به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا، طرح شفافیت عملکرد نمایندگان مجلس شورای اسلامی سوم شهریور سال جاری دومین بار در یک سال گذشته در جلسه علنی مجلس مطرح شد. هدف از این طرح این بود که آرای نمایندگان در مجلس به همراه آمار حضور و غیاب در جلسه ها، میزان مرخصیها، مأموریتها، سفرها و دیگر فعالیتهای آنان به صورت شفاف به اطلاع جامعه برسد که دو فوریت آن در مجلس رأی نیاورد اما باید گفت بهارستانیها با اصل طرح شفافیت مخالفتی نداشتند.
بررسی رسانه های داخلی نشان می دهد که میان جریان های اصولگرا و اصلاح طلب اختلاف نسبت به این موضوع ایجاد شده به گونه ای که هر یک از این گروه ها همدیگر را متهم به کوتاهی در تصویب نشدن این طرح کرده اند.
انتشار ویدئوی سخنان علیرضا پناهیان درباره شفافیت آرای نمایندگان مجلس شورای اسلامی در اعتراض به رای منفی برای تصویب طرح شفافیت عملکرد نمایندگان، موضع گیری برخی از نمایندگان مجلس به ویژه رییس مجلس شورای اسلامی را در پی داشت که از محورهای مهم در رسانه های اصلاح طلب نسبت به این موضوع عنوان شده است.
رسانه های منتسب به جریان اصلاح طلب نوشتند: تداوم بازیهای جناحی با کلیدواژه شفافیت آرای نمایندگان؛ کلیدواژهای که این روزها و به لطف اقدامات رسانههایی نظیر فارس چنان تفسیر شده که گویی اصولگرایان را در قامت موافق همیشگی و اصلاحطلبان پارلمان همواره و همیشه مخالف شفافیت بوده و هستند.
رسانه های منتسب به جریان اصولگرا عنوان داشتند: نمایندهای که این شهامت را ندارد که از رأی خود به صورت شفاف دفاع کند به طور یقین در دفاع از حقوق مردم و افرادی که به وی رأی داده و اعتماد کردهاند نیز از آن شهامت لازم برخوردار نیست.
رسانه های اصلاح طلب
مورد هدف قرار گرفتن جناحی خاص
روزنامه اعتماد با تیتر شفافیت؛ برای همه یا هیچ کس می نویسد: تداوم بازیهای جناحی با کلیدواژه «شفافیت آرای نمایندگان»؛ کلیدواژهای که این روزها و به لطف اقدامات رسانههایی نظیر فارس چنان تفسیر شده که گویی اصولگرایان را در قامت موافق همیشگی و اصلاحطلبان پارلمان همواره و همیشه مخالف شفافیت بوده و هستند. حرف و حدیثها فروکش کرده بود تا اینکه دوباره آن واعظ نزدیک به جبهه پایداری از منبر عزاداری امام سوم شیعیان در مسجد دانشگاهی که در میان افکارعمومی به کانون مدیرپروری مشهور شده، به پارلمان و پارلماننشینان تاخت و با ژست آمران به معروف و ناهیان از منکر، چنان گفت که واکنشهای بسیاری از نمایندگان مجلس را درپی داشت. نمایندگان تاکید داشتند که نه با طرح شفافیت آرا، بلکه با فوریت آن مخالفت کردهاند، ولی نه رسانههای اصولگرا و نه آن واعظ اصولگرا گفتههای نمایندگان را نپذیرفتند و دوباره کلیدواژه شفافیت آرا به بحث داغ رسانهها و البته شبکههای اجتماعی بدل شد.
بهرام پارسایی نماینده مردم شیراز و سخنگوی کمیسون اصل۹۰ مجلس در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا اظهار داشت: باید آنهایی که دنبال شفافسازی هستند و اینقدر داد و بیداد میکنند، شفاف بگویند این افراد چه کسانی بودند، اگر کسانی از گروههای فشار اطلاع داشته باشند همانهایی هستند که در مجلس مخالف اف ای تی اف بودند، همان کسانی هستند که اجازه دادند این گروهها جلوی مجلس بیایند و تهدید کنند که پیامکهای آنها هم موجود و مستند هستند.
جلال میرزایی دبیر کمیته سیاسی فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری ایلنا می گوید: درباره جزئیات طرح امیدیها برای شفافیت آرای مجمع تشخیص و شورای نگهبان، گفت: این طرح در حقیقت واکنشی به انتشار سیاسی و جهتدار اخبار منتشر شده درباره شفافیت آراء نمایندگان مجلس شورای اسلامی است. این عضو فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی افزود: براساس این طرح نهادهایی نظیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای عالی انقلاب فرهنگی و شورای نگهبان و نهادهایی از این دست نیز موظف به انتشار عمومی آرا خود هستند. این طرح در حقیقت آزمونی است برای افرادی که مدعی ایجاد شفافیت در کشور هستند که اگر به راستی خواهان این موضوع هستند، بیایند و تمام نهادهای مسئول را موظف به ایجاد شفافیت کنند.
وی تاکید کرد: محمدرضا عارف، رئیس فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی از جمله موافقان طرح ایجاد شفافیت در آرای نهادهای مسئول در جمهوری اسلامی است. میرزایی خاطرنشان کرد: اگر افراد مدعی شفافیت، به راستی به این موضوع اعتقاد دارند، آرای خود در روز رایگیری درباره فوریت طرح شفافیت آرا نمایندگان مجلس شورای اسلامی را منتشر کنند. برخی افراد که خودشان به فوریت این طرح رای منفی دادهاند، حالا با سیاسیکاری مدعی شدهاند و اصلاحطلبان را متهم میکنند.
با شفافیت موافقیم نه با سیاسیکاری
به گزارش خبرگزاری ایسنا، محمدرضا تابش نایبرییس فراکسیون امید اظهار داشت: شفافیت نباید منحصر به نمایندگان شود و باید به همه ارکان تصمیمگیر نظام از جمله مجمع تشخیص مصلحت، شورای نگهبان و شورای عالی انقلاب فرهنگی و... تعمیم یابد و آنها ملزم به اعلام شفاف آرایشان شوند و مذاکراتشان نیز در معرض افکار عمومی قرار گیرد. ما با این شفافیت ۱۰۰ درصد موافقیم و نه با سیاسی کردن، جزیی کردن و استثنا قائل شدن برای آن. ما با سیاسی شدن مقوله شفافیت و اعمال محدودیت برای نمایندگان که به حکم قانون اساسی در بیان نظرات و آرای خویش آزاد هستند، مخالفیم چراکه بعضا در مواردی فشار گروههای فشار و پاسبان سیاسی را از طریق کانالهای خاص و پیامکهای تهدیدآمیز شاهد بودهایم و این را بهرهبرداری تبلیغاتی در آستانه انتخابات مجلس میدانیم.
مبارزه با مشکلات با شفافیت
به گزارش روزنامه ابتکار، علی وکیلی نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه این طرح به امضای حدود ۲۰۰ نماینده مجلس شورای اسلامی رسیده، گفته است: شفافیت یکی از مباحث اصلی کشور ما است. وقتی بررسی میکنیم میبینیم که در همه دنیا وقتی شفافیت واقعی شده، خیلی از مشکلات حل شده است. اما متاسفانه این امر در کشور ما به طور کامل اجرا نمیشود و میتوان گفت بسیاری از گرفتاریهای کشور در حوزههای مختلف که با آن مواجه هستیم، ناشی از عدم شفافیت است. بنابراین با هر قدمی که در راستای شفافیت برداشته میشود بسیاری از مشکلاتی که با آن مواجه هستیم رفع میشود که این اقدام نمایندگان در روز گذشته یکی از قدمهای بزرگ در همین راستا است. با توجه به سخنان این عضو هیئت رئیسه مجلس حالا دیگر فقط این مجلس شورای اسلامی نیست که باید عملکردی شفاف داشته باشد. تصمیمگیران کشور نیز شامل این شفافیت عملکرد میشوند. بنابراین باید ببینیم حالا که به جز مجلس دیگر نهادها هم شامل این شفافیت شدهاند آیا باز هم منتقدان دو هفته قبل شفافیت آراء نمایندگان، همچنان پیگیر این مسئله هستند و نیز چه واکنشی نسبت به این طرح از سوی نمایندگان خواهند داشت.
واکنش ها به سخنان پناهیان
خبرگزاری ایلنا گزارش داد: روز گذشته علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز بعد از مدتی به سخنان پناهیان واکنش نشان داد. لاریجانی روز گذشته در جلسه علنی مجلس با انتقاد از سخنان اخیر یکی از وعاظ گفت: این چه وضعی است که به یک یا چند نماینده اتهاماتی دروغ میزنند و چند سایت خبر آنها را منتشر کرده و بعد معلوم میشود که اولین منتشرکننده سایت ضدانقلاب بوده است. آیا شما قبول ندارید و در روایات ندیدهاید که آبروی مومن حرمت کعبه را دارد؟ در پیشگاه خدا چه میگویید؟ وی تاکید کرد: صاحبان تریبونها و رسانهها فهم درستی از شرایط سخت اقتصادی کشور داشته باشند. لطمه وارد نکردن به وحدت ملی توقعی حداقلی است.
محمدرضا صباغیان نماینده بافق در مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری ایسنا گفت: آقای مداحی از مجلس شفافیت را خواستار شده است، من خواهش میکنم آقایان حرمت مجلس را نگه دارند. اگرچه ممکن است درخواست شفافیت از مجلس حق باشد اما باید حرمت مجلس رعایت شود. سوال من از همین آقایان واعظ و مداح این است که برای منبر رفتن چقدر پول میگیرند؟ در حوزه انتخابیه من برای ۴۵ دقیقه چند میلیون پول میگیرند؟ چرا به جای تهمت زدن به مجلس به مسائل مربوط به خودشان نمیپردازند؟ شفافیت را از خود آغاز کنند.
شفافیت آراء و بحث های پرحاشیه
در بخشی از گزارش روزنامه ابتکار با تیتر همه زیر چتر شفافیت آمده است: موضوع شفافیت آراء نمایندگان مجلس یکی از پرحاشیهترین بحثها در ماههای اخیر بوده است. شفافیت آراء نمایندگان حدود دو سال است که بین نمایندگان مطرح شده و پیگیریها همچنان ادامه دارد اما تاکنون این طرح نتوانسته است به یک مصوبه تبدیل شود. اطلاع مردم از عملکرد و رفتار نمایندگان از حقوق مسلم مردم و کوتاهی در تصویب این قانون مستقیماً موجب نقض حقوق شهروندی و حقوق عمومی مردم محسوب میشود. با این حال طرح شفافیت آراء نمایندگان درواقع تا به حال افت و خیزهای زیادی داشته است و مخالفان و موافقان آن هرکدام دلایل خود را بر ضرورت بود و نبود آن بیان میکنند و در این رفت و برگشتها و مخالفتها با این طرح، حتی از برخورد سیاسی و جناحی نیز در امان نبود. شفافیت آراء نمایندگان را ابتدا اصلاحطلبان مجلس در قالب طرحی ارائه کردند. محمدجواد فتحی، عضو کمیسیون حقوقی، طراح این طرح بود. اصولگرایان اما درست در آستانه رایگیری لوایح مرتبط با FATF سعی کردند پرچمدار شفافیت رای شوند. به همین دلیل به سرعت طرحی را ارائه کردند که با طرح امیدیها تلفیق شد اما نتوانست رای مجلس را بگیرد چرا که نمایندهها اعتقاد داشتند شفافیت آراء در این مقطع اهداف سیاسی را دنبال میکند. همچنین نمایندگان در این رابطه تاکید دارند که جناحهای سیاسی نسبت به موضوعی که رای مثبت یا منفی درباره آن دارند، جبههگیری نکنند چرا که در غیر این صورت هم به نتیجه رایگیری و هم به رای دهنده صدمه میزند.
رسانه های اصولگرا
اهمیت شفافیت آراء
به گزارش روزنامه جوان سید احسن علوی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خانه ملت با تأکید بر اهمیت شفافیت آرای نمایندگان گفت: متأسفانه ابهام در کشور ما تبدیل به یک فضیلت شده و همین موضوع باعث عدم پیشرفت می شود چراکه کار را با رودربایستی و در شرایطی انجام می دهیم که صرفا به منافع خود نگاه کرده ایم. وی در ادامه با بیان اینکه شفافیت در همه کشورها یک اصل است و باید بر اساس آن عمل کرد، اظهار داشت: نمی دانم چرا نمایندگان از شفافیت نگران هستند در حالی که این شفافیت به افراد حریت و آزادی می دهد.
علوی ادامه داد: باید توجه داشت که از زمانی که همه چیز را مخفی کرده ایم مشکلات امروز کشور پدید آمده و وضعیت را حادتر و پیچیده تر کرده است. شفافیت پادزهر ابهام و مسائلی است که مبهم بوده و نیاز به توضیح دارد و همچنین از این طریق دیگر نماینده ای بدون تحقیق و مطالعه به طرح یا الیحه ای رأی نمی دهد. نباید به خاطر خرده گرفتن اجتماع درباره نظرمان، تلاش کنیم تا آن را مخفی نگه داریم چراکه این عدم شفافیت، آسیب های دیگری دارد که بعدها خود را نشان خواهد داد. وی در پایان گفت: شفافیت پادزهر تمام ابهاماتی است که باعث ایجاد مشکل در حوزه های مختلف سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی شده است.
لزوم زیرساخت برای جلوگیری از فساد
اکبر ترکی نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم با اشاره به طرح شفافیت آراء نمایندگان مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: برای شفافیت آرا باید زیرساختهای لازم ایجاد شود چراکه باعث جلوگیری از زدوبند و بسیاری از مسائل پشتپرده میشود. در مواردی هم هست که اگر آرا شفاف باشد، برخی از افراد بهدلیل رودربایستی ممکن است رأی واقعی و کارشناسی خود را ندهند و یا براثر فشارهایی که از سوی جامعه متحمل میشود، اظهارنظر واقعی صورت نگیرد.
خودداری از شفافیت توسط برخی نمایندگان
جبار کوچکینژاد نماینده مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار تسنیم می گوید: مجلس عصاره ملت است بنابراین افرادی که مخالف طرح شفافیت آراء نمایندگان در مجلس هستند در حقیقت میخواهند مردم را فریب بدهند. کوچکینژاد با اشاره به اینکه مخالفت یا موافقت وی در بسیاری از طرحها و لوایح شفاف است و همه از آن اطلاع دارند اظهار داشت: نمایندهای که این شهامت را ندارد که از رأی خود به صورت شفاف دفاع کند به طور یقین در دفاع از حقوق مردم و افرادی که به وی رأی داده و اعتماد کردهاند نیز از آن شهامت لازم برخوردار نیست.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ترس یک نماینده از ابراز عقیده را نشانه و دلیل محکم بر عدم صلاحیت او برای نمایندگی مردم قلمداد کرد و افزود: نماینده باید بهصورت شفاف رأی خود و اعتقادش را به هیئت وزیران و بخشهای دیگر اعلام کند و اگر این کارش هزینهای برای او داشت جهت دفاع از مردم آن هزینه را پرداخت کند. وی با تأکید بر اینکه مسأله عدم شفافیت مجلس و خانه ملت را به سمت گمراهی سوق میدهد عنوان کرد: در دولت برخی موافق ما و برخی نیز مخالف ما هستند و این اشکالی ندارد اما اشکال این موضوع درست از جایی شروع میشود که یک نماینده از ترس همین مخالفتها در بدنه دولت، صداقت خود را از دست بدهد.