تهران- ایرنا- رییس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در حکمی یزدانفر آهنگران را به عنوان مجری طرح نجات شمشاد منصوب کرد.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان جنگل ها، خلیل آقایی در حکم صادره که در سیزدهمین جلسه ستاد برنامه نجات شمشاد قرائت شد، بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود، نظارت بر اجرای دقیق مصوبات نجات شمشاد، نظارت بر اجرای مصوبات ستاد جنگل‌های هیرکانی، ارائه گزارش مکتوب دو هفته یکبار و پیگیری عملکرد ادارات کل منابع‌ طبیعی استان‌های شمالی جهت آموزش جوامع محلی و بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت‌های مردمی را  از مجری طرح نجات درختان شمشاد خواستار شد.

آهنگران تجربه زیادی در گیاهپزشکی جنگل‌های شمال کشور دارد و از کارشناسان ارشد فعال دفتر حفاظت و حمایت مستقر در معاونت امور جنگل است.

شمشاد خزری در بین گونه‌های گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بین‌المللی حفظ طبیعت (IUCN) قرار دارد، شمشاد یکی از گونه‌های درختان پهن برگ و همیشه سبز جنگل‌های هیرکانی است که دامنه انتشار این گونه در استان‌های شمالی از آستارا در استان گیلان تا قرن‌آباد در استان گلستان و از نزدیک به سواحل دریا در پارک جنگلی سی‌سنگان تا ارتفاع هزار و ۸۰۰ متری از سطح دریا در جنگل‌های «لساکوتی» شهرستان تنکابن و «افرچال» ساری است.

از سال ۱۳۸۹ این گونه همیشه سبز و با ارزش جنگل‌های شمال کشور به دلایل مختلفی مورد حمله آفات و بیماری‌های مهاجم و مخربی قرار گرفته و در مدت زمان کوتاهی حیات و بقای این گونه را به مخاطره انداخته و سبب نابودی و خشک شدن بسیاری از آنها شده است.

بیماری بلایت شمشاد سبب سوختگی و خزان سریع برگ‌ها و خشکیدگی سرشاخه‌های درختان و نیز درختچه‌های شمشاد و در نهایت به خشک شدن کلی توده‌های آلوده منجر شده و اثرات مخربی این بیماری در جنگل‌های آستارا و سایر مناطق استان گیلان برجای گذاشت و تا سال ۱۳۹۳ در بخشی از مازندران و در نهایت به تمام مناطق کشور سرایت کرد.

آفت شب پره شمشاد میهمان ناخوانده‌ای که در اوایل سال ۱۳۹۵ تقریبا به طور هم‌زمان در پارک بنفشه چالوس منطقه نمک آبرود و منطقه لوندویل آستارا مشاهده شد و با فعالیت برگ‌خواری شدید خود خسارت‌های زیادی به بسیاری از رویشگاه‌های شمشاد در مناطق جلگه‌ای و پائین بند شمال کشور وارد کرده است .

طبق اسناد موجود از گستره حدود ۱.۹۴ میلیون هکتار از جنگل‌های شمال بنا به گفته مسئولان سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری بیش از  ۴۲ هزار هکتار آن دارای پوشش گیاهی شمشاد است.