گنبدکاووس - ایرنا - سرپرست پایگاه میراث جهانی گنبدقابوس در شرق استان گلستان گفت: عملیات نصب داربست و تجهیز کارگاه به منظور مرمت و از بین بردن علف‌های هرز روییده در گنبد مخروطی برج قابوس به عنوان بلندترین بنای آجری جهان آغاز شد.

عبدالمجید نورتقانی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهارداشت: با تامین اعتبار، مناقصه نصب داربست برای مرمت برج قابوس انجام و پیمانکار مشخص شد و بر اساس برنامه‌ریزی تا دو هفته نصب کامل داربست طول می‌کشد و پس از تکمیل، عملیات بوته‌زدایی از گنبد مخروطی فوقانی برج و مرمت انجام می‌شود.

وی افزود: در زمان نصب داربست به منظور حفظ ایمنی گردشگران، بازدید از داخل بنا به مدت دو هفته امکان پذیر نیست، اما بعد از نصب کامل با تامین ایمنی لازم، مجددا امکان بازدید از داخل بنا فراهم خواهد شد.

سرپرست پایگاه میراث جهانی گنبدقابوس ادامه داد: با تکمیل نصب داربست، مرمت و بوته‌زدایی در مدت دو ماه انجام می‌شود و با برگزاری نشست شورای راهبردی پایگاه جهانی برج قابوس و بررسی مجدد محل اجرای طرح در برج که بیشتر در جبهه غربی گنبد مخروطی به عنوان محل رشد علف‌های هرز است، تصمیمات لازم برای ادامه نگهداری داربست و اقدامات دیگر گرفته خواهد شد.

نورتقانی گفت: مرمت محل رویش بوته‌ها در کنار بوته‌زدایی، سرعت رویش علف‌های هرز در برج قابوس را حداقل پنج تا ۶ سال به تعویق می‌اندازد تا دیگر هر ۲ سال این بنای آجری نیاز به حفاظت فیزیکی نداشته باشد.

وی انجام ندادن سمپاشی به وسیله پهپاد به علت تقویت میکروارگانیسم‌های دیگر و آسیب‌های بلندمدت به ملات و آجر، نصب داربست به صورت کامل دور بنا، بررسی و مطالعه از نزدیک در محل و تدقیق طرح مرمت اضطراری، بوته‌زدایی فیزیکی، جمع‌آوری دانه‌های جمع شده در بین بند آجرها، مرمت بندهای آجر در گنبد و ساخت ربات پایش را از جمله تصمیمات شورای راهبردی پایگاه میراث جهانی برج قابوس با هدف از بین بردن گیاهان خودرو عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه طرح ساخت ربات که بتواند اسکن تصویری، بوته‌زدایی فیزیکی، تزریق ملات در بندهای آسیب دیده و نمونه‌برداری از مصالح را داشته باشد تهیه شده افزود: به موازات اجرای طرح مرمت، در صورت تامین بودجه با توجه به مذاکرات انجام شده با معاون علمی و فناوری رییس جمهوری، ساخت این ربات با نام پرنده قابوس توسط متخصصان ایرانی آغاز می‌شود.    

به گفته وی، گنبد قابوس یک بنای آجری است و به‌خاطر نوع بنا، این اثر تاریخی در معرض رویش انواع گیاهان قرار دارد که علت آن نیز حضور پرندگان در بالای برج است که دانه‌هایی را با خود حمل می‌کنند که این دانه‌ها بعداً باعث رویش انواع گیاهان می‌شود.

سرپرست پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس با اشاره به اینکه موضوع بوته‌زدایی و از بین بردن گیاهانی که بر روی برج می‌رویند از مدت‌ها پیش در دستور کار قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: در سال‌های ۱۳۸۵ و ۱۳۹۰ و همچنین در سال ۱۳۹۶ نیز با نصب داربست، بوته‌زدایی از بنای تاریخی گنبد قابوس صورت گرفته است.

نورتقانی گفت: برج قابوس یکی از مهمترین آثار دوره اسلامی است که بعد از سیل اواخر اسفند ۹۷ و فروردین امسال نگرانی های فراوانی در زمینه خسارات سیل به این برج مطرح شد که با حداقل امکانات در حال پایش مستمر برج قابوس هستیم و غیر از رانش اولیه در بخش شرقی تپه محل استقرار برج قابوس، تغییر سازه ای بر اثر سیل در بنای این برج تاریخی رخ نداده اما بارندگی شدید به رشد گیاهان در این بنا سرعت بخشیده است.

وی یادآورد شد: در گذشته انواع بوته‌ها مانند اسپند، هندوانه ابوجهل و خارشتر در برج قابوس رشد می‌کرد که بعد از مرمت سال ۹۶، امسال ۹۹ درصد گیاه قابل مشاهده بر روی برج بوته گیاه سلمه تره است و جلوی رشد دیگر بوته‌ها گرفته شده است.

به گزارش ایرنا، برج قابوس، بلندترین برج آجری جهان و مقبره "قابوس بن وشمگیر"، بنایی بازمانده از سده چهارم هجری است که بر فراز تپه‌ای خاکی در مرکز شهر گنبدکاووس بنا شده‌ است.

ارتفاع بلندی برج از کف تپه آن تا زیر قاعده مخروط، ۳۷ متر و ارتفاع گنبد مخروطی آن از کف قاعده تا رأس آن ۱۸ متر است که روی هم رفته به ۵۵ متر می‌رسد که اگر ارتفاع ۱۵ متری تپه‌ای که برج روی آن بنا شده را به آن اضافه کنیم، به ارتفاع ۷۰ متری این بنا از سطح زمین می‌رسیم.

این بنای تاریخی به شماره ۸۶ درسال ۱۳۱۰ خورشیدی در فهرست آثار میراث فرهنگی کشور به ثبت رسیده است و در دهم تیر سال ۱۳۹۱ هم در فهرست آثار سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) ثبت جهانی شد.

شهرستان تاریخی گنبدکاووس با ۳۵۰ هزار نفر جمعیت درشرق استان گلستان واقع است.

۳۰۴۲/۱۸۶۰