تهران- ایرنا- همزمان با سفر حسن روحانی رئیس‌جمهوری کشورمان به نیویورک به منظور شرکت در هفتاد ‌وچهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، بار دیگر گمانه‌زنی‌ها از سوی رسانه‌های غربی درخصوص تنش‌زدایی میان ایران و آمریکا و نیز دیدار احتمالی میان روحانی و ترامپ بالا گرفته است. به همین منظور است که سفر روحانی شاید امسال از جنسی بسیار متفاوت‌تر از گذشته باشد زیرا کارزار دیپلماسی و حاشیه آن پیرامون ایران و آمریکا بوده و بازنده این جنگ دیپلماتیک هزینه‌ها و تبعات بیشتری را متقبل خواهد شد.

گروه اطلاع رسانی ایرنا در راستای ایفای رسالت آگاهی بخشی به انعکاس برجسته‌ترین گزارش های روزنامه‌های مختلف با عناوینی چون؛ الزامات یک ملاقات، مهلت ٤٨ ساعته برای اعتراض، ‌حرارت تورم نصف شد، اتاق و میز مذاکره وجود دارد ساعت ۸:۳۰ صبح چهارشنبه، ‌هنگام جراحی اقتصاد، جنگ پیش‌شرط‌ها در نیویورک و مادر برام قصه بگو پرداخته است در ادامه به بازتاب گزیده‌ای از این مطالب می‌پردازیم.

الزامات یک ملاقات

روزنامه ابتکار با درج گزارشی با عنوان الزامات یک ملاقات، می نویسد: همزمان با سفر حسن روحانی رئیس‌جمهوری کشورمان به نیویورک به منظور شرکت در هفتاد ‌وچهارمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد، بار دیگر گمانه‌زنی‌ها از سوی رسانه‌های غربی درخصوص تنش‌زدایی میان ایران و آمریکا و نیز دیدار احتمالی میان روحانی و ترامپ بالا گرفته است. ایران و آمریکا در طول شش ماه گذشته شاهد دو تنش قابل ملاحظه بودند. نخستین مسئله مربوط به تحرکات معنادار آمریکا در سالگرد خروج این کشور از برجام بود که به قرار گرفتن نام سپاه در لیست گروه‌های تروریستی، عدم تمدید معافیت فروش نفت و ادعای دست داشتن ایران در حملات مشکوک به چهار نفتکش در دریای عمان بود؛ امری که پس از آن با ساقط شدن پهپاد آمریکایی توسط یگان پدافندی سپاه می‌رفت تا مقدمات لازم برای یک رویارویی مستقیم میان دو کشور را فراهم کند. ایران که بارها تاکید کرده درهای مذاکره را باز گذاشته، خواستار توقف جنگ اقتصادی و لغو تحریم‌ها به منظور فراهم شدن مقدمات گفت‌وگوها است.

مقامات کشورمان بارها اعلام کردند که مذاکره با وجود تحریم امکان‌پذیر نیست و اگر آمریکا خواستار گفت‌وگو با ایران است، باید در اولین گام تحریم‌ها را لغو کرده و تروریسم اقتصادی را پایان دهد. در همین رابطه ظریف که به نیویورک سفر کرده و ضمن مصاحبه با رسانه‌های مختلف با وزرای خارجه ژاپن و فرانسه نیز دیدار داشته، با بیان اینکه حسن روحانی ابتکار عمل جدیدی را برای صلح در منطقه خلیج فارس مطرح خواهد کرد، به رادیو NPR آمریکا گفت: اطمینان می‌دهم که آمریکا قادر به به‌زانو در آوردن ایران نیست. ما در برابر خصومت‌ورزی بی‌پروای آمریکا مقاومت می‌کنیم و شما هم این توهم را که می‌توان ایران را با فشار شکست داد، رها کنید. با توجه به این تحولات است که کارشناسان معتقدند، گمانه ‌زنی‌های اخیر درمورد دیدار احتمالی میان روحانی و ترامپ بسیار امری بعید است. زیرا ایران بارها مواضع خود را به صورت رسمی اعلام کرده و دور از ذهن است که آمریکا نیز حاضر به لغو تحریم‌ها شود. از سوی دیگر ایالات متحده هم با ژست دیپلماتیک هرچند صحبت از تمایل به گفت ‌وگو و مذاکره و توامان برخورد با ایران را مطرح می‌کند، اما درپی آن است که در جبهه‌ای دیپلماتیک مسئله آرامکو را به سازمان ملل کشانده و در آنجا یا در قالب یک قطعنامه و یا در چارچوب یک بیانیه، زمینه‌های لازم برای اجماع جهانی علیه ایران را فراهم کند. به همین منظور است که سفر روحانی و ظریف به نیویورک شاید امسال از جنسی بسیار متفاوت‌تر از گذشته باشد زیرا کارزار دیپلماسی در هفتادوچهارمین نشست سازمان ملل و حاشیه آن پیرامون ایران و آمریکا بوده و بازنده این جنگ دیپلماتیک هزینه‌ها و تبعات بیشتری را متقبل خواهد شد.

مهلت ٤٨ ساعته برای اعتراض

روزنامه آرمان ملی با انتخاب گزارشی با عنوان مهلت ٤٨ ساعته برای اعتراض، نوشت: عدالت‌محوری، توسعه تولید، حذف نابرابری، کاهش شکاف طبقاتی، ساماندهی یارانه‌های پنهان و ... تنها بخشی از اهدافی بود که در پرداخت یارانه نقدی دنبال شد. اما از همان ابتدا که دولت احمدی‌نژاد شروع به پرداخت پول نقد به همه دهک‌های جامعه کرد، بسیاری از کارشناسان انحراف اهداف آن را قطعی دانستند و هدفمندسازی یارانه را برنامه پوپولیستی معرفی کردند. با اینکه در طول این سال‌ها چندین و چند بار صحبت از حذف دهک‌های پردرآمد از شمول یارانه‌بگیران به میان آمد، اما هیچ‌گاه دولت نتوانست بر این امر صحه بگذارد تا اینکه سرانجام در تبصره ۱۴ ماده واحده قانون بودجه سال جاری مجلس دولت را مکلف به حذف سه دهک درآمدی بالا کرد. اکنون نیز طبق گفته سخنگوی ستاد اجرایی هدفمندی یارانه‌ها این سه دهک شناسایی شده‌اند و اطلاعات آماری آنها در دست است و بعد از حذف ۲۰۰ هزار نفر، رفته‌رفته سایر گروه‌ها نیز حذف خواهند شد.

خبر حذف ۲۰۰ هزار نفر از شمول یارانه‌بگیران باعث شده تا افرادی که به هر دلیل در این ماه موفق به دریافت یارانه نشده‌اند به دفاتر و ادارات پیشخوان خدمات دولت مراجعه کنند. این در حالی است که ستاد اجرایی هدفمندی یارانه‌ها در صورت حذف خانوار از این طرح با پیامک سرپرستان خانوار را مطلع می‌سازد. حال این گروه از خانوار که یارانه خود را دریافت نکرده‌اند و پیامکی هم به آنها ارسال نشده است یا شماره ۶۳۶۹ (کد تهران) تماس بگیرند، چراکه این افراد با مشکلاتی چون تغییر یا فوت سرپرست خانوار، اختلال در حساب بانکی واریز یارانه نظیر مسدودشدن و یا تغییر شماره حساب با تاخیر در انتقال یارانه به حساب سرپرست خانوار توسط بانک مواجه شده‌اند.

حرارت تورم نصف شد

روزنامه دنیای اقتصاد در گزارشی با عنوان حرارت تورم نصف شد، نوشت: آمارهای شاخص بهای مصرف‌کننده نشان می‌دهد که حرارت تورم در نیم‌سال نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل، نصف شده است. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در نیم‌سال نخست سال جاری افزایش سطح عمومی قیمت‌ها به میزان ۶/ ۱۰ درصد ثبت شده است. اما در مدت مشابه سال قبل، به میزان ۲۱ درصد به سطح قیمت‌ها افزوده شده است. این موضوع به معنی «کاهش قیمت‌ها» نیست، بلکه نشان می‌دهد «میزان افزایش قیمت‌ها» نصف سال قبل بوده است. در کنار این موضوع، آمار شاخص بهای مصرف‌کننده در شهریور ۴ نکته دیگر نیز در بردارد. نخست اینکه نرخ تورم ماهانه در آخرین ماه تابستان به ۰.۵درصد رسیده و کمترین سطح یک سال و نیم اخیر را ثبت کرده است. نکته دوم نیز اینکه نرخ تورم نقطه به نقطه نیز با کاهش ۱۷ واحد درصدی طی ۵ ماه منتهی به شهریور ماه به سطح ۳۵ درصد رسیده است. موضوع سوم این است که شهریور ماه آخرین ماهی است که روند نرخ تورم متوسط یا ۱۲ ماهه افزایشی بوده و از ماه آینده این متغیر نیز وارد مسیر نزولی خواهد شد. در نهایت نکته چهارم این گزارش نیز این است که در شهریور ماه نرخ تورم ماهانه در بخش «روستاها» به سطح صفر رسیده و افزایش قیمت ۰.۵ درصدی قیمت‌ها تنها به دلیل تغییر قیمت‌ها در مناطق «شهری» بوده است.

آمارها نشان می‌دهد نرخ تورم نقطه به نقطه در شهریور ماه با کانال ۴۰‌درصدی خداحافظی کرده و به کانال ۳۰‌درصدی رسیده است. براساس آمارهای این گزارش نرخ تورم نقطه به نقطه که تغییرات شاخص بهای مصرف‌کننده نسبت به ماه مشابه سال قبل را اندازه می‌گیرد، در شهریور ماه به ۳۵‌درصد رسیده است. این رقم در مرداد سال جاری در سطح ۶.۴۱‌درصد قرار گرفته بود. بنابراین این آمارها نشان می‌دهد که طی یک ماه به میزان ۶. ۶ واحددرصد از نرخ تورم نقطه به نقطه کاسته شده است. نکته قابل‌توجه شتاب کاهش نرخ تورم نقطه به نقطه در سال‌جاری است، به نحوی که از اردیبهشت ماه که قله تورمی با نرخ ۱.۵۲‌درصد محسوب می‌شود، تا شهریور سال جاری، به میزان ۱.۱۷ واحددرصد از نرخ تورم نقطه به نقطه کاسته شده است. به بیان دیگر، همان‌طور که مسیر افزایشی برای نرخ تورم در نیمه دوم سال ۱۳۹۷ با شیب قابل‌توجهی طی شد، مسیر کاهشی نیز با شیب قابل‌توجهی مواجه شده است. نکته قابل‌توجه این است که به احتمال زیاد در ماه آینده نرخ تورم نقطه به نقطه در کانال ۳۰‌درصدی باقی نخواهد ماند و به سطح ۲۰‌درصد نزول خواهد کرد.

اتاق و میز مذاکره وجود دارد ساعت ۸:۳۰ صبح چهارشنبه

روزنامه شرق با انتشار گزارشی با عنوان اتاق و میز مذاکره وجود دارد ساعت ۸:۳۰ صبح چهارشنبه آورده است: چند سالی است که در حوالی برگزاری مجمع عمومی سازمان ملل، بحث ملاقات رؤسای جمهور ایران و آمریکا داغ شده و به موضوعی برای نوشتن گزارش‌ها و تحلیل تبدیل می‌شود؛ اگرچه امسال موضوع از این نیز فراتر رفته و تقریبا در تمام سال موضوع این ملاقات فرضی روی میز بوده است. تاکنون مقامات ارشد کشور به‌صراحت شروط خود را برای چنین ملاقاتی اعلام کرده‌اند؛ «ملاقات در قالب ۱+۵ و در صورت بازگشت به برجام و لغو تحریم‌ها»؛ شروطی که تاکنون تحقق آن از سوی ترامپ بعید به نظر می‌رسد. با این اوصاف، فرصت هم‌زمانی حضور دو رئیس‌جمهور در خاک ایالات متحده و تلاش‌های دیپلماتیک طرف‌های ثالث را نباید نادیده گرفت؛ علاوه بر آنکه پیش‌بینی‌ناپذیربودن دونالد ترامپ نیز در این بین گزینه‌ای تأثیرگذار است.

اگرچه ترامپ در آخرین اظهارات خود گفته که برنامه‌ای برای ملاقات با مقامات ایرانی ندارد، «در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل ۱۵ دیدار خواهد داشت، اما ایران در این برنامه کاری قرار ندارد»؛ اما اضافه کرده «آماده شنیدن طرح حسن روحانی درباره ایجاد ثبات در منطقه خلیج‌فارس هستم».اشاره او به طرحی است که در دو روز گذشته از سوی حسن روحانی و جواد ظریف ارائه شده و قرار است در سخنرانی روز چهارشنبه رئیس‌جمهوری ایران در مجمع عمومی سازمان ملل مطرح شود. روحانی روز گذشته در مراسمی گفته «ما طرحی را به نام ابتکار صلح هرمز به سازمان ملل می‌بریم که اساس آن همکاری جمعی کشورهای درون منطقه خلیج‌فارس است؛ البته این طرح فقط امنیتی نیست، بلکه اقتصادی و سیاسی نیز هست». اگرچه اکنون ترامپ از این سخن می‌گوید که برنامه‌ای برای ملاقات با مقامات ایرانی ندارد، اما بد نیست چندین مورد تلاش‌های ترامپ برای ملاقات با مقامات ایرانی در ماه‌های اخیر را از یاد نبریم. در تیر و سفری که محمدجواد ظریف به نیویورک داشت، در روز نخست اقامت، سناتور محافظه‌کار رند پال، به دیدار او رفت؛ درحالی‌که آن‌زمان از این دیدار خبری منتشر نشد، اما بعدها مشخص شد که پال در این ملاقات دعوت‌نامه‌ای از ترامپ برای ظریف برده که برای دیدار با او به اتاق بیضی کاخ سفید برود.

هنگام جراحی اقتصاد

روزنامه ایران با درج گزارشی با عنوان هنگام جراحی اقتصاد، می نویسد:‌ اقتصاددانان براین باورند که فرصت‌های اصلاحات اقتصادی در گذر زمان در بازه‌های مختلف، یکی پس از دیگری از دست رفته است. اکنون کار به جایی رسیده است که اقتصاد نفتی ایران در ابعاد و حوزه‌های مختلف نیازمند جراحی است. جراحی اقتصادی به زعم اقتصاددانان، فرآیندی است که نیازمند اراده دولت از یک سو و آمادگی و حمایت ملت از طرف دیگر است. هرچه اجرای آن به زمان نامعلوم آینده موکول می‌شود، هم تصمیم برای اجرای آن سخت‌تر و هم مقاومت عمومی نسبت به اجرای آن بیشتر می‌شود. این روزها بسیاری از تحلیلگران اقتصادی براین باورند که دولت باید آغازگر تصمیماتی باشد که زمینه حکمرانی خوب را فراهم سازد. در این میان برخی براین باورند، چه نام تصمیمات مهم اقتصادی را جراحی بنامیم و چه عنوانش را اصلاحات اقتصادی بگذاریم، اجرای هیچ تصمیمی بدون درد و واکنش نیست. بنابراین اجرای اصلاحات اقتصادی اول نیازمند جسارت در تصمیم‌گیری است و دوم نیازمند برنامه‌ریزی برای کاهش انتقال آثار تبعی به اقشار پایین دست جامعه؛ کما اینکه تأخیر و تعویق در آن، تبعات گسترده‌تری دارد.

تیمور رحمانی عضو هیأت علمی دانشگاه تهران می گوید:‌ هرگاه بحث جراحی اقتصادی و اصلاح ساختارهای آن مطرح می‌شود، برخی موضوع احتمال فشار بر مردم را مطرح می‌کنند. این درحالی است که هیچگاه نمی‌توان بدون هزینه اصلاحاتی انجام داد و باید هزینه‌های آن را برای آینده‌ای بهتر پرداخت. ضمن اینکه دولت می‌تواند با پیش‌بینی حمایت‌های اجتماعی آثار این اصلاحات را برای مردم بخصوص اقشار آسیب پذیر به حداقل برساند. در شرایط فعلی اولویت اصلی برای دست زدن به یک جراحی اقتصادی اصلاح ساختاری بودجه است که در دل خود اصلاح سایر بخش‌های مهم و حساس را نیز به‌دنبال دارد. زمانی که ساختارهای بودجه اصلاح شود، لاجرم بخش‌های مالیات، یارانه‌ها و حتی اصلاح نظام بانکی نیز در ذیل آن انجام خواهد شد. هرچند بودجه یک سند مالی سالانه محسوب می‌شود، اما در قالب منابع و مصارف آن سایر بخش‌های مهم اقتصاد نقش دارند. البته درخصوص اصلاح نظام بانکی که یکی از اولویت‌های اصلاحات ساختاری محسوب می‌شود. علاوه بر اینکه از طریق بودجه باید به آن پرداخته شود، باید به‌صورت جداگانه در دستور کار بانک مرکزی قرار گیرد که هم‌اکنون این اقدامات درحال انجام است.

جنگ پیش‌شرط‌ها در نیویورک

روزنامه اعتماد در گزارشی با عنوان جنگ پیش‌شرط‌ها در نیویورک، آورده است:‌ روز رایزنی‌های سیاسی سران در نیویورک آغاز شد. هرچند که مجمع عمومی سازمان ملل متحد بیشتر به تریبونی برای اعلام مواضع کشورهای متفاوت در پرونده‌های به‌روز و پرسروصدای بین‌المللی تبدیل شده‌ اما انتظارها از رایزنی‌های حاشیه‌ای مقام‌های متفاوت کشورها به خصوص در چند سال اخیر افزایش پیدا کرده است. در چند سال اخیر همواره مناسبات ایران و امریکا به اصلی‌ترین حاشیه این دیدارها تبدیل شده به خصوص آنکه نخستین دیدار رسمی وزرای خارجه ایران و امریکا در قالب مذاکرات ایران و ۱+۵ در سال ۱۳۹۲ در حاشیه همین مجمع عمومی صورت گرفت و دو ماه پس از آن دیدار توافق موقت ژنو میان ایران و شش کشور مقابلش به دست آمد. با این‌همه در دو سال گذشته رابطه همواره پرتنش ایران و امریکا تحت تاثیر ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ با افت و خیزهای بیشتری روبه‌رو شده است.

حاشیه‌های این جزر و مد در رابطه، از مدت‌ها پیش از مجمع عمومی آغاز شده بود. تابستان جاری (اواخر تیرماه) بود که محمدجواد ظریف، وزیر خارجه در جریان سفر به نیویورک با محدودیت‌های جدیدی در رفت و آمد روبه‌رو شد و دولت امریکا اعلام کرد وی صرفا می‌تواند در محدوده سه ساختمان سازمان ملل و نمایندگی ایران رفت و آمد کند؛ محدودیتی که پس از بازگشت وزیر خارجه به کشورمان بیشتر هم شد و تحریم ظریف از سوی وزارت خارجه امریکا به مکملی بر وضع محدودیت‌های رفت و آمد تبدیل شد. این رفتار ضدایرانی امریکا در صدور ویزا برای هیات ایرانی هم نمود داشت و نه تنها ویزای هیات ایرانی به شمول رییس‌جمهور و وزیر خارجه در دقیقه ۹۰ صادر شد بلکه تعداد ویزاهای صادر شده هم نسبت به هر سال کاهش پیدا کرد و در حاشیه ویزای محمدجواد ظریف هم تاکید شد که وی با استفاده از معافیت تحریمی به دلیل قرارداد مقر میان امریکا و سازمان ملل متحد است که می‌تواند به امریکا سفر کند. ایران بارها و بارها اعلام کرده که در سایه فشار مذاکره نمی‌کند. واشنگتن ۱۶ ماه گذشته را خرج اعمال سیاست فشار حداکثری و بستن هر منفذی کرده که ممکن است به نوعی فضای تنفسی برای ایران به حساب آید. امروز ژست دیپلماسی دوستی امریکا و طعنه‌های مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا به جنگ‌طلبی ایران برای به پای میز مذاکره کشاندن ایران و تثبیت این ادعا است که فشار حداکثری آقای ترامپ بر تهران به ثمر نشست.

مادر برام قصه بگو

روزنامه صبح نو با درج مطلبی با عنوان مادر برام قصه بگو نوشت:‌ مریم کاظم‌زاده خبرنگاری بود که وقتی اوضاع بحرانی مناطق غربی را دید، به قصد تهیه گزارش به این مناطق رفت. او درادامه با گروه «دستمال‌سرخ‌ها» همراه شد و درنهایت، با اصغر وصالی ازدواج کرد. وی کتاب خاطرات خود را در سال ۱۳۸۲ با عنوان «خبرنگار جنگی» منتشر کرد که حاصل حضور وی در درگیری‌های قبل از انقلاب و دو سال ابتدایی جنگ بود. جالب اینکه وی تا سال ۱۳۶۱ در مناطق جنگی هم تردد می‌کرده است. در بخشی از این خاطرات می‌خوانیم: «شب قبل که وارد شهر شدیم، تک‌وتوک آدم شخصی در شهر دیدیم. حالا که روز شده بود، بازهم از مردم بومی خبری نبود. تنها کسانی مانده بودند که یا جایی را نداشتند بروند یا پیر و سالخورده بودند. از کوچه‌ای عبور می‌کردم و دیدم پیرزنی جلو در خانه‌اش نشسته است. جلو رفتم و با پیرزن حرف زدم. پرسیدم چرا در شهر و زیر آتش گلوله‌های توپ و خمپاره دشمن مانده است. پیرزن داشت چای درست می‌کرد. جلویش یک چراغ خوراک‌پزی با کتری و استکان گذاشته بود. رضا مرادی و بقیه بچه‌ها هم آمدند دور پیرزن جمع شدند. پیرزن می‌گفت جایی ندارم بروم».

بدون شک یکی از ماندگارترین کتاب‌های خاطرات جنگ متعلق به خانم قدم‌خیر محمدی‌کنعان همسر شهید حاج‌ستار ابراهیمی است. او روایت تأثیرگذار از زندگی خود را در کتاب «دختر شینا» روایت کرده است. بخش‌هایی از این کتاب را باهم مرور می‌کنیم: «اسفندماه بود. صمد که رفته بود دو، سه‌روزه برگردد، بعد از گذشت ۲۰ روز هنوز برنگشته بود. از طرفی پدرشوهرم هم نیامده بود. عصر دلگیری بود. بچه‌ها داشتند برنامه کودک نگاه می‌کردند. بیرون هوا کمی ‌گرم شده بود. برف‌ها کم‌کم داشت آب می‌شد. خیلی‌ها در تدارک خانه‌تکانی عید بودند؛ اما هر کاری می‌کردم، دست‌ودلم به‌کار نمی‌رفت. با خودم می‌گفتم: «همین امروز و فردا صمد می‌آید. او که بیاید، حوصله‌ام سر جایش می‌آید. آن وقت دوتایی خانه‌تکانی می‌کنیم و می‌رویم برای بچه‌ها رخت‌ولباس عید می‌خریم». توی این فکرها بودم که صدای در آمد. بچه‌ها با شادی بلند شدند و دویدند طرف در. مهدی با خوشحالی فریاد زد: «بابا! بابا آمد». نفهمیدم چطور خودم را رساندم توی راه‌پله. از چیزی که می‌دیدم، تعجب کرده بودم. پدرشوهرم در را بازکرده بود و آمده بود تو. برادرم، امین، هم با او بود. بهت‌زده پرسیدم: «با صمد آمدید؟ صمد هم آمده؟» با اوقاتی تلخ گفت: «نه، خودمان آمدیم. صمد ماند منطقه». گفتم: «مگر قرار نبود با شما برگردد؛ آن‌هم دوسه‌روزه». گفت: «منطقه که رسیدیم، از هم جدا شدیم. صمد رفت دنبال کارهای خودش.