علیرضا خامه زر روز سهشنبه در نشست هماهنگی با فعالان اقتصادی استان برای شرکت در نمایشگاه جمهوری اسلامی ایران در افغانستان که قرار است آبان امسال برگزار شود افزود: میزان تجارت ایران با قاره اروپا ۱.۷ میلیارد دلار صادرات بوده در حالی که میزان صادرات به کشور افغانستان به عنوان بازار ۳۰ میلیون نفری ۲.۹ میلیارد دلار است.
وی با تاکید بر اینکه بازار افغانستان برای جمهوری اسلامی ایران بسیار بااهمیت است گفت: ولایت بلخ به مرکزیت مزار شریف در شمال افغانستان واقع شده و به عنوان یک مسیر جدید برای تولیدات استان خراسان جنوبی خواهد بود که نمایشگاه نیز با همین هدف برگزار میشود.
عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بیرجند با اشاره به محدودیتهای موجود در زمینه هماهنگیها ادامه داد: شرکت برگزار کننده نمایشگاه نیز از شرکتهای داخلی استان است که درخواست میشود فعالان اقتصادی از فرصت باقی مانده برای شرکت در نمایشگاه بهره ببرند.
وی با بیان اینکه هیاتی از استان برای بررسی فضای نمایشگاهی به مزار شریف اعزام شدهاند اظهار داشت: پلان نمایشگاهی آماده شده است و انتظار میرود با همت بیشتری نمایشگاه جدی گرفته شود.
خامه زر با اشاره آنچه که وجود برخی بیمهری ها از سوی بخش خصوصی برای شرکت در نمایشگاهها دانست، گفت: تلاشهای زیادی برای هماهنگی از سوی بخشهای مختلف انجام میگیرد که باید از آن به خوبی بهرهمند شویم.
وی با تاکید بر اینکه تصمیم مدیریت کلان استان بر برگزاری نمایشگاه جمهوری اسلامی ایران با محوریت خراسان جنوبی در مزار شریف است افزود: در همه بخشها باید برای برگزاری باشکوه نمایشگاه همکاری صورت گیرد تا روزنه امیدی برای سفارش کار از سوی بازار تشنه افغانستان باشد.
عضو هیات علمی دپارتمان مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند نیز گفت: کشور به خصوص خراسان جنوبی از تجارت با افغانستان سهم ویژهای دارد بنابراین در افغانستان بازار بکر و آماده در اختیار بوده که توجه کافی به آن نشده است.
حسین حکیم پور با بیان اینکه وقتی ما به چنین بازار بیتوجه باشیم رقبا منتظر نمیمانند افزود: در حوزههای مختلف بازار افغانستان پتانسیلهای خوبی برای کشور ایران دارد که میتوان وارد آن شد.
وی گفت: برخی حوزهها در بازار افغانستان به خاطر غفلتها از دست رفته اما تجارت دوطرفه امکان پذیر است لذا باید به مساله واردات از افغانستان نیز فکر کرد.
معاون دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند با تاکید بر تمرکز به دوسویه کردن تجارت با افغانستان اظهار داشت: برخی کالاها در بازار افغانستان وجود دارد که میتوان با ورود آن به خراسان جنوبی و ارزش افزوده مجدد صادرات کرد.
وی ادامه داد: این مهم باعث میشود تجار افغان نیز به طولانی مدت کردن روابط خود با خراسان جنوبی و کشور پایبند باشند.
حکیم پور گفت: نمایشگاه مزار شریف فرصت بسیار خوبی است که این ارتباطات را بتوان تقویت کرد.
وی ادامه داد: ارایه خدمات آموزشی از جمله راهکارهای تقویت ارتباطات با کشور افغانستان بوده و دانشگاههای استان این آمادگی را دارند.
این عضو هیات علمی دانشگاه بیان کرد: نباید در این مسیر دچار رقابتهای منفی درون استانی شویم که معمولا منفعتی نداشته بلکه منافع کل استان را هم به خطر میاندازد.
وی گفت راهاندازی کنسرسیوم تحقیقاتی به منظور بررسی ظرفیتهای کشور افغانستان با مرکزیت سازمان صنعت، معدن و تجارت ضروری است تا از این فرصتها به شکل همافزایی استفاده کرد.
نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران ۱۱ تا ۱۴ آبان امسال با محوریت خراسان جنوبی در مزار شریف افغانستان برگزار میشود.
۹۸۹۳*۳۰۲۸