دزفول - ایرنا - رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول گفت:  سه طرح تحقیقاتی در زمینه امور دام در این مرکز آغاز شده است.

محمدرضا مشایخی روز پنجشنبه در گفت و گو با ایرنا با اشاره به طرح های تحقیقاتی این مرکز در زمینه امور دام افزود: یکی از این طرح ها درخصوص چغندرقند است؛ برگ و طوقه چغندرقند به اندازه نصف این محصول است که هنگام برداشت روی زمین ریخته و موجب آلودگی خاک می شود.

وی با بیان اینکه برگ چغندرقند که روی زمین می ریزد قابل استفاده نیست، گفت: برنامه امسال این است که دستگاهی طراحی کنیم که موقع برداشت چغندرقند، برگ و طوقه وارد مخزنی شوند تا ضمن جلوگیری از آلودگی خاک برای تغذیه دام استفاده شوند.

رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد افزود: این دستگاه می تواند برای جلوگیری از هدررفت محصولات،  تغذیه دام و کاهش هزینه های تغذیه مفید باشد.

وی استفاده از میوه درخت کهور برای خوراک دام را از دیگر طرح های تحقیقاتی بخش تحقیقات دامی مرکز تحقیقات صفی آباد عنوان کرد و اظهار داشت: کهور در مناطق جنوبی استان خوزستان از جمله اهواز،  حمیدیه و سوسنگرد به صورت گسترده برای بیابان زدایی کشت می شود.

مشایخی با بیان اینکه میوه و بذر این درخت قرار است خرد و مورد استفاده دام قرار گیرد، افزود: ۳۰ هزار هکتار جنگل کهور داریم که قرار است از آنها برای خوراک دام استفاده کنیم.

وی سومین طرح تحقیقاتی بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات صفی آباد را افزایش چندقلوزایی در گوسفندان عنوان کرد و گفت: در حال حاضر میزان چندقلوزایی گوسفندان بین ۱۱ تا ۱۶ درصد است که قصد داریم با انتقال ژن چندقلوزایی به گله، میزان تولد بره ها را به ۴۰ تا ۴۵ درصد افزایش دهیم.

رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول افزود: درآمد عمده دامداران از طریق بره هایی است که پرورش می دهند لذا چندقلوزایی می تواند درآمد آنها را افزایش دهد.

وی اظهار داشت: علاوه بر طرح های تحقیقاتی، فعالیت های جانبی دیگری چون برگزاری کارگاه های آموزشی مانند برنامه روز مزرعه در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد برگزار و آخرین اقدامات تحقیقاتی و پژوهشی به بهره برداران منتقل می شود.

مشایخی با اشاره به سایر فعالیت های بخش تحقیات علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد گفت: در سه سال گذشته هفت طرح تحقیقاتی در زمینه امور دام در این مرکز انجام شده که عمده آنها بر روی تغذیه دام متمرکز شده اند و یک طرح درخصوص ژنتیک اصلاح نژاد دام بوده است.

وی با بیان اینکه طرح های تغذیه ای این مرکز درخصوص استفاده از بقایای محصولات کشاورزی مزارع و مواد دور ریختنی و وارد کردن آنها در چرخه دام است، افزود: هزینه های تغذیه دام یکی از عمده ترین هزینه ها به شمار می رود و اگر بتوانیم در این زمینه هزینه ها را کاهش دهیم می توان به زنجیره تولید کمک بیشتری کرد.

این محقق امور دام اظهار داشت: در زمینه ژنتیک و اصلاح دام نیز هدف این است که بتوانیم  گاوهای برتر را شناسایی کنیم و میانگین تولید را از این طریق افزایش دهیم.

وی افزود: یکی از کارهایی که در سه سال گذشته در زمینه تغذیه انجام شد استفاده از منابع نیتروژن غیرپروتئینی برای دام بود که قیمت خوراک دام را کاهش داد.

مشایخی در تشریح فعالیت های ایستگاه تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد گفت: این ایستگاه شامل سه بخش گوسفند و بز، گاو و گاومیش و طیور است که اکنون در بخش گوسفند و بز تحقیقات بر روی گوسفند لری و بختیاری و بز نجدی در حال انجام است.

رئیس بخش تحقیقات علوم دامی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول افزود: بز نجدی بز بومی استان خوزستان و در حال انقراض است و سعی داریم این گونه را حفظ و از توانایی ژنتیکی آن استفاده کنیم.

وی با بیان اینکه طی سال های اخیر تمرکز تحقیقات در بخش گاو و گاومیش بر روی گاومیش به عنوان دام بومی منطقه بوده است، گفت: این دام از نظر تولیدی و مقاوم بودن نسبت به دام های دیگر که اغلب از خارج کشور وارد می شوند، سازگاری بیشتری نسبت به محیط استان دارد و کمتر بیمار می شود لذا به دامدارانی که قصد فعالیت سنتی دارند این نوع دام پیشنهاد می شود.

مشایخی با بیان اینکه واحد تحقیقات طیور بخش تحقیقات علوم دامی مرکز شامل سالن مرغ گوشتی و سالن مرغ تخم گذار است، اظهار داشت: در حال حاضر پنج محقق در بخش امور دارم این مرکز تحقیقاتی فعال هستند.

وی افزود: این محققان در زمینه ژنتیک و اصلاح نژاد دام، تغذیه دام و  مدیریت پرورش، طرح تحقیقاتی می دهند و نتایج تحقیقات را در نشریات ترویجی و کارگاه های آموزشی به بهره برداران منتقل می کنند.

۷۲۷۸/۳۰۲۲