چنانچه عملکرد بازار سهام در نیمه نخست ۹۸ را با دیگر بازارها مورد مقایسه قرار دهیم، عملکرد مطلوب بازار سرمایه را نسبت به دیگر بازارهای موازی مشاهده خواهیم کرد.
بازار طلا، ارز، سکه، خودرو و مسکن برخلاف سال گذشته که بازدهی مناسبی را از خود برجای گذاشتند، امسال با افت قیمت روبرو شدند و سرمایهگذاران چندان تمایلی نسبت به ورود سرمایههای خود به این بازار نداشتند، در حالی که در این دوران بورس پیشتاز دیگر بازارها بود و رشد چشمگیری را به ثبت رساند.
شاخص کل بورس در ابتدای امسال معاملات خود را با عدد ۱۷۸ هزار واحد آغاز کرد که این رقم در پایان شهریور ماه به عدد ۲۹۷ هزار واحد رسید و به رشد بیش از ۱۱۹ هزار واحد دست یافت.
شاخص بورس در چند روز گذشته قله ۳۰۰ هزار واحد را فتح کرد، اما با وجود مسایل سیاسی و ترس سرمایهگذاران تازه وارد به بورس از متضرر شدن، شاهد عرضههای فراوان در بورس بودیم که این موضوع منجر به ریزش شاخص بورس و بازگشت کانال بورس به کانال ۲۹۷ هزار واحد شد.
اکنون با گذشت دو روز از ماه مهر شاخص بورس دوباره قادر به فتح کانال ۳۰۰ هزار واحد بود و تا امروز با شاخص ۳۱۲ هزار واحد به معاملات پایان داده است.
اقبال بازار به سمت شرکتهای کوچک در نیمه نخست سال جاری
حسن قاسمی امروز (سه شنبه) در گفت و گو با خبرنگار ایرنا ارزیابی خود از روند معاملات بورس در نیمه نخست ۹۸ را اینگونه بیان کرد: امسال بازارهای موازی با بورس مانند بازار خودرو، مسکن، ارز و طلا در رکود بسر بردند و در این دوران قادر به کسب بازدهی منفی بودند.
وی اظهار داشت: بازار سرمایه در کنار چنین بازارهایی که منفی بودند به رشد چشمگیری دست یافت و اقبال سهامداران بیشتر به سمت سرمایه گذاری در این بازار بود.
قاسمی خاطرنشان کرد: شاخص کل (هم وزن) در ۶ ماه نخست سال به رشد بیشتری نسبت به شاخص کل دست یافت که این موضوع نشاندهنده کسب بازدهی بیشتر در شرکت های کوچک نسبت به شرکت های بزرگ است.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: رشد چشمگیر شرکتهای کوچک در معاملات نیمه نخست سال نشاندهنده وجود حباب قیمتی است که سهامداران باید در ارتباط با این سهمها دقت لازم را داشته باشند.
وی گفت: چنانچه بازدهی شرکتها در یک سال و نیم گذشته را در نظر بگیریم شاهد کسب بازدهی عجیب شرکتهای کوچک نسبت به میزان قیمتی که دارند خواهیم بود که این موضوع زمینه ایجاد اثر روانی منفی در بازار را فراهم خواهد کرد.
قاسمی افزود: صنایعی که در بورس حضور داشتند و با رشد همراه شدند بیشتر مربوط به صنایع حاضر در بازار پایه و صنایعی مانند صنایع غذایی، آشامیدنی و دارویی هستند که بیشترین بازدهی را با خود به همراه داشتند.
این کارشناس بازار سرمایه بر افزایش حجم معاملات روزانه در نیمه نخست سال تاکید کرد و افزود: حجم معاملات روزانه به مراتب با افزایش همراه بود و معاملات خرد تا پایان شهریور ماه به بیشتر از ۲ هزار میلیارد تومان رسید که این رقم نسبت به سال ۹۷ تا ۲ برابر رشد داشت.
وی معتقد است، این آمار نشاندهنده اقبال سهامداران حقیقی به بورس است که با توجه به رکود موجود در بازارهای موازی با بورس جریان نقدینگی به سمت این بازارها ورود پیدا کرده است.
قاسمی خاطرنشان کرد: با توجه به کاهش معاملات در این بازارها و نیز وجود تورم، سرمایهگذاران به جای ورود سرمایههای خود به سمت بازار طلا مسکن و خودرو به سمت سرمایه گذاری در بازار سرمایه پیش رفتند.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، شرکتهای کوچک به دلیل پایین بودن تعداد سهام مورد توجه نوسانگیرها قرار گرفت و جریان نقدینگی را به سمت این بازارها سوق دادند.
وی روند معاملات بورس در نیمه دوم سال را مورد پیشبینی قرار داد و گفت: در نیمه دوم سال تا حدودی شاخص کل از نظر بازدهی نسبت به شاخص هموزن پیش میگیرد و تا پایان سال صنایعی مانند فلزات، پتروشیمی، معدنی و بانکداری که از رشد بازار جا ماندهاند در مسیر رشد قرار خواهند گرفت.
قاسمی خاطرنشان کرد: رقم دقیقی را نمیتوان برای شاخص تا پایان سال اعلام کرد در ابتدا پیشبینیها شاخص ۳۲۰ هزار واحد بود که اکنون شاخص به این رقم نزدیک است.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان گفت: با توجه به اینکه اکثر شرکتها در نیمه نخست سال به رشد چشمگیری دست یافتند؛ بنابراین بازار در نیمه دوم سال به سمت شرکتهای بزرگ که از رشد جا ماندهاند پیش خواهد رفت.