تهران- ایرنا- معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: تحول جدی در بخش معدن، نیازمند توسعه اکتشاف است و به همین علت در برنامه‌های این وزارتخانه برای امسال یکی از محورهای اصلی، توسعه فعالیت‌های اکتشافی قرار گرفته است.

به گزارش روابط‌عمومی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، سعید زرندی در جلسه با مدیران این سازمان، برنامه های پیش بینی شده  به‌منظور بررسی مطالعات مرحله شناسایی ذخایر موادمعدنی در پهنه‌های اکتشافی کشور، مطالعات اکتشافی، ژئوفیزیک هوایی به منظور شناسایی مواد معدنی پنهان و سامانه WEB GIS و... را مورد بررسی قرار دادند.

معاون طرح و برنامه وزارت صنعت با بیان این‌که در بخش اکتشاف نگاه‌های جدید و نو باید صورت گیرد و زمینه ورود استارتاپ‌ها در این بخش هموار شود، تصریح کرد: یکی از موضوع های مهم سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، مشکلات بودجه‌ای برای پروژه‌های اکتشاف است، بنابراین  در کنار بودجه‌های دولتی باید مدل‌های جدید تامین مالی برای این بخش تعریف شود.

وی تاکید کرد: ضروری است،  تیم قوی و توانمندی برای موضوع تامین مالی در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی شکل بگیرد و در عین حال برای بخش اکتشاف نیازمند طراحی یک مدل اقتصادی هستیم تا سبب رغبت بخش خصوصی به ویژه ورود استارتاپ ها را فراهم سازد.   

زرندی خاطرنشان ساخت: تهیه اطلاعات پایه در بخش معدن وظیفه حاکمیت است و باید از تجربیات جهانی برای توسعه اکتشاف بهره گرفت که یکی از این راه‌ها، تاسیس صندوق‌های مالی (جسورانه)  است که در زمینه اکتشاف فعالیت دارند.

وی با بیان که سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در شمار مجموعه‌های موثر در کشور با دانش اندوخته بالا است، گفت: سال‌هاست اطلاعات و دستاوردهای کشور در زمینه علوم‌زمین در این مجموعه اندوخته شده که امید است از این دستاوردها در بخش‌های اقتصادی کشور مورد بهره‌برداری قرار گیرد.

به گفته زرندی، وزارت صنعت، معدن و تجارت نگاه جدیدی به بخش معدن و اکتشاف دارد و با توجه به نگاه مثبت وزیر صنعت به سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور، بایستی تلاش شود تا از مطالعات زمین‌شناسی و اکتشاف عقب نمانیم و باید بتوان در این حوزه تحول جدی ایجاد کرد.

معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه تبادل اطلاعات و همکاری بین بخش‌های مختلف در زمینه اکتشاف ضروری است، تاکید کرد: برنامه‌های توسعه اکتشاف امسال به شکل مستمر پایش و رصد می‌شود و این موضوع برای وزارت صنعت، معدن و تجارت بسیار اهمیت دارد.

براساس این گزارش، علیرضا شهیدی معاون وزیر صنعت، معدن وتجارت نیز اظهار داشت: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور در دو بخش زمین‌شناسی و اکتشافات مواد معدنی به عنوان وظیفه حاکمیتی سالهاست به فعالیت مشغول است.

رئیس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور با بیان اینکه مخاطرات طبیعی ۶ تا ۱۰درصد GDP کشور را جذب می‌کند، افزود: خسارات جانی (تلفات انسانی) غیر قابل جبران است، اما در بعد مادی،  هزینه سنگینی را به اقتصاد کشور وارد می‌کند که توجه به مطالعات پایه انجام شده در این سازمان در کاهش آثار این مخاطرات تاثیرگذار است.

شهیدی خاطرنشان ساخت: اکتشاف مواد معدنی زیربنای اقتصاد و صنعت هر کشور را تشکیل می‌دهد و تصریح کرد: این سازمان وظیفه انجام کلیه مراحل اکتشاف مواد معدنی در مرحله شناسایی، پی‌جویی عمومی، اکتشافات تفصیلی و بررسی فنی و اقتصادی را بر اساس تکمیل زیرساخت‌های اکتشافی و نمونه‌برداری سیستماتیک، حفر ترانشه و گمانه‌های اکتشافی و مطالعات آزمایشگاهی آنالیز مواد معدنی به عهده دارد.

شهیدی خاطرنشان کرد: سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات‌معدنی کشور شناخت توان معدنی کشور را به عنوان مهم‌ترین هدف علمی و اقتصادی خود قلمداد کرده است.

براساس آمارهای منتشره، ایران باداشتن حدود ۶۰ میلیارد تن ذخایر اکتشافی که از این رقم حدود ۴۰ میلیارد تن قطعی و بقیه احتمالی است، در جایگاه پانزدهم جهان جای دارد و سالیانه بطور متوسط ۴۰۰ میلیون تن مواد معدنی استخراج می‌شود که بالغ بر ۶۵ درصد آن مصالح ساختمانی است.