سعید بهشتی روز سهشنبه در نشست هماهنگی با فعالان اقتصادی استان برای حضور در نمایشگاه جمهوری اسلامی ایران در افغانستان افزود: زمان برپایی این نمایشگاه ۱۱ تا ۱۴ آبان با حمایت صندوق نوآوری و شکوفایی از شرکتهای دانش بنیان، در شهر مزار شریف خواهد بود که پیرو تاکیدها و رایزنیهای استاندار خراسان جنوبی برگزار میشود.
وی با تاکید بر اینکه محوریت برگزاری نمایشگاه، خراسان جنوبی است گفت: متقاضیان از سراسر کشور میتوانند تا ۱۵ مهرماه برای ثبتنام در نمایشگاه اقدام کنند.
وی اظهار داشت: کشور افغانستان به عنوان همسایه ایران با خراسان جنوبی دارای بیشترین مرز مشترک بوده و تجارتی از گذشته با این کشور شکل گرفته است.
بهشتی میزان مبادلات ایران با افغانستان را براساس آخرین آمار از سال ۹۷ حدود ۲.۹ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: ۱۱ میلیون دلار از کشور افغانستان واردات داشتهایم.
وی افزود: در مقابل خریدی که افغانها از ایران دارند تجارت ما یک طرفه است لذا دنبال این هستیم که مشکلات واردات کالاهای کشور افغانستان را به خصوص در حوزه کشاورزی برطرف کنیم.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی ادامه داد: از این طریق می توانیم از محصولات کشاورزی کشور همسایه که عمدتا ارگانیک است و نیاز به آب فراوان برای کشت دارد، در حوزه واردات استفاده کنیم.
وی گفت: بخشی از محصولات افغانستان را میتوانیم در منطقه ویژه اقتصادی بستهبندی و با ارزش افزوده بیشتر به کشورهایی که سطح توسعه یافتگی بالاتری دارند، صادر کنیم.
بهشتی توسعه مبادلات را یکی از اهداف مهم برپایی نمایشگاه در افغانستان عنوان کرد و گفت: این نمایشگاه فقط موضوع صادرات نیست بلکه به دنبال آشنایی شرکتها با طرفهای تجاری در کشور افغانستان است.
وی با بیان اینکه نمایشگاه اختصاصی ایران در ولایت بلخ برپا میشود ادامه داد: این ولایت شمالی میتواند حدود هفت ولایت همجوار و کشورهای مجاور از جمله ازبکستان و تاجیکستان را پوشش دهد.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی بیان کرد: اگر شرکتهای خراسان جنوبی در این ولایت دفاتر یا پایگاههایی داشته باشند این ارتباط میتواند به شکل مستمر ادامه داشته باشد و تولید براساس ذاقه مصرف در کشور افغانستان دنبال شود.
وی یادآور شد: از طریق صرافیهای مجاز امکان مبادلات مالی برای شرکت کنندگان فراهم خواهد بود.
بهشتی گفت: از آنجا که فعالیتهای ساختمانی در ولایت بلخ به شدت رونق گرفته، پیشنهاد میشود شرکتهای ساختمانی، مهندسان و پیمانکاران استان از این فرصت به منظور شرکت در مناقصههای ساختمانی کشور افغانستان استفاده کنند.
وی ادامه داد: دکوراسیون داخلی نیز از زمینههایی است که میتوان با پتانسیلهای موجود استان در بازار افغانستان به دنبال ارایه خدمات باشیم.
رئیس اداره بازرگانی خارجی سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی گفت: با توجه به منابع آب فراوان کشور افغانستان و از طرفی سنتی بودن روشهای کشاورزی در این کشور میتوان در حوزه توسعه و تجهیز مکانیزاسیون کشاورزی، آبیاری تحت فشار و غیره نیز ورود پیدا کرد.
وی با اشاره به هزینههای نمایشگاه کشور افغانستان گفت: هزینههای این کشور دلاری است اما هزینه نمایشگاه به نسبت سایر نمایشگاههای خارجی در حداقل ممکن پیش بینی شده است.
بهشتی گفت: شرکتهای دانش بنیان که در این نمایشگاه حضور داشته باشند هزینههای غرفه در بالاترین حد تخفیف پوشش داده میشود.
استاندار خراسان جنوبی مرداد امسال در نشست کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان گفت: ورود تولیدکنندگان بخش خصوصی به بازار کشورهای افغانستان و پاکستان فرصتی ویژه است که با برگزاری اولین نمایشگاه اختصاصی استان در مزار شریف امید می رود با توجه جامعه هدف عملیاتی شود.
خراسان جنوبی به طول ۳۳۱ کیلومتر با افغانستان مرز مشترک دارد و با ۶ استان کشور همجوار است.
۹۸۹۳*۳۰۲۸