رسانه های نزدیک به جریان اصلاح طلب در مطالب خود، هم راستایی ارویا با آمریکا را مورد توجه قرار دادند و به عناوینی چون طوطی های اروپایی و فرار به جلو و تناقض گویی هایی اروپا اشاره کردند.
به گزارش گروه نشریات خبری ایرنا؛ بررسی امروز چهارشنبه سوم مهر رسانه های داخلی نشان می دهد که در پی بیانیه سه کشور اروپایی مبنی بر دست داشتن ایران در حمله به تاسیسات نفتی عربستان، وزارت امورخارجه کشورمان نیز در بیانیه ای به پاسخ گویی نسبت به این اتهامات برآمد و ادعاهای مطرح شده در بیانیه سران سه کشور اروپایی را تحریکآمیز و به شدید مخرب عنوان کرد. رسانه های داخلی با اشاره به بیانیه سه کشور اروپایی به انتقاد از هم راستایی با آمریکا و بی ارادگی اروپا اشاره کردند.
رسانه های منتسب به جریان اصلاح طلب معتقدند: به نظر میرسد که سه کشور اروپایی در حالی که پس از ۱۶ ماه نتوانستهاند به تعهدهای خود در برجام عمل کنند و همزمان نتوانستهاند از آمریکا به عنوان قدیمیترین متحد سنتی خود، معافیتهای تحریمی برای کار با ایران بگیرند، سعی در تغییر زمین بازی دارند.
رسانه های منتسب به جریان اصلاح طلب در مطالب خود به محورهایی چون هم راستایی اروپا با آمریکا؛ واکنش رسانه خارجی به مواضع سه کشور اروپایی؛ بیانیه کشور اروپایی و پاسخ ایران؛ تاثیر منفی بیانیه اروپا بر صلح و امنیت منطقه؛ واکنش ظریف و روحانی به این بیانیه و دعوت به صحبت همراه با اتهام زنی، اشاره کرده اند.
رسانه های نزدیک به جریان اصولگرا به بی اهتمامی اروپا برای اجرای تعهدات برجامی خود، اشاره کرده اند و معتقدند: طرف اروپایی نه تنها هیچ ارادهای برای اجرای تعهدات خود ندارد، بلکه با گستاخی ژست طلبکار به خود گرفته است.
رسانه های منتسب به جریان اصولگرا آورده اند: ناظران سیاسی بر این باورند، با اقدام اروپا در انتشار این بیانیه و همراهی بیقیدوشرط و کامل با نقشههای آمریکا دیگر دلیلی برای ادامه مذاکرات و پایبندی به توافقی که دیگر هیچ اثری از زنده ماندن آن برجا نمانده است، وجود نداشته باشد.
رسانه های نزدیک به جریان اصولگرا نیز در مطالب خود به محورهایی چون بی اهتمامی اروپا برای اجرای تعهدات برجامی خود و بیانیه وزارت امورخارجه کشورمان در پاسخ به اروپاییان اشاره داشته اند.
رسانه های اصلاح طلب
هم راستایی اروپا با آمریکا
روزنامه ابتکار در مطلبی با عنوان فرار به جلو از نوع اروپایی، نوشت: در حالی که موضوع حمله انصارالله یمن به تاسیسات نفتی آرامکوی عربستان و ادعای دست داشتن ایران در این حملات منجر به تشدید تنشها در منطقه شده است، شامگاه دوشنبه سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس در بیانیهای مشترک ایران را متهم کرده و مدعی شدند: اکنون زمان آن است که ایران یک چارچوب مذاکراتی بلندمدت را برای برنامه هستهایاش، مسائل منطقهای و همچنین برنامههای موشکیاش بپذیرد.
ادعای مقامات اروپایی درخصوص دست داشتن ایران در حمله به آرامکو و پیوند دادن این موضوع به توافق هستهای نشان میدهد که اروپاییها هر چند بارها برجام را امری ضروری برای امنیت بینالمللی مطرح کرده و خواستار حفظ و تداوم آن هستند، اما در مقابل در مسائل دیگر مانند موضوع موشکی، حقوق بشری و منطقهای کاملاً همگام و همراستا با سیاستهای ایالات متحده در جهت تشدید فشارها علیه ایران گام برمیدارند. وجه مشخصه این موضوع تلاش برای نزدیک شدن به آمریکا و قبول سیطره این کشور بر اروپا و نیز استفاده از شرایط کنونی درمورد بدعهدیهای برجامی اروپاست. همین موضوع سبب شد که مایک پمپئو که اکنون تلاش بیوقفهای را جهت ایجاد ائتلاف علیه ایران در دستور کار قرار داده، از سه کشور اروپایی برای اتهام زنی به ایران تشکر کرده و در حساب توئیتری خود بنویسد: آمریکا از دوستان نزدیک خود، یعنی انگلیس، فرانسه و آلمان به دلیل صحبتهای شفافشان درباره مسئولیت ایران در اقدام جنگی علیه عربستان و تاثیر آن بر منطقه و جهان تشکر میکند.
روزنامه اعتماد نیز در مطلبی با استفاده از عنوان طوطیهای اروپایی، آورد: بیانیه ضدایرانی بریتانیا، آلمان و فرانسه رایزنیهای نیویورک را از مسیر مثبت منحرف کرد. در حالی که حسن روحانی با طرح ایران برای برقراری ثبات و امنیت در منطقه خلیج فارس راهی این دور از مجمع عمومی سازمان ملل متحد شده است، هیات ایرانی شاهد چرخشی در موضع سه کشور اروپایی در قبال نقش ایران در منطقه و البته توافق هستهای بود. چرخشی که تحلیل آن به رایزنیهایی وابسته است که از صبح روز سهشنبه به وقت نیویورک میان سران ایران و سایر کشورها آغاز شده است.
اوج تناقض این بیانیه در ادامه آن است؛ جایی که سه کشور اروپایی ادعا کردهاند همچنان از برجام حمایت میکنند و از ایران میخواهند تا به اجرای کامل تعهدات برجامی خود بازگردد ...از سوی دیگر این بیانیه در حالی منتشر شده که چهرهای مانند مکرون پیش از این اعلام کرده بود نباید در اعلام عامل حمله به آرامکو تعجیل کرد. در چنین شرایطی سوال این است که چرا سه کشور اروپایی در حالی که تهران رسما هر گونه دخالت در حمله به تاسیسات نفتی سعودی را رد کرده و بدون در دست داشتن مدرکی جز تئاتر سعودی همزمان با حضور روحانی در نیویورک اقدام به انتشار چنین بیانیهای کردهاند... د. بنابراین به نظر میرسد که سه کشور اروپایی در حالی که پس از ۱۶ ماه نتوانستهاند به تعهدهای خود در برجام عمل کنند و همزمان نتوانستهاند از آمریکا به عنوان قدیمیترین متحد سنتی خود، معافیتهای تحریمی برای کار با ایران بگیرند سعی در تغییر زمین بازی دارند. در این استراتژی، سه کشور اروپایی با برگ محکوم کردن ایران در حمله به آرامکو و نوعی هشدار نسبت به آن با تهران وارد رایزنی شده و به تهران پیشنهاد میدهند در ازای برخورد نرم و شفاهی با آنچه دخالت تهران در حمله به آرامکو میدانند، تهران حاضر به اعطای امتیازهایی به طرف مقابل برای برون رفت از بحران شود.
تحول منفی در مواضع اروپا، عنوان یادداشتی محسوب می شود که در روزنامه اعتماد منتشر شده است. در بخشی از این مطلب می خوانیم: تحرکات جدید اروپا حاکی است که آنها متاسفانه در جهت نادرستی در حال حرکتند و نسبت به عواقب تنشزای تضعیف برجام برای منطقه و برای خود که در جوار خاورمیانه قرار دارند، بیتوجهند. شاید بتوان مهمترین دستاورد برجام را نه تعلیق تحریمها، بلکه توقف روند امنیتیسازی و منتفی کردن ائتلاف بینالمللی علیه ایران دانست. امید است سه کشور اروپایی در حال گام نهادن در راهی که قبلا آزموده شده و حاصلی بهبار نیاورده، نباشند. آنها باید توجه داشته باشند که ایران امروز قویتر از دورهای است که به انعقاد برجام انجامید و به همین نسبت افزایش تنش در منطقه بیش از پیش میتواند برای همه به ویژه اروپا خطرناک باشد.
تاثیر منفی بیانیه اروپا بر صلح و امنیت منطقه
سیدهادی برهانی استاد دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران در پاسخ به پرسش روزنامه آرمان ملی مبنی بر اینکه آیا تروییکای اروپایی با صدور بیانیه جهتدار و ضد ایرانی و با اتهامزنی به تهران، صلح و امنیت را در منطقه با خطر مواجه نمیکند؟، گفت: قدرتهای اروپایی نگرانیهایی نسبت به امنیت خلیج فارس و جریان انرژی دارند بنابراین نسبت به این مساله حساس هستند. لذا ممکن است انگیزه آنها از صدور چنین بیانیهای نگرانیهای این گونه باشد. اما در عین حال قدرتهای اروپایی باید توجه داشته باشند آن مسالهای که باعث ناامنی در خلیج فارس و بازار انرژی شده است خروج آمریکا از برجام است. اما نباید فراموش کرد که قدرتهای اروپایی نیز تاکنون نتوانستهاند آنچنان که باید و شاید برجام را حفظ نمایند. لذا اگر قدرتهای اروپایی واقعا مایلند خلیج فارس امنیت داشته باشد تا بدین ترتیب خط انتقال انرژی از خلیج فارس به کشورهای اروپایی و سایر کشورهای دنیا خط امنی باشد، راه آن از طریق همکاری با ایران و عمل به تعهداتی است که در قبال ایران دارند. در غیر این صورت از طریق تقابل با ایران نمیتوانند امنیتی را در منطقه انتظار داشته باشند.
واکنش ظریف و روحانی به این بیانیه
به گزارش روزنامه اعتماد، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه نخستین مقام ایرانی بود که با انتشار توییتی شدیداللحن نسبت به این بیانیه واکنش نشان داده و آن را محکوم کرد: «فلج بودن سه کشور اروپایی در عمل به تعهدات خود بدون اجازه ایالات متحده، از ماه مه ۲۰۱۸ عیان بوده است. راهحل این نقیصه، عزم خود را جزم کردن برای شکل دادن مسیری مستقل است و نه تکرار طوطیوار ادعاها و درخواستهای ایالات متحده که با برجام همخوانی ندارد. پیش از پایبندی به توافق کنونی، هیچ توافق جدیدی در کار نخواهد بود.»
همچنین در بخشی از گزارش منتشر شده در روزنامه ابتکار با استفاده از میان تیتر انتقاد روحانی به ماکرون، آمده است: همزمان با این موضوع و در حالی که ایران درگیر یک کارزار سخت دیپلماتیک در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل است، حسن روحانی روز گذشته دو دیدار مهم را با امانوئل ماکرون رئیسجمهوری فرانسه و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان انجام داده است. روحانی در دیدار یک ساعت و نیمه خود با ماکرون علاوه بر گفتوگو پیرامون مسائل دوجانبه و برجام از بیانیه مشترک سه کشور اروپایی در جهت تاکید بر اتهامات بیاساس علیه ایران به شدت انتقاد کرده است.
دعوت به صحبت همراه با اتهام زنی
روزنامه شرق زیر عنوان تروئیکای اروپایی: بیایید صحبت کنیم، نوشت: تروئیکای اروپایی، در یک بیانیه ایران را متهم و دعوت به مذاکره کردند. در آستانه سخنرانی رئیسجمهوری ایران در سازمان ملل متحد، سه کشور اروپایی امضاکننده برجام با انتشار بیانیهای مشترک، ادعای ایالات متحده را در قبال دستداشتن ایران در حمله به تأسیسات نفتی آرامکو تأیید کردند و از ایران خواستند مذاکره درباره برنامه هستهای و سیاستهای منطقهای را بپذیرد.
واکنش رسانه های خارجی به مواضع سه کشور اروپایی
به گزارش روزنامه اعتماد، والاستریتژورنال در گزارشی تفصیلی به تحلیل بیانیه سه کشور اروپایی پرداخته است و مینویسد: هر چند که این بیانیه، گویای تغییر مهمی در موضع کشورهای اروپایی نسبت به ایران است اما این سه کشور همچنان فاصله بسیاری با تایید تمام مطالبههای واشنگتن از ایران دارند. در این بیانیه به هیچ وجه اشاره نشده که اروپا آماده است تا از سیاست تشدید تحریمهای آمریکا در قبال ایران پیروی کند. اروپاییها در حالی خواهان گفتوگوهای جامع با ایران شدهاند که تشدید تنشها در منطقه خلیج فارس هم آنها را نگران منبع انرژی خود و هم نگران آغاز جنگی دیگر کرده است. ایران هر گونه دخالت در ماجرای آرامکو را رد میکند و هیچ نشانهای هم وجود ندارد که دولت ترامپ قصد انتشار جزییات اسنادی دال بر دخالت ایران در این حملات را در آینده نزدیک داشته باشد.
رسانه های اصولگرا
بی اهتمامی اروپا برای اجرای تعهدات برجامی خود
روزنامه کیهان در بخشی از گزارشی که در تیتر نخست خود منتشر کرده است، با استفاده از میان تیتر بدهکارها، طلبکار شدند!، آورد: فرانسه، انگیس و آلمان در کنار آمریکا جزو بدهکارها در برجام هستند. اکنون حدود ۱۷ ماه از خروج آمریکا از برجام و همچنین بیش از ۴ سال از امضای برجام سپری شده است. در این مدت زمان طرف غربی به هیچ عنوان به تعهدات خود عمل نکرده است. در شرایط فعلی ایران در جایگاه طلبکار قرار داشته و اروپا و آمریکا بدهکار هستند، اما طرف غربی با گستاخی ژست طلبکار به خود گرفته و با وقاحت ایران را مورد اتهامزنی قرار میدهد. این رفتار اعضای اروپایی برجام بیش از پیش ثابت کرد که آنها هیچ اهتمامی برای اجرای تعهدات برجامی خود ندارند و صرفا به دنبال وقتکشی برای تعمیم خسارت محض برجام به دیگر مولفههای قدرت کشورمان هستند... طرف اروپایی نه تنها هیچ ارادهای برای اجرای تعهدات خود ندارد، بلکه با گستاخی ژست طلبکار به خود گرفته ... و از توافق جدید صحبت میکند!
آقا اجازههای بیاراده، عنوان مطلبی محسوب می شود که در روزنامه صبح نو منتشر شده است. در این مطلب می خوانیم: هرچند در ظاهر، در قالب «طرح مکرون» برای نجات برجام تلاش میکنند؛ اما همنوایی آنان با آمریکا -کشوری که از برجام خارج شد- بر لزوم مذاکرات موشکی و منطقهای با ایران و متهمسازیهای سفارشی ثابت کرد سه کشور اروپایی در اجرای تعهداتشان بدون اجازه آمریکا ناتوان هستند و هویت مستقلی برای تصمیمگیری ندارند.
روزنامه سیاست روز در مطلبی با اشاره بیانیه سه کشور اروپایی درباره ایران، زیر عنوان مذاکره با سه کشور اروپایی توجیه ندارد، نوشت: نگاهی به بیانیه صادر شده توسط سه کشور اروپایی انگلیس، فرانسه و آلمان در مقصر دانستن ایران در حمله به تأسیسات نفتی عربستان نشان میدهد هدف اصلی این سه کشور از طرح این بیانیه چیست و همگام با آمریکا چه برنامههایی علیه ایران دنبال میکنند؛ ناظران سیاسی بر این باورند، با اقدام اروپا در انتشار این بیانیه و همراهی بیقیدوشرط و کامل با نقشههای آمریکا دیگر دلیلی برای ادامه مذاکرات و پایبندی به توافقی که دیگر هیچ اثری از زنده ماندن آن برجا نمانده است، وجود نداشته باشد.
بیانیه وزارت امورخارجه کشورمان در پاسخ به اروپاییان
به گزارش روزنامه جوان، وزارت امور خارجه در بیانیهای، متهمسازی سفارشی دولتها با اهداف سیاسی و به دور از واقعیات میدانی را روندی خطرناک خواند و ورود به مذاکرات درباره برنامه موشکی و دفاعی ایران را قویاً رد کرد، اما در پیام توئیتری تأکید کرد که هیچگونه توافق جدیدی پیش از پایبندی به توافق کنونی وجود نخواهد داشت؛ سخنانی که نشان میدهد توافق جدید مدنظر تیم ایرانی است منتها بازگشت به برجام شرط آن است.