مشهد- ایرنا- دفاع مقدس به گواه همه کارشناسان نظامی عرصه ای بود که ایران اسلامی به تنهایی در برابر همه کشورهای شرق و غرب ایستاد و پیروز شد، رمز اصلی این پیروزی معنویت، ایمان و تکیه بر خدا بود.

در خاطرات و وصیت نامه های همه رزمندگان و شهدا، تاکید بر راز و نیاز و عبادت خداوند متعال و دوری از دنیا پرستی به چشم می خورد. خود آنان نیز با رفتارشان به این سخنان عامل بودند. همین معنویت و راز و نیازهای شبانه بود که رزمندگان با قوت قلب و شجاعت به صفوف دشمن حمله کرده و تهاجم آنان را با شکست مواجه می کردند.

در پرتو همین معنویت است که انسان خاکی به انسان الهی تبدیل و بر تاریخ و دیگران تاثیرگذار می شود.

هشت سال دفاع مقدس صحنه های فراوان ایثار، معنویت و فداکاری رزمندگان اسلام را به دنیا نشان داد و همه آنها را مبهوت این روحیه و اراده کرد. امروز هم همان روحیه می تواند کشور را در مقابله با فشارهای دشمن بیمه کند.

انس با قرآن و حدیث

رئیس اداره فرهنگی و تربیتی جامعه المصطفی مشهد با اشاره به نقش معنویت در دوران دفاع مقدس و راهکارهای انتقال آن به نسل جدید گفت: دفاع مقدس فضایی ایجاد کرد که هر فردی را که به جبهه می رفت تحت تاثیر قرار می داد و متحول می کرد زیرا در آنجا افرادی بودند که در محیط بی ریا و خالصانه به عشق اسلام، اهل بیت (ع) و اطاعت از ولی زمان به جنگ با دشمن متخاصم شتافتند.

محسن پیشاهنگ افزود: شعارهای کوتاهی که بر تابلوهای مختلف و در جای جای جبهه ها نصب شده بود همه برگرفته از آیات قرآن و حدیث بود و معنویت به قدری بین رزمندگان نفوذ کرده بود که تمام کارهای خود را با زمزمه آیات قرآن انجام می دادند.

وی اظهار داشت: هشت سال دفاع مقدس حماسه ای بی نظیر در تاریخ کشور است که طی آن یک ملت با دست خالی و تنها با دین مداری و تکیه بر امدادهای غیبی و از خود گذشتگی در برابر دشمنان تا دندان مسلح پیروز شد و برگ زرینی در کتاب تاریخ ایران اسلامی رقم زد.

وی گفت: رهبر معظم انقلاب فرمودند امتیاز جبهه ما به همه جبهه های عالم این است که محراب عبادت است و در آن معنویت وجود دارد. جبهه های ما فقط جبهه رزم نیست بلکه در آن جبهه دعا و راز و نیاز و عبادت و ذکر و حال است.

پیشاهنگ با بیان اینکه کشورهای دیگر از افسانه های خود فیلم و سریال می سازند و قهرمانان خیالی به دنیا معرفی می کنند افزود: ما با داشتن قهرمانان واقعی در عرصه نبرد هنوز نتوانسته ایم کار شایسته برای معرفی آنها به نسل جدید انجام دهیم. جامعه نیازمند قهرمان است و ما قهرمانان واقعی داریم و باید آنها را به جامعه معرفی کنیم.

وی اظهار داشت: با به اشتراک گذاشتن خاطرات و وصیت نامه های رزمندگان و ساخت فیلم و سریال منطبق با واقعیات جنگ نباید بگذاریم دفاع مقدس تحریف و آن روحیه ایثار، فداکاری و معنوی از جامعه حذف شود.

مساجد محور فعالیت

عضو کمیسیون تخصصی تبلیغ حوزه علمیه خراسان هم گفت: در دفاع مقدس مساجد محور فعالیتها بود. جوانان بیشتر اوقات خود را در مساجد و فعالیتهای مرتبط با آن سپری می کردند اما امروز اقتضائات با آن دوره فرق کرده است. مراکز تفریحی گسترده و نوع زندگی نیز با ۳۰ سال قبل متفاوت شده است.

حجت الاسلام احمد صابری تولایی افزود: در زمان جنگ تحمیلی علاوه بر ارتباط جوانان با مساجد، روحانیت در کانون کارها بود و جوانان سلوک و رفتار آنها را می دیدند. ارتباط رفاقتی و دو طرفه روحانیت با جوانان وجود داشت. ارتباطات اجتماعی جوانان با محور روحانیت و ارتباط مکانی با مسجد بود.

وی ادامه داد: منابع معرفت شناختی جوانان، مسجد، روحانیت و مطالعه کتب بود. ناشر، نویسنده و مآخذ هر کتاب مشخص است و جوانان با ارتباط با چنین اموری ساخته می شدند. هدف و پیروزی رزمندگان، پیروزی حق بر باطل بود در وصیت نامه های شهدا اقامه دین و حاکمیت عدالت مشهود است.

وی با بیان اینکه در آن زمان جوانان اهداف بزرگ داشتند و می دانستند برای رسیدن به آن باید به خدا متصل باشند اظهار داشت: آنها می دانستند راه اتصال به خدا، نماز، دعا و معارف اهل بیت (ع) است.

حجت الاسلام صابری تولایی گفت: امروز فضای مجازی به صورت گسترده رواج یافته و دوست و دشمن، منبع و ماخذ مطالب هم در آن مشخص نیست و جوانان در این فضا حضور دارند و دغدغه های آنان تنزل یافته است. 

وی افزود: رزمندگان اسلام تهذیب نفس می کردند که توانستند در برابر کمک ۸۰ کشور به دشمن بعثی مقاومت کنند. ۶ هزار تن بمب شیمیایی بر سر رزمندگان و مردم ایران ریخته شد اما مقاومت شکست نخورد. امروز نیازمند این هستیم که سواد رسانه و آگاهی جوانان را نسبت به تاریخ انقلاب، دفاع مقدس و شرایط کشور افزایش دهیم.

وی اظهار داشت: در مقابله با تهجام فرهنگی دشمن، معنویت نقش مهمی ابفا می کند. همانطور که مساجد و روحانیت در دفاع مقدس نقش داشتند امروز هم روحانیت باید بیش از گذشته در بین مردم باشد و ارتباطات دوسویه با نسل جوان برقرار و آموزه های دینی را با روش جدید به این نسل منتقل کند.

ارتباط با خدا پیشرفته ترین سلاح رزمندگان

مسئول نهاد نمایندگی ولی فقیه در سپاه امام رضا (ع) خراسان رضوی هم گفت: جنگ تحمیلی خواسته مردم و مسئولان ما نبود، انقلاب ما نورسته و نیاز به مراقبت داشت و معنا نداشت که خواهان جنگ باشیم اما حزب بعث عراق گمان می کرد به خاطر نبود نیروی مسلح سازمان یافته می تواند ایران را تجزیه یا از آن خود کند.

حجت الاسلام برهان باقری افزود: هشت سال دفاع مقدس را نباید بدون توجه به معنویت تحلیل کنیم. آنچه دشمنان درک نکردند تغییر افکار جوانان و تحول معنوی آنها بود که با پیروی از امام خمینی (ره) اقیانوسی از انسانهای مخلص و فداکار بوجود آمد.

وی اظهار داشت: مردم به حقانیت امام راحل اعتقاد داشتند و به دنبال آموزه های دینی و اخلاقی بودند، جوانان متواضع و اهل راز و نیاز بودند. ارتباط رزمندگان با خدا پیشرفته ترین سلاح آنها بود و با این توان معنوی احساس کمبود نداشتند و به قلب دشمن حمله می کردند. هر گاه بر خدا بیشتر تکیه کردیم موفق تر بودیم.

وی، توجه به تبیین نقش معنویت در دفاع مقدس را ضروری دانست و گفت: باید برای نسلهای امروز و فردا در تبیین دفاع مقدس حالات معنوی قبل و بعد از عملیات به خوبی بیان و به عنوان درس به آنان منتقل شود.

حجت الاسلام باقری افزود: امروزه، در ساخت فیلم های دفاع مقدس نقش معنویت به خوبی ادا نمی شود در صورتی که از عنصر معنویت نباید غافل شویم.

وی اظهار داشت: اینک با تهاجم وسیع دشمنان مواجه هستیم و جوانان در معرض تهاجم وسیع دشمن هستند. همه باید به وظیفه خود بیش از گذشته عمل کنیم. مطالعه وصیت نامه های شهدا و زندگی نامه آنها از جمله شهید ابراهیم هادی باید سرلوحه جوانان امروز باشد.

وی گفت: دیدار با خانواده شهدا و جانبازان، انس با قرآن، ارتباط با مسجد، برگزاری یادواره شهدا از دیگر اموری است که در ایجاد روحیه معنوی در جوانان اثرگذار است. هر کس در هر شغل و موقعیتی که قرار دارد باید به سهم خود برای تقویت این امور که نقش مهمی در سالم سازی فضای جامعه و کاهش آسیبهای اجتماعی دارد تلاش کند.

۷۵۰۷/۶۰۵۳