تاریخ انتشار: ۵ مهر ۱۳۹۸ - ۱۳:۵۸

تهران- ایرنا- رئیس جمهوری با بیان این که ایران بخاطر منطق و استدلال هایی که دارد از مذاکره ترس ندارد و فرار نمی کند، گفت: مانع مذاکره آمریکا است.

به گزارش روز جمعه خبرنگار ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین «حسن روحانی» پس از بازگشت از سازمان ملل متحد در نیویورک و در بدو ورود به تهران اظهار داشت: مانع مذاکره آمریکا است و کسی که نمی خواهد مسئله حل بشود آمریکا است و گرنه ایران به خاطر منطق و استدلال خود هیچ زمان از مذاکره فرار نمی کند ترسی هم از مذاکره ندارد.

روحانی افزود: آنها به صراحت گفته بودند که ما کل تحریم را بر می داریم اما شکل این کار قابل قبول نبود، اینکه در فضای تحریم و در بقای تحریم و در فضای مسموم فشار حداکثری، حتی در قالب ۱+۵ بخواهیم مذاکره کنیم کسی نمی تواند پیش بینی کند پایان و نتیجه این مذاکره چه خواهد بود.

رئیس جمهوری افزود: به سران کشورهای اروپایی گفتیم اگر یک فضای آزاد و عادلانه ایجاد شود ما برای مذاکره آماده ایم. به سران اروپا گفتم که می پرسیدند چه زمانی برای مذاکره و جلسه ۱+۵ آماده هستید، اعلام کردیم «همین یک ساعت آینده»؛ شما این فضا را درست کنید این فضای مسموم و سم را بردارید ما یک ساعت آینده برای حضور در جلسه ۱+۵ آماده ایم.
روحانی افزود: برخی از مقامات اروپایی می گفتند « ما می نویسیم و به شما می دهیم که این کار حتما تحقق پیدا می کنند.»
وی گفت: ما این بهانه را از آنها گرفتیم که می گفتند «ما برای مذاکره آماده ایم و ایران برای مذاکره آماده نیست» ما به صراحت به آنها گفتیم ما برای مذاکره آماده هستیم، اما نه در فضای تحریم و فشار. 
وی تصریح کرد: به نظر من ضروری بود یک بار هم در مصاحبه، هم در دیدار و گفت و گو با سیاسیون به طور خیلی روشن و واضح توضیح بدهیم که مانع مذاکره آمریکا است، کسی که نمی خواهد مسئله حل بشود آمریکا است، وگرنه ایران به خاطر منطق و استدلال خود هیچ زمان از مذاکره فرار نمی کند و ترسی هم از مذاکره ندارد.
روحانی بیان کرد: این موضوع در آنجا مطرح و القاء شده بود که همه مشکلات بر سر (به تعبیری) لجبازی طرف ایرانی است و آمریکا آماده مذاکره است و بر مذاکره اصرار هم دارد و مقامات آمریکا به همه سران اروپا و غیر اروپا پیام دادند که «ما آماده مذاکره هستیم.»
وی گفت: قبلاً سران آمریکا میگفتند «مذاکره دو جانبه باشد یعنی دو رئیس‌جمهوری ایران و آمریکا باهم مذاکره کنند». جمهوری اسلامی ایران بارها این را رد کرده بود و گفتیم اگر قرار است مذاکره ای باشد باید در قالب ۱+۵ مذاکره کنیم، که آنها گفته بودند می خواهیم در قالب ۱+۵ مذاکره کنیم. 
رئیس جمهوری ادامه داد: اتفاقاً سه کشور از گروه ۱+۵ قدیم و ۱+۴ فعلی، یعنی صدر اعظم آلمان، نخست وزیر انگلیس و رئیس جمهوری فرانسه هم بودند، و همگی اصرار داشتند این جلسه برقرار شود و آمریکا هم که می گوید که تحریم را بر می دارد.
روحانی با بیان این که مسئله دیگری که در آنجا بحث شد موضوع کاهش تعهدات ایران در برجام بود، افزود: برخی می گفتند «گام سوم ایران که بسیار مهم است و تعداد سانتریفیوژهای مدرنی را که می خواهید راه اندازی کنید به معنای حرکت به سمت ساخت سلاح هسته ای است» ما این موضوع را در  مصاحبه ها و دیدارها توضیح دادیم که کسی که می خواهد به سمت سلاح هسته ای حرکت کند دست کم نظارت کم می کند و نظارت گسترده را محدود می کند ما که نظرات را کاهش ندادیم بلکه تعهدی را که در برجام کاهش دادیم در فعالیت هسته ای ما است. که زیر نظر آژانس بین المللی خواهد بود.

ضد ایران شبهه افکنی کرده بودند
روحانی به هفتاد و چهارمین مجمع عمومی سازمان ملل نیز اشاره کرد و گفت: در این مقطع تاریخی که از یک طرف اجتماع سران دنیا در مجمع عمومی سازمان ملل است و امسال مقداری ازدحام سیاسیون، دیپلمات ها و کارشناسان بیشتر بود و ما وقتی وارد نیویورک شدیم احساس کردیم که دو فضای منفی چه در میان دیپلمات‌ها و البته بیشتر در میان رسانه‌ها نسبت به ایران به وجود آورده اند؛ اولین فضا این بود که شایعه کرده بودند حوادثی که در آرامکو عربستان اتفاق افتاده از توان یمنی‌ها و ارتش یمن خارج بوده و شبهه افکنی شروع کرده بودند که «چه کسی و از کجا این حادثه رخ داده است» و به دنبال این بودند که افکار عمومی و سیاسیون را دور این محور اتهامی هم در سازمان ملل و هم در رسانه ها جمع کنند.
روحانی ادامه داد: به نظر من در این زمینه هیئت ایرانی بیان بسیار روشن و کافی داشت ؛ از برخی سران اروپا که بیانیه داده بودند و به نحوی گفته بودند «ایران هم نوعی مسئولیت دارد» از آنها پرسیدم که به چه دلیل این حرف را می‌زنید و محکم به آنها گفتم من از شما مدرک می خواهم به من بدهید»؛ آنها به من گفتند «ما این جا مدارکی نداریم».
وی افزود: به آنها گفتم پس مدارک را برای ما بفرستید که مبنای شما چیست؛ آنها بیان کردند « بر اساس بررسی های کارشناسان ما توانمندی یمنی ها به تعبیر آنها حوثی‌ها، کمتر از این عملیات است. وقتی به آنها  گفتم که اگر فرضیه کارشناسان شما درست باشد، چه کسی این کار را کرده است؟ که در جواب گفتند ما نمی دانیم جهت آن شمال  یا غرب بوده است. 
روحانی گفت: با انتقاد از منطق و استدلال آنها سوال کردم که اطلاعات شما نسبت به حوثی ها چقدر است؟ اطلاعات شما نسبت به دشمنان یمن زیاد است چون اسلحه آنها را شما می دهید اما اینکه یمنی ها و حوثی ها تا چه میزان توانمند هستند اصلا خبر ندارید؛ وقتی شما اتهامی را متوجه جایی می کنید آیا معنایش را می فهمید؟ معنای این کار آشوب و شعله ور شدن فتنه و آتش در منطقه است.
رئیس جمهوری خطر نشان کرد: آنها پاسخی نداشتند و من به همه آنها گفتم در تهران منتظر هستم و مدارک تان را برای ما بفرستید که این موضوع را  در نطق سازمان ملل و هم در مذاکرات دوجانبه باز کردم هم در دو جلسه مهمی که با فرهیختگان و اندیشمندان و سیاسیون قبلی آمریکا داشتم  و هم در جلسه ای که مدیر مسئول رسانه ها بودند، در دو مصاحبه اختصاصی هم توضیح دادم و  دیروز مفصل توضیح دادم.
وی گفت: به نظر من بسیار مهم بود که این توطئه که توسط آمریکا و عربستان و برخی کشورهای دیگر طراحی شده بود، بعد از توضیحاتی که داده شد بسیار کمرنگ شد و خوشبختانه برخی از مقامات کشورهای مهم از جمله روسیه و ترکیه به صراحت گفتند اتهام نسبت به ایران نادرست است این موضوع ضرورت داشت افکار عمومی و مجامع بین المللی آن را بدانند، و من این را برای دبیرکل سازمان ملل هم به تفصیل توضیح دادم.


همه مقام ها ، تحریم ضد ایران را محکوم می‌کردند
رئیس جمهوری گفت: مسئله بعدی که لازم بود ما با کشورهای مختلف مسائل دوجانبه داشته باشیم ۱۵ ملاقات دوجانبه داشتیم و با کشورهای مختلف درباره مسائل مهم بحث کردیم؛ هیچ مقامی ندیدم که خروج آمریکا از برجام و فشار و تحریم آمریکا علیه ایران را محکوم نکند. همه آن ها بدون استثنا گفتند این کارها نادرست و غلط است و این موفقیت بسیار بزرگی برای ما است.
روحانی افزود: یکی از اهداف آمریکایی ها همیشه این بوده است که ایران منزوی باشد یعنی در ویزاها و فعالیت‌ها فشار بیاورند برای اینکه ایران کمتر ملاقات کند و کمتر حرف بزند.
وی خاطرنشان کرد: در نیویورک امسال یکی از پر رفت و آمدترین و فعال ترین مراکز دیپلماسی محل اقامت هیات ایرانی بود هتلی که محل اقامت هیات ایرانی بود آن قدر رفت و آمد سیاسی بود که لحظه‌ای نبود که یک رئیس جمهوری وارد شود و رئیس‌جمهوری دیگری خارج نشود گاهی در یک ترافیک چند مقام همه با هم صحبت می کردند.

تحریم‌های آمریکا را از هر زمان دیگر سست‌تر می‌بینم 
رئیس جمهوری با بیان اینکه آمریکا در ایجاد محدودیت دیپلماتیک هیات ایرانی در آمریکا ناموفق بود، گفت: جایگاه ایران کاملا در این اجلاس و در این رفت و آمدها مشخص بود و تقریبا همه مقامات سطح بالای دنیا چه از آسیا، اروپا و چه آفریقا که به سازمان ملل آمده بودند همه آنها درخواست ملاقات داشتند و با هم ملاقات و گفت و گو کردیم.
 وی گفت: در فرصت زمانی و در توانی که داشتیم توانستیم پیام و حرف پیام ملت ایران، مظلومیت و درد دل و حقانیت ملت ایران را برای جامعه جهانی توضیح دهیم.
رئیس جمهوری گفت: امیدوارم این سفر مایه خیر و برکت باشد در کل امروز بعد از سفر تحریم‌های آمریکا را سست تر از هر زمان دیگر می بینم.