تهران - ایرنا - تیم ملی کشتی آزاد بزرگسالان ایران در حالی در پیکارهای قهرمانی سال ۲۰۱۹ جهان در قزاقستان عنوان چهارم را کسب کرد که به نظر می‌رسد این عنوان با دخالت و مافیایی که همواره در پشت‌پرده وجود دارد دست‌خوش تغییراتی شده است.

رقابت‌های کشتی آزاد قهرمانی جهان و گزینشی المپیک روزهای ۲۸ تا ۳۱ شهریور در سالن باریس شهر نورسلطان قزاقستان برگزار شد و در پایان تیم ایران با یک مدال طلای «حسن یزدانی» در وزن ۸۶ کیلوگرم، یک مدال نقره «علیرضا کریمی» در وزن ۹۲ کیلوگرم و ۲ مدال برنز «بهنام احسان‌پور» و «یونس امامی» در وزن‌های ۶۱ و ۷۰ کیلوگرم و تنها با یک امتیاز اختلاف با تیم سوم، با ۹۳ امتیاز به عنوان چهارمی رسید.

تیم‌های روسیه، قزاقستان و آمریکا به ترتیب با ۱۹۰، ۱۰۳ و ۹۴ امتیاز اول تا سوم شدند.

«علیرضا دبیر» رییس فدراسیون کشتی در این خصوص گفت: در مسابقات دائم در حال محاسبه‌ امتیازهای تیمی بودیم. «محسن کاوه» زحمت محاسبه امتیازها را کشید و «غلام محمدی» هم حواسش به این موضوع بود و فهمیدیم که اگر کشتی‌گیر آمریکایی بازی خودش ببازد و ما ۲ کشتی خود را ببریم، با اختلاف یک یا دو امتیاز سوم می‌شدیم. وقتی کشتی‌گیر آمریکایی باخت همه بچه‌ها خوشحال شدند و ما هم ۲ کشتی خود را بردیم.

«جیمز پاتریک داونی» آزادکار وزن ۸۶ کیلوگرم آمریکا در پیکارهای جهانی بود که امسال جایگزین «دیوید موریس تیلور» دارنده مدال طلای مسابقه‌های جهانی سال ۲۰۱۸ مجارستان شده بود.

این آزادکار آمریکایی در دور نخست «میختاریان» ارمنستانی را ۱۱ بر یک شکست داد و در دور دوم نیز ۸ بر ۲ «بارانوسکی» از لهستان را از پیش‌رو برداشت به جمع ۱۶ نفر برتر وزن ۸۶ کیلوگرم راه یافت. اما در این مرحله در مصاف با «روسلانوویچ دوداروف» از آلمان ۱۳ بر صفر مغلوب شد و سنگین‌ترین شکست این مرحله را متحمل شد.

در همین مرحله «کارلوس مندز» از کلمبیا ۳ بر یک «پل گریفو» از پرو را مغلوب کرد. «تایمورز ناسکیداوا» از اسپانیا ۹ بر ۹ «فاتح اردین» از ترکیه را شکست داد، «آرتور نایفونوف» از روسیه ۶ بر صفر «شاپیف» از ازبکستان را از پیش‌رو برداشت و «حسن یزدانی» هم ۹ بر ۲ «استفان ورب» از مجارستان را مغلوب کرد، «دیپاک پونیا» از هند ۶ بر صفر «بهادر قدیرف» از تاجیکستان را شکست داد و «ناظم امینی» از سان‌مارینو ۵ بر ۲ «تاکاتانی» از ژاپن را برد و در نهایت «استفان ریچموز» از سوییس هم ۱۰ بر صفر بر حریفی از رژیم صهیونیستی غلبه کرد.

این نتایج نشان می‌دهد که داونی حتی به جمع ۸ نفر برتر نیز راه پیدا نکرده و «دوداروف» آلمانی در مرحله یک چهارم نهایی مغلوب کشتی‌گیر سان مارینو شد و سبب شد تا داونی به طور کلی از دور مسابقات حذف شود و حتی در جدول شانس مجدد نیز حضور پیدا نکند و در خوشبینانه‌ترین حالت آزادکار آمریکایی رده دهم جهان هم قرار نمی‌گرفت و این در حالی است که آمریکا در مجموع نتیجه تیمی و به لطف امتیازی که اتحادیه جهانی کشتی در آخرین لحظات برای این تیم در نظر گرفت (۴ امتیاز برای عنوان نهمی جیمز داونی) این تیم با ۹۴ امتیاز و یک امتیاز بیشتر از ایران در سکوی سوم تیمی جهان قرار گرفت.

رییس فدراسیون کشتی در این خصوص گفت که مسوولان برگزار کننده مسابقات بعد از پایان مسابقات به دنبال غلام‌ محمدی سرمربی تیم ملی آمدند و به او اعلام کردند که آماده رفتن برروی سکو شود. اما بعد از این ماجرا و در عین ناباوری اعلام کردند که آمریکا سوم شده است.  در صحبتی هم که با «نناد لالوویچ» رییس اتحادیه جهانی که داشتم او بهانه‌هایی آورد که کشتی گیر آمریکا با امتیاز فنی درشت برده و نهم شده و امتیاز تیمی را ۴ امتیاز بالا بردند و گفت که آمریکا سوم شده است.

اتحادیه جهانی کشتی از ۲ سال گذشته نحوه امتیازدهی به نفرات برتر برای احتساب رتبه‌بندی تیمی در مسابقات جهانی و قاره‌ای را تغییر داد که به این شرح است:

نفر اول ۲۵ امتیاز/ نفر دوم ۲۰ امتیاز/ دو نفر سوم مشترک ۱۵ امتیاز/ دو نفر پنجم مشترک ۱۰ امتیاز/ نفر هفتم ۸ امتیاز/ نفر هشتم ۶ امتیاز/ نفر نهم ۴ امتیاز/نفر دهم ۲ امتیاز

دیسکالیفه شدن حریف آذربایجانی

باید بپذیریم که شرایط داوری در کشتی جهان به طور کلی تغییر کرده و نسبت به گذشته بهتر شده است با این وجود مافیای دنیای کشتی که در پشت‌پرده تصمیم‌گیرنده است باز هم روی خودش را در پیکارهای جهانی نشان داد.

در مبارزه‌های وزن ۶۵ کیلوگرم و در همان دور نخست «قاضی مراد رشیداف» دارنده مدال طلای سال گذشته پیکارهای جهانی از روسیه و همچنین «حاجی علی‌اف» دارنده مدال برنز المپیک و طلا و نقره جهان از جمهوری آذربایجان با یکدیگر روبرو شدند که در یک کشتی جنجالی رشیدف موفق به شکست ۴ بر ۲ حریف آذربایجانی شد. علی‌اف که به داوری مبارزه به شدت اعتراض داشت، ضمن آنکه با داور و مربی حریف دست نداد حتی در وسط تشک برای بالابردن دست برنده نیز حاضر نشد و سپس با کارت قرمز داور مواجه شد که کارت را از داور گرفت و به وسط تشک پرتاب کرد و از سوی داور دیسکالیفه و از دور مسابقات حذف شد.

این پایان ماجرای علی‌اف آذربایجانی نبود و او بعد از پایین از تشک دوباره دست به اعتراض شدید زد و حتی برخی نیروهای امنیتی نیز در این موضوع مداخله کردند.

صرف نظر از اینکه در این کشتی، ناداوری صورت گرفته یا نه، در عین‌ناباوری و بعد از آنکه رشیداف به فینال رسید، از سوی مسوولان برگزار کننده مسابقات نام علی‌اف در جدول شانس مجدد حک شد و او باید کشتی‌های خود را در جدول بازنده‌ها ادامه می‌داد. حتی صفحه مجازی فدراسیون کشتی روسیه نیز این مطلب را در اینستاگرام منتشر کرد که علی‌اف در جدول بازنده‌ها می‌تواند برای کسب مدال برنز و سهمیه المپیک مبارزه کند.

اما ماجرای دیسکالیفه شدن «علی قلیزادگان» آزادکار تیم تیم نوجوانان در پیکارهای قهرمانی سال ۲۰۱۹ جهان در صوفیه بلغارستان هنوز از خاطره‌ها نرفته است. در این رقابت‌ها تیم ایران با ۳ مدال طلای رحمان عموزاد (۴۸ کیلوگرم)، امیرحسین فیروزپور (۸۰ کیلوگرم) و سهیل یوسفی (۹۲ کیلوگرم) و ۳ مدال نقره علی عرب (۴۵ کیلوگرم۹) مهدی ویسی (۵۵ کیلوگرم) و عرفان الهی (۶۰ کیلوگرم) و همچنین یک مدال برنز توسط ابوالفضل ولی پور (۷۱ کیلوگرم) و کسب ۱۶۶ امتیاز و بعد از تیم روسیه ۱۶۸ امتیازی بر سکوی نایب قهرمانی ایستاد و نتوانستد قهرمانی سال گذشته را تکرار کنند.  

در بخش شانس مجدد وزن ۵۱ کیلوگرم، قلی‌زادگان در دور نخست برابر «ریاد اصلان اف» از جمهوری آذربایجان با نتیجه ۶ بر ۲ به پیروزی رسید و در دور دوم مغلوب «جهانگیر آحماجانوف» از قزاقستان شد. با توجه به راهیابی این حریف قزاقستانی به فینال، قلی زادگان به جدول شانس مجدد رفت که در این گروه با پیروزی برابر «ارسلام رحیم اف» از ازبکستان به دیدار رده بندی راه یافت.

وی در دیدار رده بندی در حالی که تا ثانیه های پایانی کشتی از حریف اوکراینی پیش بود با یک اشتباه و با فن «سر و ته یکی» حریف خود مواجه شد و با ضربه فنی شکست خورد. اما این پایان داستان نبود و آزادکار نوجوان و بی‌تجربه ایران دست به اعتراض شدید زد و با اصرار امیر توکلیان و سایر اعضای کادر فنی به وسط تشک رفت و دست حریف اوکراینی به عنوان برنده بالا برده شد اما برابر مقررات کشتی‌گیران پس از پایان مبارزه باید به سمت مربیان حریف بروند و با آنها دست بدهند که قلی زادگان یکبار دیگر و با اشتباهی فاحش از انجام این کار خودداری کرد و از سوی داوران دیسکالیفه (حذف) شد و ۱۰ امتیازی که می توانست قهرمانی تیم ایران را رقم بزند به راحتی از کف رفت تا کاپ قهرمانی را دو دستی تقدیم روس‌ها کنیم.

کشتی به عنوان یک رشته ملی در ایران همواره در میادین جهانی و المپیک افتخارات زیادی را برای کشورمان کسب کرده و ایران به عنوان یکی از قدرت‌های برتر جهان در این رشته به شمار می‌رود که متاسفانه هنوز کشورمان نماینده قدرتمندی در هیات رییسه و یا یکی از ارکان هم اتحادیه جهانی کشتی ندارد.