«صادق زیباکلام» عصر دوشنبه در نشست "راهبرد انتخاباتی اصلاح طلبان" که در دفتر مرکزی حزب ندای ایرانیان برگزار شد، عنوان کرد: انتخابات مجلس شورای اسلامی مانند انتخابات ریاست جمهوری مسایل کلان ملی اهمیت دارد ولی اهمیتش به اندازه انتخابات ریاست جمهوری نیست.
وی افزود: در عرصه انتخابات ایران پدیده ای وجود دارد که من اسم آن را پدیده «ایذه-باغملک» گذاشته ام. ایذه و باغملک دو شهرستان در استان خوزستان هستند که برای تشریح منظور خود از این عنوان استفاده می کنم. مردم این دو شهر یک نماینده در مجلس شورای اسلامی دارند و هر شهر تلاش می کند نماینده از شهر آنها انتخاب شود که البته طبیعی است و قابل ستایش است و اصل رقابت را می رساند.
زیباکلام ادامه داد: در پدیده «ایذه-باغملک» -که به عنوان نمونه ای در کشور از آن استفاده می کنم-، تنها بحثی که مطرح نیست موضوع اصلاح طلبی، اصولگرایی، سمت سوی سیاسی و جناحی است. رقابت انتخاباتی در شهرستان ها به این صورت است که اگر سنگ هم از آسمان ببارد کار خود را می کنند و به جهت گیری های سیاسی کاری ندارند.
این فعال اصلاح طلب با بیان اینکه از حدود ۲۹۰ کرسی مجلس شورای اسلامی بین ۱۴۰ تا ۱۵۰ کرسی آن به روش «ایذه-باغملکی» رای می دهند. من در اهواز هم شاهد رقابت شورای شهر بودم، آنجا هم مهم جناح راست و چپ و اصولگرا - اصلاح طلب نبود بلکه رقابت بین اقوام ساکن در اهواز بود.
استاد علوم سیاسی دانشگا ه تهران با ذکر این نکته که رقابت قومی در شهرستان ها باعث بالا رفتن مشارکت می شود، خاطرنشان کرد: مشارکت در مواردی در شهرستانها بالای ۷۰ درصد است و هر چه یک قوم طایفه بیشتر احتمال شکست را تصور کنند به همان میزان بیشتر شرکت می کنند که رقیبشان برنده نشود.
وی درباره حوزه هایی که رای آنها سیاسی است، گفت: در حوزه های انتخاباتی مانند، تهران، اصفهان، مشهد، تبریز و رشت رقابت به صورت لیست و فهرست است و جناح بندی ها تعیین کننده هستند. در این حالت اگر اصلاح طلبان و جریانات وابسته به آن تصمیم بگیرند، مانند مجالس هفتم تا نهم در انتخابات شرکت نکنند، با وجودی میزان مشارکت در این حوزه های سیاسی پایین می آید ولی در میانگین مشارکت تاثیری ند ارد.
زیباکلام ادامه داد: به همین دلیل گروه هایی در کلان شهرها وجود دارند که از عدم مشارکت استقبال می کنند، به عنوان مثال آنها در تهران خود را آماده کرده اند که با ۳۰۰ هزار رای وارد مجلس شوند در حالی که لیست امید با میانگین ۸۰۰ هزار وارد مجلس شدند. بنابراین اگر افرادی فکر می کنند با عدم شرکت در انتخابات اتفاقی میافتند در اشتباه هستند زیرا امثال رسایی و کوچک زاده با ۵ یا ۱۰ درصد آرا مردم تهران بر کرسی مجلس تکیه خواهند زد.
وی یادآور شد: در انتخابات مجالس هفتم تا نهم در تهرانی که بیش از شش میلیون نفر واجد شرایط رای دادن وجود داشت، لیست اصولگرایان با ۳۰۰ هزار رای وارد مجلس شورای اسلامی شدند، یعنی ۵ درصد کل واجدین شرایط رای دادن برای همه مردم تهران نماینده انتخاب کردند. قائده دموکراسی همین است و اصولا ایرادی به آن وارد نیست.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: در صورت کاهش مشارکت در کلان شهرها، شهرستان هایی که به دلیل رقابت قومی و منطقه ای همیشه مشارکت بالایی دارند میانگین نرخ مشارکت را متعادل خواهند کرد، بنابراین مشروط کردن و عدم مشارکت عملا و در کلان موضوع تاثیری ندارد و تنها حسن آن خالی کردن میدان برای کسانی است که در کلان شهرها «کاسب کاهش مشارکتند» بنابراین نباید میدان انتخابات را برای آنها خالی کرد.
زیباکلام با بیان اینکه در کلان شهرها برای اصولگرایان مشارکت حداکثری اهمیتی ندارد، اظهار کرد: آنها از عدم مشارکت اصلاح طلبان استقبال می کنند زیرا نفعشان در چنین شرایطی است، کما اینکه در انتخابات مجالس هفتم، هشتم و نهم از چنین فضایی استفاده کردند و در تهران و دیگر کلان شهرها با رای حداقلی وارد مجلس شدند.
زیباکلام با بیان اینکه ما باید صورت مسئله مخالفین خود را درست مطرح کنیم، یادآور شد: اینکه بر پایه یک استدلال غلط نتیجه گیری کنیم خود گفتن و خود خندیدن است. باید نگرانی و دغدغه های جامعه مدنی را شنید و اگر تردیدهائی در خصوص کیفیت شرکت در انتخابات وجود دارد باید کاری کرد که این تردیدها کم شود و موانع بر طرف شود.
وی ادامه داد: با وجود اینکه بسیاری از نگرانی ها و تردیدها در خصوص انتخابات را به حق می دانم معتقدم باید در انتخابات شرکت کرد زیرا دلایل زیادی برای وجود دارد مبنی بر اینکه مشارکت بهتر از انفعال و عدم شرکت اصلاح طلبان است.
این فعال اصلاح طلب با بیان اینکه نمایندگان مجلس های هفتم تا نهم با میانگین 300 هزار رای بر کرسی ها تکیه زدند، خاطرنشان کرد: اما نمایندگان لیست امید تهران که با یک و نیم میلیون رای به مجلس شورای اسلامی رفتند منشا چه تغییراتی شدند؟ آیا عملکرد آنها قابل دفاع است. آیا آقای عارف به عنوان رئیس فراکسیون امید و شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان از جایگاه حقوقی خود استفاده درست و به موقع کرده است؟
زیباکلام با طرح این پرسش که پاسخ نمایندگان اصلاح طلب مجلس دهم به رای دهنگان چیست؟ اظهار کرد: این دست گلایه ها وجود دارد و باید مورد بررسی و کالبدشکافی قرار گیرد.
راهبرد ما شرکت حداکثری در انتخابات مجلس است
در ادامه نشست، «مجید فراهانی» عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان گفت: حضور مشروط یا حضور نداشتن در انتخابات استدلال های باطلی است. اصلاح طلبان ظرفیت های زیادی برای پیروزی در انتخابات دارند به همین دلیل راهیرد ما شرکت حداکثری در انتخابات است.
وی افزود: از حضور حداکثری در انتخابات دفاع می کنم. در شرایط فعلی جهت گیری حزب ندای ایرانیان نیز حضور حداکثری در یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی است و برای اتخاذ و اعتقاد به این راهبرد دلایل و توجیه داریم.
عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان خاطرنشان کرد: راهبردهای مختلفی از سوی گروه ها در خصوص کیفیت شرکت در انتخابات مطرح می شود، از جمله اینکه عده ای معتقدند در حوزه هائی که مردم به صورت سیاسی و جناحی در انتخابات شرکت می کنند، به دلیل نبودن رغبت مشارکت آنها، اصلاح طلبان نباید شرکت کنند.
فراهانی با بیان اینکه بیش از نیمی از کرسی های مجلس شورای اسلامی از حوزه های غیر سیاسی کسب می شود، خاطر نشان کرد: در حوزه هائی که رقابت ها قومیتی است ما ظرفیت خوبی داریم در این بخش ها می توانیم نمایندگان واجد شرایط رای آورید خود را حمایت کنیم.
عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان اظهار کرد: برخی با این استدلال که به دلیل گلایه مردم و بی اعتمادی آنها نسبت به صندوق رای در حوزه های سیاسی، احتمال شکست اصلاح طلبان وجود دارد.
وی با بیان اینکه استدلال کسانی که پیشنهاد عدم مشارکت را می دهند باطل است، خاطرنشان کرد: دلیل سست بودن جنین راهبردی این است که انتخابات میدان رقابت است و در رقابت هم پیروزی به دست می آید و هم احتمال و آمادگی شکست باید وجود داشته باشد. انتخاباتی که نتیجه آن از قبل مشخص باشد انتخابات نیست بلکه نمایش است.
فراهانی ادامه داد: انتخابات عرصه برد و باخت نیست، در دموکراسی های موجود در دنیا هم نگاه صفر و صدی نسبت به انتخابات وجود ندارد. انتخابات عرصه سیاست ورزی است و میدانی است که احزاب سیاسی دنیا برای هویت بخشی، کادرسازی، تشکل یابی و ارائه برنامه های خود در آن وارد می شوند. کارزار انتخابات فرصتی است می توانیم کالای مورد عرضه خود را به نمایش بگذاریم.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه عرصه انتخابات مانند بازار است، یادآور شد: در این بازار می توانید کالای خود را به همه معرفی کنید حتی اگر آن کالا و خوراک خریدار نداشته باشد و می توان از این عرصه برای جمع آوری کادر، عضوگیری و نمایش مدیریت استفاده کرد.
وی ادامه داد: اگر این استدلال که چون پیروز نمی شویم شرکت نمی کنیم درست بود دموکراسی ها معروف دنیا تعطیل می شدند. اگر نظرسنجی ها در آمریکا شکست حزب دموکرات را پیش بینی کند آیا آن حزب در انتخابات شرکت نمی کند؟ به همین دلیل فکر می کنم چنین دیدگاهی راهبردی نیست و بیشتر شبیه به خودزنی است.
فراهانی با اشاره به اینکه برخی از دوستان نگاه هایی را مطرح می کنند که جناح اقتدارگرا می پسندد، خاطرنشان کرد: یکی از دلایل کسانی که پیشنهاد عدم مشارکت را ارائه می دهند این است که اصولگرایان به دنبال مشروعیت و مصونیت بخشی به تصمیمات خود هستند و چون شرکت ما در انتخابات تنور انتخاباتی را گرم می کند که مصونیت بخش دیدگاه های رقیب است، نباید شرکت کرد.
عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه نهضت آزادی ایران هم بعد از انقلاب چنین استراتژی (عدم مشارکت) برای خود برگزید؛ عنوان کرد: راهبرد کنارگیری از عرصه فعالیت سیاسی را انتخاب کردند، به طوری که نسل جوان امروز ایران چنین حزبی را نمی شناسند.
فراهانی ادامه داد: جوانان ما فرصتی برای ارائه توانائی خود به دست بیاورند و زمینه پوست اندازی در جریان اصلاحات از این طریق فراهم شود.
عضو شورای مرکزی حزب ندای ایرانیان با بیان اینکه علاوه بر افراد حزبی می توانیم از اشخاص موثر حقیقی هم استفاده کنیم، یادآور شد: برای ما علی مطهری بهتر است یا حمید رسایی؟ چه کسی پروانه سلحشوری را می شناخت؟ او از طریق ظرفیت رای اصلاحات وارد مجلس شد. از این افراد در بدنه اصلاحات کم نداریم.