مصطفی ییلماز در گفت وگو با خبرنگار ایرنا با تاکید بر اینکه ریشه اساسی مسایل جاری منطقه در سیاست های غرب برای حفظ موجودیت و امنیت اسراییل نهفته است ، گفت: طرح اسراییل بزرگ با کنگره بزرگ صهیونیسم در سال ۱۸۹۷ شکل گرفت ، در سال ۱۹۱۷ با بیانیه بالفور تقویت و در سال ۱۹۴۸نیز با به اصطلاح دولت اسراییل آغاز شد، بدون درک این روند تاریخی و بازی و طرح بزرگ در منطقه خاورمیانه که از ۱۰۰ سال پیش آغاز شده است ، تنها با نگاه به وضعیت فعلی نمی توان تشخیص درستی از واقعیت های منطقه و رخدادهای آن داشت و راهکارهایی برای حل این مسایل پیشنهاد داد.
مفسر برجسته ترکیه که در کانال پنج ترکیه نیز برنامه های سیاسی اجرا می کند، گفت: اسراییل برای تداوم موجودیت خود در منطقه دو سیاست را در پیش گرفته است یکی از این سیاستها ایجاد بحران در تمامی کشورهای اسلامی پیرامون خود و سوق دادن آنها به ناامنی است. نگاهی به سالهای گذشته نمایانگر تشدید مسایل امنیتی در جغرافیای جهان اسلام در ۲۰ سال گذشته است. جهان اسلام ۲۰ سال مسایل امنیتی کمتری نسب به حال داشت ولی در طول سالها این مسایل تشدید شده است و در ریشه یابی این مساله میتوانیم دست غرب و اسراییل را در این مسایل مشاهده بکنیم.
سیاست دوم اسراییل که مرتبط با سیاست نخستین است بهره برداری از جو متشنج در راستای مطامع خود هم در کسب متحدین منطقه ای و تفرقه و تشتت در جهان اسلام و هم مطامع اقتصادی است . نزدیکی برخی کشورهای اسلامی به اسراییل در سال های اخیر نیز در راستای این سیاست ها بوده است.
مسوول سابق امور مطبوعاتی حزب سعادت در ادامه سخنان خود با تاکید بر لزوم درس گرفتن از تاریخ گفت: سقوط تمدن ۸۰۰ ساله اندلس یک درس تاریخی برای ما است. یکی از مهمترین دلایل سقوط تمدن هشتصد ساله اندُلس نیز اختلافات مسلمانان در آن برهه با یکدیگر و کمک خواستن آنان برای مجادله با یکددیگر از پادشاهان مسیحی بود. این نمونه در حال حاضر نیز در حال تکرار است و برخی کشورهای مسلمان با امید بستن به غرب و اسراییل و جای گرفتن در کنار انان به برادران مسلمان خود پشت کرده اند.
وی با اشاره به اینکه بهار عرب در بدو شروع، امیدی برای حل مسایل مبتلابه کشورهای منطقه را زنده کرد ولی در سالهای بعد این امید به یاس تبدیل و وضعیت در بسیاری کشورهای منطقه بدتر از گذشته شده است ، گفت: تنها متهم کردن اسراییل و غرب نمی تواند راهکاری برای حل مسایل کشورهای جهان اسلام باشد، در کشورهای اسلامی مساله دمکراسی، مساله عدالت، مساله جدایی دولتمردان از مردم ، ممسله تولد، مساله نبود فعالیتهای مثمر ثمر علمی مطرح است و بدون حل این مسایل انتظار پیشرفت نمی توان داشت.
مصطفی ییلماز در مورد وضعیت جاری در یمن و حمله ائتلاف به سرکردگی سعودی به آن کشور گفت: یک تراژدی انسانی در یمن جریان دارد، کشورهای مسلمان باید برای حل مسایل منطقه راسا تصمیم بگیرند. آمریکا از هزاران کیلومتر فاصله به منطقه آمده است و کشورهای منطقه باید تصمیم بگیرند که آیا بازیگر طرح های آمریکا در منطقه خواهند بود یا برای تعیین آینده خود و منطقه همانند یک قهرمان عمل خواهند کرد.
وی افزود: در یمن بسیاری کشورها به مانند بازیگرانی در دست آمریکا عمل می کنند ولی یک انتخاب تاریخی را این کشورها باید انجام بدهند یا با جسارت و در زمینه جدایی از آمریکا و جایگیری در تعیین آینده خود و منطقه به عنوان قهرمان عمل کنند و یا به عنوان آلت دست آمریکا سیاست های کاخ سفید را اجرا و در زباله دانی تاریخ جای بگیرند.
کارشناس سیاسی برجسته ترکیه در زمینه مساله سوریه و سیاست های ترکیه در آن کشور گفت: ترکیه از روز نخست سیاستی اشتباه در سوریه انتخاب کرد و نتایج این اشتباه تاکنون مشاهده می شود، سوریه در حال حاضر در نتیجه سیاستهای اشتباه ترکیه امنیت خود را از دست داده، میلیونها نفر در آن کشور آوره شده اند و صدها هزار نفر جان خود را از دست داده اند. اگر ترکیه در آن دوران در پیش گرفتن اجرای سیاست های آمریکا در راستای واقعیتهای جغرافیایی منطقه و منطبق با منافع جهان اسلام حرکت می کرد؛ تراژدی موجود در سوریه رخ نمی داد و حرف و بحثهایی که در زمینه منطقه امن در سوریه مطرح است نیز اصلا مطرح نمی شد.
وی با تاکید بر لزوم حفظ تمامیت ارضی سوریه، گفت: مساله سوریه تنها یک مرتبط با ترکیه نیست یک مساله مرتبط با کل خاورمیانه است و در ریشه آن نیز طرح خاورمیانه بزرگ آمریکا نهفته است. این طرح در اصل طرح اسراییل بزرگ است که آمریکا با ترس از واکنش جهان اسلام نام آن را طرح خاورمیانه بزرگ تغییر داده است. مهمترین عامل در وضعیت فعلی سوریه، تلاش آمریکا برای حفظ امنیت اسراییل است. اگر ترکیه در سوریه متوجه این نکته می شد که مساله سوریه ورای مساله بشار اسد است و مساله تلاش برای ناامنی در سوریه مشابه تلاش برای ناامنی در عراق و شکستن خط مقاومت است را شده بود، امروز شاهد این مصیب نبودیم.
وی با اشاره به اینکه ترکیه برای تصحیح سیاست اشتباه خود در سوریه در روند آستانه شرکت کرده است گفت: ترکیه و سوریه می باید تماس های مستقیم بین خود را آغاز کنند زیرا این امر به نفع هر دو کشور خواهد بود.
ییلماز با عنوان اینکه یک کنفرانس صلح با پیشقدمی ترکیه و ایران در زمینه سوریه می تواند تشکیل شود، گفت: این کنفرانس باید متشکل از کشورهای منطقه باشد، و نشست های این کنفرانس می تواند در دمشق، دیاربکر و تهران برگزار شود ولی برای موفقیت این روند همه طرفها باید تنها با لحاظ لزوم استقرار و امنیت در سوریه و پرهیز از اختلاف با یکدیگر حرکت کنند.
کارشناس سیاسی برجسته ترکیه ، ایران و ترکیه را کشورهای کلیدی در جهان اسلام خواند و گفت : در روند تاریخی هر زمان ترکیه و ایران به یکدیگر نزدیک و قصد و اراده ای برای حل مساله ای در میان گذاشته اند آن مساله حل و افق دید جهان اسلام گسترش یافته است. حل مساله استقلال در شمال عراق در سال گذشته نمونه ای بر این ادعا است. دو کشور با اراده و عزم مشترک توانستند مساله شمال عراق را حل بکنند.
وی با ذکر نمونه اتحادیه اروپا گفت: کشورهای اروپایی بعد از دو جنگ خانمانسوز در مرحله نخست با اهداف اقتصادی و سپس با اهداف سیاسی اتحادیه اروپا را تشکیل دادند و در بین کشورهای اتحادیه نیز آلمان و فرانسه لوکوموتیو اتحادیه هستند که بدون آنها اتحادیه از هم فرو می پاشد، ایران و ترکیه به مثابه آلمان و فرانسه در اتحادیه اروپا می توانند در بین کشورهای اسلامی عمل بکنند و زمینه وحدت بیشتر کشورهای اسلامی را فراهم آورند چرا که در چنین صورتی امکان حل بسیاری از مسایل جاری در جهان اسلام فراهم خواهد شد.