تهران-ایرنا- کارشناس مسائل بین الملل گفت: بر اساس منطقی که اروپایی‌ها بر طبق آن ایران را متهم به حمله به تاسیسات آرامکو کرده اند خود آنها که بیشترین تسلیحات را به سعودی‌ها فروخته اند، متهم به مشارکت در جنایت جنگی هستند.

«حسن بهشتی‌پور» روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایرنا با انتقاد از بیانیه سران سه کشور اروپایی و متهم کردن ایران به حملات به تاسیسات نفتی آرامکو، گفت: ادعاهای مطرح شده، تکراری و در ادامه اتهام‌زنی‌های آمریکا است. آنها حداقل باید صبر می‌کردند تا سازمان ملل متحد گروهی را برای بررسی این حادثه مسئول می‌کرد و آن گروه، به بررسی حادثه می‌پرداخت هر چند تردیدهای بسیاری در بی‌طرفی این گروه هم وجود دارد.  

وی اضافه کرد: از دید آنها  ایران در انجام حملات به آرامکو دست داشته، باید دقیقاً توضیح دهند در چه چیزی مسئولیت داشته است، آنها باید اعلام کند به چه مدارک، اسناد و شواهدی استناد کرده‌اند که می‌گویند ایران مسئول انجام حملات است. آیا این اتهام‌زنی بر اساس این ادعاست که چون ایران فناوری ساخت موشک را به انصارالله انتقال داده مسئول انجام این عملیات است؟  

 اروپایی‌ها متهم به مشارکت در جنایت جنگی هستند

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی ادامه داد: اگر بر اساس آن ادعا، ایران متهم می‌شود آمریکا، انگلیس و فرانسه که بیشترین تسلیحات را در پنج سال گذشته به ریاض فروخته‌اند و عربستان از آن سلاح‌ها در جنگ یمن استفاده کرده است، خود متهم به مشارکت در جنایت جنگی هستند.  

 بهشتی‌پور با بیان اینکه اگر سه کشور اروپایی و آمریکا صداقت دارند باید از فروش تسلیحات به عربستان خودداری کرده و مانع تداوم حملات سعودی به یمن شوند، تصریح کرد: آیا این موضع‌گیری بدون سند و مدرک به صلح و امنیت منطقه کمک می‌کند؟ آیا طرح این ادعاها به تداوم اجرای برجام ضربه نمی‌زند، آیا بهتر نبود آنها به جای این اتهام‌زنی‌ها، سخنان ایران را می‌شنیدند و به طرح رئیس‌جمهور توجه می‌کردند.

اروپایی‌ها می خواهند عدم انجام مسئولیت‌های خود را توجیه کنند

وی افزود: اروپایی‌ها در اجرای تعهدات‌شان تعلل‌ها و ناتوانی‌های بسیاری نشان داده‌اند و به نظر می‌رسد این فضاسازی‌ها با توجه به برگزاری نشست وزرای امور خارجه ایران و گروه ۱+۴ در نیویورک انجام شده و می‌خواهند از آن بهره‌برداری کرده و با فرافکنی، عدم انجام مسئولیت‌هایشان را توجیه کنند.  

این کارشناس مسائل بین‌الملل در پاسخ به این سوال که آیا اتهام‌زنی‌های سه کشور اروپایی می‌تواند نشانه همراهی آنها با آمریکا در مسائل برجام و منطقه‌ای باشد؟ خاطرنشان کرد: قضاوت در این باره زودهنگام است. اینکه آنها می‌گویند ما باید به یک طرح جامع برسیم این مسئله از قبل هم مطرح بود. در هنگام مذاکرات هسته‌ای هم گفته شد در گام اول در مسئله هسته‌ای به توافق برسیم و در صورتی که طرف مقابل به تعهداتش خوب عمل کرد، آنگاه می‌شود در خصوص مسائل دیگر هم گفت‌وگو کرد.  

بهشتی‌پور با بیان اینکه برجام تجربه خوبی بود که اگر خوب اجرا می‌شد می‌توانست بستر گفت‌وگو برای سایر مسائل باشد،  ابراز داشت: وقتی آمریکا بعد از دو سال و نیم مذاکره فشرده و سخت مذاکره را ترک می‌کند و از برجام خارج می‌شود، چه تضمینی وجود دارد که چنین کاری را در رابطه با توافق جامع نکند؟ وقتی که طرف مقابل هنوز تعهداتش را انجام نداده، چگونه انتظار موافقت ایران با گفت‌وگوهای جامع را دارند؟