تازه ترین مساله مورد اختلاف که خشم حکومت و ملت روسیه را برانگیخته است، راه ندادن ۱۰ تن از همراهان سرگئی لاوروف به آمریکا برای همراهی او در مجمع عمومی سازمان ملل است که در روسیه بی احترامی به میهمان از سوی میزبان محسوب میشود و اقدامی تحقیر آمیز است.
کنستانتین کاساچوف رئیس کمیسیون امور بین المللی شورای فدراسیون روسیه (مجلس سنای روسیه) دیروز خبر داد که آمریکا به ۱۰ تن از مسئولان و مقامات روسیه ویزای سفر به نیویورک برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل نداده است.
این افراد قرار بود در قالب هیاتی رسمی به سرپرستی سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در نشست مجمع عمومی سازمان ملل و دیدارها و اجلاس های در حاشیه این نشست در مقر سازمان ملل شرکت کند.
سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه امروز چهارشنبه در نیویورک به شبکه یک تلویزیون دولتی روسیه گفت که این اقدام آمریکا شرم آور بود. وی ساعاتی بعد در نشست مشترک که در آن نمایندگان آمریکا نیز حضور داشتند به طعنه از آمریکا برای اینکه روادید او را صادر کرده است، تشکر کرد و گفت که آمریکایی ها با صدور ویزا برای وی کار بزرگ و سختی کرده اند که قابل ستایش است.
حال سوال اینجاست که روس ها برای مقابله با چنین اقداماتی چه خواهند کرد، آنها پیشتر نشان دادهاند که با صادر نکردن ویزا برای سناتورهای آمریکایی در زمانی که نشستهای بینالمللی در این کشور برگزار میشود دست به اقدام متقابل میزنند اما کیست که نداند مجمع عمومی سازمان ملل کجا و نشست بینالمللی در دیگر کشورهای دنیا کجا.
آغاز جنگ ویزاها بین روسیه و آمریکا
به نظر میرسد علت اصلی درگیریها و اختلافات کوچک و بزرگ میان دو کشور ریشه در تلاش هر دو برای برتری بر دیگری دارد هر چند که بررسی موضوعات مختلف نشان میدهد که آمریکا در بیشتر مواقع با سیستم یکجانبهگرایی و نادیده گرفتن دیگران بازی میکند و در میان اعضای دائم شورای امنیت، این تنها روسها هستند که به صراحت مخالفت خود را با مقامات کاخ سفید در موضوعات مختلف اعلام میکنند و سایرین یا همراه آمریکا شده اند و یا به خاطر منافع اقتصادی، سکوت اختیار میکنند.
پس از حوادث اوکراین و روی کار آمدن دولت غربگرا در کییف طی سال ۲۰۱۴، روسیه و آمریکا وارد جنگ روادیدها شدند و واشنگتن که با الحاق کریمه به روسیه مواجه شده بود تحریمهایی را علیه روسیه وضع کرد.
از آن زمان تاکنون، آمریکا بیش از ۷۰ بسته تحریمی علیه روسیه وضع کرده و صدها مقام و تبعه این کشور را در فهرست تحریمی قرار داده که اکثر آنان به دوستان پوتین یا فهرست کرملین مشهور شدهاند.
روسیه نیز در پاسخ شمار زیادی از مقامها و اتباع آمریکایی را در فهرست تحریمهای خود قرار داد که در اصطلاح مقامهای روس به آنها «استپ لیست» گفته میشود.
ویژگی اصلی استپ لیستهای روسیه این است که معلوم نیست نام چه مقام یا تاجری از آمریکا در آن قرار دارد به عبارت دیگر عدم ورود به روسیه به نوعی سوپرایز لحظه آخر برای آمریکایی ها تبدیل شده است.
ماریا زاخارووا سخنگوی دستگاه دیپلماسی روسیه پیشتر به خبرنگار ایرنا در مسکو گفته بود که نمیخواهیم اسامی افراد وارد شده در این لیست را فاش کنیم.
مایکل مک فول سفیر سابق آمریکا در روسیه از جمله افراد خوش شانسی است که دو سال پیش متوجه شد نامش در این لیست قرار گرفته و دیگر امکان سفر به روسیه را ندارد به همین دلیل دیگر لازم نیست وقت خود را صرف پرکردن فرم درخواست ویزای روسیه کند، هر چند که نسبت به این اقدام اعتراض کرد.
روسیه در پاسخ به اعتراض مک فول به ندادن ویزا اعلام کرد که وی در دورهای که سفیر آمریکا در مسکو بود تمام تلاش خود را برای ضربه زدن به روابط دو کشور کرد.
اوایل شهریورماه امسال نیز سناتور رونالد جانسون جمهوری خواه و کریس مورفی از حزب دمکرات که قصد سفر به روسیه را داشتند، گفتند که روسیه آنها را در فهرست سیاه ویزایی قرار داده و نمیتوانند به مسکو سفر کنند.
وزارت امور خارجه روسیه پیشتر سناتور رونالد جانسون را به تحریف اطلاعات متهم کرده بود بنابراین بعید به نظر میرسید که او نداند در فهرست سیاه روسیه قرار گرفته است.
اما اقدام جدید آمریکا برای ندادن ویزا به ۱۰ تن از اعضای هیات روسیه موج جدیدی از تنش در روابط دو کشور را بوجود آورده است برای میزان انزجار و خشم روسها از این اقدام آمریکا کافی است نگاهی به اظهارات اخیر مقامات کرملین، وزارت خارجه و سناتورهای روس انداخت.
دمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه با بیان اینکه واشنگتن تعهدات خود را به عنوان میزبان سازمان ملل نقض کرده است، گفت: روسیه به این اقدام انزجار آور و بی احترامی آمریکا پاسخ قاطع و کوبنده خواهد داد البته سازمان ملل هم نباید بیتفاوت باشد.
سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه نیز از احضار برت هورمن معاون سفیر آمریکا خبر داد و گفت: مسئولان دیگر کشورها برای دیدن آمریکا به آنجا نمیروند بلکه آمریکا تعهد دارد که به عنوان میزبان سازمان ملل به مقامات دیگر کشورها ویزا دهد.
چندی پیش در روسیه زمزمههایی شنیده میشد که مسکو میخواهد طرح انتقال مقر سازمان ملل متحد به کشور دیگری را در مجمع عمومی ارایه کند موضوعی که به نظر میرسد با اتفاقات جدید، بار دیگر در دستور کار دیپلماتهای روس قرار بگیرد.
ولادیمیر جاباروف معاون اول کمیسیون امور بینالمللی شورای فدراسیون روسیه در این باره گفته است: شاید زمان آن رسیده به فکر انتقال مقر سازمان ملل از آمریکا به کشور دیگری باشیم چرا که آنها نشان دادند میزبان خوبی نیستند.
پتر تولستوی معاون اول دومای روسیه نیز که هماهنگ کننده امور بین المللی پارلمان روسیه به حساب میآید، معتقد است که روسیه پیش از به جریان انداختن طرح انتقال سازمان ملل به کشور دیگری، باید شماری از کارمندان سفارت آمریکا در مسکو را اخراج کند تا افراد بهتری جای آنان را بگیرند چرا که مسکو در حال حاضر به پاسخهای سریع، شدید و محکم در مقابل این اقدام واشنگتن نیاز دارد.