرد، نرخ ارز افزایش می‌یافت و تغییرات از این قبیل رخ می‌داد. وی در ادامه افزود: به جز این مسئله بحث واقعیت‌های اقتصادی به میان می‌آید. ما باید بدانیم که اگر بانک مرکزی تحریم شده است همین امروز اتفاق خاصی رخ نمی‌دهد، باید بخشنامه‌ها و آیین‌نامه‌ها به مراکز مختلف برسند و آنها پس از مدتی شروع به قطع ارتباط با بانک ایرانی کنند. با توجه به این مسائل مدتی طول می‌کشد تا تحریم‌ها به مرحله اجرا برسد. با توجه به اینکه آمریکا در تحریم ایران بسیار خبره شده است اما حدود ۴ ماه طول می‌کشد تا تصمیمات اعلام شده را پیاده‌سازی کند... این تحلیلگر اقتصادی معتقد است که نباید بازارهای اقتصادی همانند بازار ارز را ملاک میزان تاثیر تحریم‌ها دانست، وی دراین‌باره گفت: با توجه به وضعیت کنونی من معتقدم که نباید نتیجه اتفاقات را تنها در بازار ارز جست‌وجو کنیم... رستمی در ادامه اظهار کرد: ما باید توجه داشته باشیم که اینطور نسیت و ما همچنان مشکلات اقتصادی بیشماری بر سر راه داریم و نباید مغرور شویم که وضعیت اقتصادی‌مان باثبات بوده و آمریکا هر اقدامی که کند مشکلی برای ما ایجاد نخواهد شد. اصلا شرایط اینگونه نیست؛ اقدام اخیر آمریکا می‌تواند برای ما بسیار خطرناک باشد و ممکن است که کشورهای دیگر با این موضوع کنار بیایند چراکه عواقب رعایت نکردن تحریم‌ها برای آنها بسیار سنگین‌تر خواهد بود. فعلا باید منتظر ماند و دید که سیاست‌های داخلی به چه صورت خواهد بود و آیا اینکه ترامپ تحریم‌های جدید را همانند تحریم‌های قبلی به شدت و به شکل حداکثری پیگیری خواهد کرد یا خیر؟

میرعلی ابوالفتح کارشناس مسائل آمریکا در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا با مقایسه تحریم‌های پیشین بانک مرکزی با تحریم‌های جدیدی که دوباره از طرف آمریکا علیه این نهاد مالی ایران اعمال شده است، ‌ اظهار کرد: این تحریم‌ها برنامه‌هایی چون موضوع اینستکس و اعطای خط اعتباری ۱۵ میلیاردی از سوی اروپایی‌ها به ایران را تحت تاثیر قرار می‌دهد به نحوی که امکان اجرایی شدن آنها دیگر وجود ندارد. وی در تبیین تفاوت این دو تحریم گفت: اگر پیش از این کسی متهم به ارتباط با بانک مرکزی ایران می‌شد این اتهام مربوط به کمک به برنامه هسته‌ای ایران بود ولی تحریم‌های جدید به موضوع تروریسم اختصاص دارد و قطعا برای اشخاص حقیقی و همچنین کشورها سخت و ناگوار است که متهم به همکاری با تروریسم شوند.

روزنامه آفتاب یزد تحریم دوباره بانک مرکزی از طرف آمریکا را ورود ایران به مرحله تحریم ناپذیری توصیف کرده و آورده است: مجید شاکری، کارشناس مسائل اقتصادی در رابطه با تحریم جدید بانک مرکزی آمریکا معتقد است: افزودن تگ تحریمی‌SDGT به بانک مرکزی، از جهتی بسیار شبیه تحریم پتروشیمی‌خلیج فارس بعد از وقایع ابتدای تابستان است، بسیار دهان پرکن و عملا فاقد اثر اجرایی. فراتر از آنکه آمریکا چگونه و از کجا تحریم کند، منطق روش انتقال ارزی که بانک مرکزی به کار گرفته، ذاتا تحریم ناپذیر است.

سیدحسین سلیمی‌عضو کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی ایران نیز درباره تحریم دوباره بانک مرکزی از طرف دونالد ترامپ و تاثیر آن بر بازارهای مختلف با توجه به اینکه پیش از این نیز بانک مرکزی تحریم شده و نقل و انتقال مالی با ایران محدودیت داشت، گفت: این نوع از تحریم‌ها بیشتر جنبه روانی و تبلیغاتی دارد و بر بازارهای مختلف تاثیری نخواهد داشت. وی با اشاره به اتهام‌زنی مقامات آمریکایی درباره حمله ایران به تاسیسات نفتی آرامکو عربستان اظهار داشت: پیش از این نیز با توجه به تحریم‌های یکجانبه آمریکا، نقل و انتقال پول با مشکل مواجه بود و با اعمال تحریم جدید، اتفاق جدیدی رخ نداده و محدودیت‌ها بیشتر نخواهد شد. وی در عین حال خاطرنشان کرد: البته هر نوع تحریمی‌تاثیر روانی و انتظاری و همچنین افزایش ریسک معاملات در بازار را به همراه خواهد داشت و تحریم جدید نیز از این موضوع مستثنی نیست. وی ادامه داد: اگر به جزییات قانون تحریم‌های آمریکا علیه ایران مراجعه کنید، می‌بینید که تحریم بانک مرکزی و افزودن صندوق توسعه ملی و چند نهاد و موسسه دیگر نیز به فهرست تحریم‌ها تغییر چندانی در شرایط موجود ایجاد نمی‌کند.

روزنامه ایران عنوان کفگیر تحریم به ته دیگ خورد را برای مطلب خود برگزید و در خصوص بی اثری تحریم ها نوشت:  امریکا برای تحریم‌های ایران به  دوباره کاری  افتاده است و همه می‌گویند که حنای تحریم‌ها دیگر رنگی ندارد... تحریم‌های دوباره ایران به‌زعم دولت امریکا برای  سخت‌تر کردن، تحریم‌های قبل است؛ اما بسیاری از تحلیلگران بین‌المللی تحریم دوباره را نشان از دست خالی امریکا در تحریم‌های همه جانبه ایران می‌دانند. چون به اعتقاد آنان، امریکا تاکنون هر نوع تحریمی را علیه ایران اجرا کرده است و به‌ عبارتی  کفگیر تحریم‌ها به ته دیگ خورده است  و روند اثرگذاری تحریم‌ها منفی است. تحلیلگران می‌گویند دور زدن تحریم‌ها توسط ایران باعث شده آثار تحریم‌ها در اقتصاد ایران رسوبی باشد و به همین دلیل تحریم نقش اندکی در بازدارندگی رشد اقتصادی ایران دارد. هدف امریکا در دور جدید تحریم ایران دیده شدن آثار تحریم در بلند مدت و  فشار حداکثری  برای فلج کردن اقتصاد ایران است. اما کارشناسان با رد این ادعا، این‌گونه استدلال می‌کنند که چون تحریم‌ها از ابتدا تا کنون، به‌صورت بلندمدت زیرساخت‌های ایران را هدف قرار داده است، اثر خود را گذاشته و تحریم دوباره در برابر اقدامات ایران دیگر بی‌اثر است.

اقدام تمسخرآمیز ترامپ در تحریم دوباره بانک مرکزی ایران

روزنامه اعتماد در مطلبی نوشت: اقدام تازه وزارت خزانه‌داری امریکا برای آنچه «تحریم دوباره بانک مرکزی» خوانده شده، با واکنش‌های متفاوتی در محافل اقتصادی امریکا و ایران مواجه شده است. اینکه در ایران، مسوولان مرتبط با حوزه اقتصادی و دیپلماسی هرگونه فشار تازه به نظام پولی ایران را رد کنند؛ یک واکنش طبیعی برای کاستن بار روانی و اثر ثانویه آن در بازارها اجتناب‌ناپذیر بوده است. اما اینکه در خود امریکا نیز نظام تازه تحریم به تمسخر گرفته شود، اتفاقی است که در ۲۴ ساعت گذشته افتاده است.  ... تحریم‌های تازه در آخرین ساعات روز جمعه توسط وزارت خزانه‌داری امریکا اعلام شد؛ تحریم‌هایی که واکنش‌های متفاوتی را در بین مقامات کاخ سفید و کارشناسان بین‌المللی در پی داشته است... این تحریم جدید با واکنش منفی ناظران در امریکا مواجه شده و حتی برخی از آنها دست به تمسخر اقدام تازه واشنگتن زده‌اند. برایان اوتول، مشاور ارشد سابق دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری امریکا، در رابطه با تحریم‌های جدید امریکا گفت: بانک مرکزی ایران قبلا نیز طبق لایحه دفاعی تحریم بود و درنتیجه تحریم آن مساله جدیدی نیست. اوتول دو مورد از اهداف تحریم‌های جدید را چنین برشمرد: اولین هدف تحریم‌ها افزایش فشارها برای تامین مالی نیروهای نظامی و هدف دوم و اصلی‌تر، مقابله با معافیت‌های تحریمی مربوط به اقلام بشردوستانه خواهد بود چراکه بانک مرکزی تامین مالی واردات چنین اقلامی را بر عهده دارد. اما در کنار اظهار نظرات دو مقام عالی‌رتبه امریکایی، گفته‌های ریچارد نفیو، معمار تحریم‌ها علیه ایران نیز جالب توجه بود. نویسنده کتاب «هنر تحریم» ساعاتی پس از اعلام خبر تحریم‌های جدید علیه ایران، ضمن تمسخر آنها در حساب توییتری خود اعلام کرد: «واشنگتن قادر به افزایش فشارهای خود علیه ایران نیست چرا که پیش‌تر و در طول تاریخ بارها از گزینه‌های خود استفاده کرده است. به لحاظ عملی در کارساز بودن تحریم‌ها تردید دارم.»

آمریکایی‌ها در پی ائتلافی بی‌نتیجه

روزنامه آرمان در یادداشتی به قلم سیدجلال ساداتیان سفیر اسبق ایران در انگلیس،  نوشت: مجموعه سیاست‌های ایالات متحده آمریکا در ارتباط با منطقه خلیج فارس و خاورمیانه می‌تواند در تعریف دقیق درگیر با مساله ایران و همسایگان جنوبی ایران و همپیمان عربی عربستان باز تعریف شود. آمریکایی‌ها به دنبال آنند که محوریتی را در این منطقه ایجاد کرده تا بتوانند تحریکاتی را علیه ایران داشته باشند. اما بر اساس اذعان بسیاری از سیاستمداران و اعضای کنگره آمریکا اعم از سناتورها، نمایندگان مجلس و حتی هم‌حزبی‌هایشان اقرار کرده و می‌کنند که اشتباه دونالد ترامپ آن بود که از برجام خارج شد به تصور آنکه با فشار بر ایران می‌تواند از تهران امتیازات تازه‌ای بگیرد اما تاکنون به در بسته خورده‌اند. با تحریک رژیم صهیونیستی، عربستان را وادار کردند تا به یمن حمله نماید همچنین امارات را نیز با خود همراه کرده به تصور آنکه بتوانند بر آبراه جنوبی عربستان، دریای سرخ و تنگه باب‌المندب تسلط لازم را داشته باشند تا بدین وسیله بتوانند منصور هادی را مجددا به قدرت بازگردانند. اما حدود ۵ سال است که نتوانسته‌اند کاری را از پیش برند. در نتیجه جنگ نیابتی که در پی راه‌اندازی آن بودند، به نتیجه مورد نظر آنها نرسید... د. بنابراین تاکنون هیچ یک از اقدامات ضدایرانی آمریکایی‌ها موفقیت‌آمیز نبوده و آن اجماعی که آنها آن را دنبال می‌کردند، منجر به موفقیت نشد. بنابراین آنها از چنین به اصطلاح ائتلاف‌هایی هیچ نتیجه‌ای نگرفته و نخواهند گرفت.

دیدگاه های متفاوت در  خصوص اهداف پنهان آمریکا از تشدید تحریم های ایران

روزنامه ‌ابتکار، سیاست تحریمی جدید آمریکا علیه ایران را بررسی و زیر عنوان تهران و واشنگتن در هزار توی تحریم‌ها، آورد: کارشناسان درمورد تشدید تحریم‌های ایران توسط ایالات متحده دو نظر متفاوت را پیگیری می‌کنند. برخی بر این عقیده هستند که آمریکا در سیاستی قدم به قدم، هزینه‌های جنگ تجاری برای ایران را افزایش می‌دهد. به همین منظور با به‌روزرسانی تحریم‌ها قصد دارد تا ایران را از راهبرد مقاومت حداکثری منصرف کرده و پای میز مذاکره بنشاند. اما در مقابل برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که قرار دادن تحریم‌های جدید بر پایه تحریم‌های گذشته چیز جدیدی را جهت افزایش یا کاهش فشارها درپی ندارد و تنها این سیگنال را می‌رساند که توجیه کننده راهبرد ناموفق ایالات متحده جهت اعمال فشار به ایران در میان افکار عمومی بین‌المللی است. در این میان شخص ریچارد نفیو معمار تحریم‌های ایران در زمان باراک اوباما در کتابش به نام هنر تحریم‌ها، هدف از سیاست تحریمی را فشارهایی می‌داند تا یک بازیگر را متقاعد به تغییر رفتار کند. وی تاکید می‌کند درصورتی که این فشارها طی مدت زمان مشخصی نتیجه‌ای در بر نداشته باشد، منجر به شکست راهبرد تحریمی می‌شود؛ چیزی که در زمان صدام حسین عملاً کاخ سفید آن را تجربه و فهم کرده است. نفیو همچنین تصریح می‌کند که تحریم ابزاری است که یک هزارتو را طراحی کرده و در نهایت اگر بازیگر هدف از این هزارتو خارج نشود، راهبرد آن موفقیت آمیز قلمداد نخواهد شد. در همین راستا است که عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی ایران هم دیروز اقدام اخیر آمریکا در تحریم بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی را نشان دهنده دست خالی کاخ سفید در یافتن اهرم فشارهای تازه علیه ایران دانست و تاکید کرد که اقتصاد ایران تاب‌آوری در مقابل تحریم‌ها را در طول یک سال گذشته ثابت کرده و اکنون تهران از دوره دور زدن تحریم‌ها به دوره تحریم ناپذیری تجارت خارجی عبور کرده است.

روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: اگرچه برخی معتقدند تحریم‌های جدید منجر به ایجاد فشار جدید بر اقتصاد ایران نمی‌شود، اما فارغ از نتیجه آتی، سیاست‌گذار باید اقدامات متقابل و دفاعی لازم را در دستور کار قرار دهد. به نظر می‌رسد دولت آمریکا سه هدف عمده را دنبال می‌کند. اول اینکه نقل وانتقالات مالی را محدود کند و ریسک مبادلات مالی با ایران را افزایش دهد. دوم اینکه زمینه قفل کردن ذخایر ارزی ایران در سایر کشورها را فراهم کند. سومین دلیل نیز به ریسک کشوری برمی‌گردد. در واقع، آمریکا در نظر دارد تا با نسبت دادن تحریم‌ها به مسائل جدید، هزینه توافقات را زیاد و شانس مذاکره ایران با سایر کشورها را به حداقل برساند.

به گزارش فرارو، ظاهرا ترامپ به جای ابزارهای نظامی، به ابزار تحریم‌ها روی آورده است ...با این حال، برخی از محافل سیاسی نزدیک به دولت ترامپ، که از پاسخ نظامی به ایران حمایت می‌کنند، گفتند که تحریم‌های جدید کارآمد نیست. در این زمینه، می‌توان به اظهارات سناتور لیندسی گراهام اشاره کرد. این سناتور تحریم‌ها علیه ایران را ناکارآمد دانست و به ترامپ توصیه کرد به تاسیسات نفتی ایران حمله کند. اما برخی دیگر، می‌گویند نیازی به حمله نظامی نیست، چرا که تحریم‌های آمریکا، خصوصا تحریم‌های نفتی، کار خودش را انجام می‌دهد.

فرانک هیپل دستیار پیشین امنیت ملی در دفتر علم و فناوری کاخ سفید (۱۹۹۳ تا ۱۹۹۵) و استاد روابط بین‌الملل دانشگاه پرینستون در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا گفت: ترامپ حداکثر فشار را بر ایران اعمال کرده است اما این فشارها بی‌نتیجه بوده‌ است و ما شاهد تغییری در سیاست‌های ایران نیستیم...هیپل با بیان اینکه ترامپ در واقع در بحرانی که خود با این تحریم‌ها ساخته گرفتار شده است، گفت: در واقع ایران با تحریم مذاکره نمی‌کند ولی قربانیان این تحریم‌ها تنها مردم ایران هستند که در نهایت مشکلات اقتصادی زندگی می‌کنند.

تحریم‌های جدید برخلاف تعهدات برجام

سید حسین نقوی‌حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با ایسنا در واکنش به تحریم بانک مرکزی، صندوق توسعه ملی و یک شرکت ایرانی به وسیله آمریکا گفت:‌ بعد از ناکامی‌های پی در پی آمریکایی‌ها به ویژه در منطقه خاورمیانه و مقابل جمهوری اسلامی ایران و در حوزه تحریم‌ها و فشار اقتصادی و هم در حوزه تهدید نظامی آمریکایی‌ها نتوانستند به اهداف خود دست پیدا کنند به همین جهت تحریم‌های اقتصادی را دنبال کرده و در تلاش برای ایجاد محدودیت‌هایی برای ایران هستند. به گفته وی تحریم‌های جدید برخلاف موازین بین‌المللی، قوانین برجام و همه تعهدات آمریکا و اروپا در برجام است آنها تلاش می‌کنند محدودیت‌هایی برای تبادلات مالی و پولی ما ایجاد کنند. سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ادامه داد: با وجود محدودیت‌های ایجاد شده آنها نتوانستند اقدامات شدیدی علیه ایران اعمال کنند چون ما در موضوعات مالی و معاملات خود با کشورهای دیگر هماهنگی‌هایی را انجام داده و توانستیم بر تحریم‌ها غلبه کنیم که ان‌شاءالله در آینده به طور کامل بر مشکلات فائق خواهیم آمد.

رسانه های اصولگرا

تاثیر تحریم های جدید بر اقتصاد ایران

به گزارش تارنمای مشرق نیوز، ‌بسیاری از کارشناسان به منطق تحریم‌ناپذیر سیاست‌های جدید انتقال ارزی بانک مرکزی اشاره کرده و عملا تحریم‌های جدید آمریکا بر علیه بانک مرکزی را بدون تاثیر می‌دانند. مجید شاکری، کارشناس مسائل اقتصادی در رابطه با تحریم جدید بانک مرکزی آمریکا معتقد است: افزودن تگ تحریمی SDGT به بانک مرکزی، از جهتی بسیار شبیه تحریم پتروشیمی خلیج فارس بعد از وقایع ابتدای تابستان است، بسیار دهان پرکن و عملا فاقد اثر اجرایی. فراتر از آنکه آمریکا چگونه و از کجا تحریم کند، منطق روش انتقال ارزی که بانک مرکزی به کار گرفته است، ذاتا تحریم ناپذیر است. به هر حال تحریم‌های بانک مرکزی که کمتر از ۲۴ ساعت قبل اعلام شده است، به نظر نمی‌رسد فشار جدیدی را بتواند به نقل و انتقالات مالی ایران وارد آورد، چه آنکه مدتهاست است که این محدودیت‌ها اعمال شده و نقل و انتقالات ارزی، با شیوه‌های جدید در حال انجام است.

تحریم ها نشانه استیصال آمریکا در برابر ایران

محمدرضا پورابراهیمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در کرمان با بیان اینکه اقدامات آمریکا برای تحریم اقتصادی جمهوری اسلامی ایران روزهای پایانی خود را می‌گذراند، اظهار داشت: آمریکا از این تحریم‌ها ناکام مانده است. وی با اشاره به اینکه تحریم بانک مرکزی ایران موضوع تازه‌ای نیست گفت: اعمال تحریم بانکی علیه جمهوری اسلامی ایران از سال ۹۰ و ۹۱ و از زمان رئیس جمهوری اوباما آغاز شده است. عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی این اعلام تحریم جدید بانکی ایران توسط آمریکا را یک جنگ روانی عنوان کرد و افزود: این اقدام آمریکا نشان از استیصال دولت آمریکا از فشار تحریم‌های اقتصادی علیه جمهوری اسلامی ایران است.

روزنامه جوان در یادداشتی با برجسته کردن این عنوان که تحریم‌های جدید حتی در خود آمریکا هیچ کس را راضی نکرد! نوشت: موضع‌گیری تکراری و کسل‌کننده آمریکایی‌ها ناشی از راهبرد تکراری و رویکرد یکنواخت و تک‌بعدی آن‌ها در قبال جمهوری اسلامی ایران است و آن هم تلاش برای اعمال تحریم‌های اقتصادی سیاسی علیه ایران به واسطه قدرت اقتصادی و ظرفیت اجماع‌سازی است که پیش از این در عرصه جهانی داشتند. آمریکایی‌ها بارها دریافته‌اند که نمی‌توانند به واسطه تهدیدات نظامی، جمهوری اسلامی ایران را به تعدیل مواضع و تغییر رویکرد در عرصه بین‌المللی متقاعد کنند. تنها امید امریکایی‌ها برای واداشتن ایران به انفعال در محورهای مورد مناقشه پافشاری بر گزینه تحریم است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، اقدام آمریکا نشانه‌ای از نفی جنگ و گزینه نظامی علیه ایران است. ترامپ شب گذشته، بعد از چندین روز سخن گفتن از توانایی‌اش در استفاده از قدرت نظامی سرانجام گفت در حال حاضر، نشان دادن خویشتنداری بیشتر نشانه قدرت است تا اقدام نظامی. آسوشیتدپرس نوشته این اظهارات ترامپ پرونده گمانه‌زنی‌ها درباره احتمال اقدام نظامی علیه ایران به‌تلافی حمله به تأسیسات نفت سعودی را بست. آمریکایی‌ها درواقع به‌زبان بی‌زبانی تأکید می‌کنند که «گزینه نظامی» را برای خود منتفی می‌دانند، چرا که اگر توان استفاده از آن را داشتند قاعدتاً باید تهدیدات خود را عملی می‌کردند. دلایل این امر متعدد است، مسلماً توان نظامی ایران و وجود این ادراک درست که عملیات نظامی هیچ کمکی به اهداف آمریکا نمی‌کند بلکه او را در موقعیتی بسیار خطیر قرار می‌دهد، می‌تواند یک دلیل عمده باشد.

اقدام تمسخرآمیز ترامپ در تحریم دوباره بانک مرکزی ایران

روزنامه کیهان زیر عنوان معمار تحریم‌ها، تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران را تمسخر کرد،  نوشت: ریچارد نفیو، یکی از کارشناسان مسائل تحریم‌ها در آمریکا که از او به‌عنوان معمار شبکه‌ تحریم‌های آمریکا علیه ایران یاد می‌شود تحریم‌های جدید دولت ترامپ علیه ایران را مورد تمسخر قرار داد. نفیو درباره تحریم بانک مرکزی نوشت: به لحاظ عملی، دارم تلاش می‌کنم ببینم این تحریم‌ها چه فشاری به فشارهای موجود فعلی اضافه می‌کنند. وی سپس در جواب کاربری که به نقل از استیون منوشین، وزیر خزانه‌داری آمریکا نوشته با تحریم‌های امروز منابع مالی سپاه پاسداران قطع شده‌اند نوشت: این یکی دیگر خیلی عجیب است. ما امروز سپاه را تحریم کردیم؟ وای پسر، این خیلی گام بزرگی است... البته اگر بالغ بر یک دهه قبل همین کار را نکرده بودیم. بانک مرکزی چطور؟ ‌ای‌کاش این یکی هم در لایحه بودجه دفاعی سال ۲۰۱۲ تحریم نشده بود!