تهران - ایرنا - فرآیند چهارمین دور انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که امروز شنبه ساعت هفت صبح به وقت محلی آغاز شد با وجود تهدیدهای طالبان و با وجود برخی مشکلات مدیریتی به گفته منابع خبری محلی در حال انجام است.

قرار است حدود ۹ میلیون نفری که برای شرکت در این انتخابات ثبت نام کرده‌اند، تا ساعت ۱۵ امروز به نامزدان مورد علاقه شان رأی بدهند.

بر اساس آمارهای کمیسیون مستقل انتخابات،   چهار هزار و ۹۲۸ مرکز رأی‌دهی در ۳۴ استان این کشور باز  اما ۴۴۵ مرکزی که پیش از این مشخص شده بود، بدلیل تهدیدات امنیتی بسته شده است.


در انتخابات این دور ریاست‌جمهوری، ۱۸ نفر شامل اشرف غنی رئیس جمهوری فعلی و عبدالله عبدالله، رئیس اجرایی دولت وحدت ملی نامزد شده بودند اما حنیف اتمر، نورالحق علومی، شیدا محمد ابدالی، زلمی رسول و محمد ابراهیم الکوزی انصراف داده‌اند.

این انتخابات،   تحت تدابیر ویژه امنیتی برگزار شده‌است و در حدود ۷۲هزار نیروی امنیتی مأمور تأمین امنیت این روند شده‌اند.

نهادهای امنیتی، اعلام کرده‌اند که این نیروها از چندین ساعت پیش از آغاز روند رای‌دهی در حالت «احضارات درجه یک» قرار گرفته‌اند.

کمیسیون مستقل انتخابات، به منظور تأمین شفافیت در این انتخابات دستگاه‌های شناخت بایومتریک را بکار گرفته ست و رای دهنده‌گان باید اطلاعات شان را شامل تصویر، در این دستگاه‌ها ثبت کنند.

کمیسیون مستقل انتخابات، می‌گوید که بیش از صدهزار کارمند این نهاد در سراسر کشور این انتخابات را برگزار می‌کنند. به گفته این نهاد، تنها آرایی معتبر خواهند بود که در دستگاه‌های شناخت بایومتریک ثبت شده‌ باشند.

حوا علم نورستانی، رییس کمیسیون مستقل انتخابات روز گذشته گفت که قرار است در پایان روز انتخابات، کل  آرای استفاده شده در این انتخابات مشخص شود.

بر اساس تقویم کمیسیون مستقل انتخابات، قرار است نتایج ابتدایی انتخابات ریاست‌جمهوری به تاریخ بیست و هفتم مهر و نتایج نهایی شانزدهم آبان اعلام شود.


سران دولت وحدت ملی رای خود را به صندوق انداختند

اشرف غنی و عبدالله عبدالله رئیس جمهور و رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان در ساعات اولیه رای خود را به صندوق انداختند.
اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان هنگام رای دادن گفت: مشارکت در انتخابات نشانه جدی گرفتن حقوق شهروندی و تعهد به منافع ملی است. ما خواستار نظارت کامل جامع بین‌المللی از این فرایند هستیم.   
عبدالله نیز خطاب به گروه طالبان گفت : تهدید مردم سالاری، راهی نیست که کسی را به هدف برساند.







رئیس پیشین دبیرخانه کمیسیون انتخابات: رای  حکمتیار اعتبار نخواهد داشت
امام محمد وریماچ رئیس پیشین دبیرخانه کمیسیون انتخابات افغانستان گفت رای گلبدین حکمتیار اعتباری نخواهد داشت. حکمتیار امروز در کابل با شناسنامه بدون استیکر (برچسب)   رای داد.

براساس قانون انتخابات افغانستان داشتن استیکر یا برچسب روی شناسنامه برای نامزد شدن و رای دادن الزامی است.

اما حوا علم نورستانی، رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان در واکنش به اظهارات گلبدین حکمتیار، نامزد انتخابات ریاست جمهوری افغانستان مبنی بر اینکه " با شناسنامه بدون استیکر" رای داده است، گفت: حکمتیار  شناسنامه‌اش برچسب خورده و شماره‌اش نیز در این کمیسیون به ثبت رسیده است. گلبدین حکمتیار، نامزد ریاست جمهوری افغانستان در یکی از مراکز رای دهی در شهر کابل  گفت: با "شناسنامه بدون استیکر" رای داده است.





               استیکر (برچسب) شناسنامه که برای رای دادن الزامی است




اشکال فنی در برخی  دستگاههای بایومتریک

در این حال، برخی گزارشها از اشکالات فنی در روند برگزاری انتخابات حکایت دارد. برخی خبرنگاران گزارش داده اند که دستگاه‌های تأیید  بایومتریک در بعضی از مراکز رای گیری در غرب شهر کابل کار نمی‌کنند.

برخی گزارشها نیز از ناقص بودن فهرست رای دهندگان در مراکز رای گیری حکایت دارد. بخش خبری تلویزیون "تمدن" نیز به نقل از یک شهروند افغانستان گزارش داده است: "رفتیم که رای بدهیم. متاسفانه لیست ارسالی کمیسیون ناقص بود و نام من پیدا نشد. البته من تنها نبودم تا فعلا ۴۸ نفر دیگر هم از مجموع ۵۵ نفر همین وضعیت را دارند... امیدوارم که کمیسیون وضعیت را درک کند و از بروز مشکلات بیشتر که مسلما پیامدهای ناگواری را خواهد داشت، جلوگیری نماید. " به گزارش این رسانه افغانستان، این اتفاق در مرکز رای دهی (مسجد مهدویه گولایی مهتاب قلعه) رخ داده است.

شبکه طلوع نیوز نیز گزارش داد: شماری از رأی‌دهندگان در مسجد امام زمان در منطقۀ قلعۀ نجارها در کابل، می‌گویند که نام‌های شان فهرست رأی‌دهنده‌گان وجود ندارند. خبرنگار تلویزیون یک هم گزارش داده که بیش از ۱۰۰  تن در مرکز رای‌دهی ریاست شهرداری در غزنی، به دلیل نبود نام شان در لیست رای‌دهی، اعتراض کرده اند.
در همین حال، "حسیبه اتکپال"، خبرنگار طلوع‌ نیوز از قندهار می ‌گوید، در شماری از شعب اخذ رای در این ولایت، روند رای دادن با مشکلات جدی مواجه شده است، دستگاه‌ های بایومتریک مشکل دارند، اسامی رای‌ دهندگان در فهرست رای‌ دهندگان نیست و کارمندان کمیسیون انتخابات دیرتر از ساعت تعیین شده در شعب اخذ رای حاضر شدند.

 

مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی‌کند.
فایل آن‌را از اینجا دانلود کنید: video/mp4

وزارت کشور: تاکنون روند رای دهی مختل نشده است

نصرت رحیمی، سخنگوی وزارت امور  کشور افغانستان، در نشست خبری در کابل گفت:  امنیت مراکز و محل‌های رای دهی از سوی نیروهای دفاعی و امنیتی افغانستان در تمام مراکز و محل‌های رای‌گیری تامین است و تاکنون هیج رویداد امنیتی که باعث مختل شدن روند رای گیری شود، گزارش نشده است. مردم بدون هیج‌گونه نگرانی، به پای صندوق‌های رای رفته و به نامزد دلخواه شان رای دهند.
 

انتخابات با شفافیت تمام به پیش می‌رود/ ۴۰۴۱ مرکز فعال و ۴۸۱ مرکز بسته است
رییس کمیسیون انتخابات می‌گوید که پروسه انتخابات با شفافیت تمام به پیش می‌رود و مشکلی وجود ندارد.
به گزارشرسانه های محلی، حوا علم نورستانی رییس کمیسیون انتخابات دقایقی پیش در یک نشست خبری گفت: بر اساس گزارش‌هایی که به ما رسیده، به تعداد ۴۰۴۱ مرکز فعال است و ۴۸۱ مرکز بسته است.
نورستانی افزود: ما در مرحله تاریخی قرار داریم و با وجودی که مشکلات در روند انتخابات وجود دارد، ولی این پروسه با شفافیت تمام به پیش می‌رود.
وی با تأکید بر این که مردم به پای صندوق‌های رای بروند، اظهار داشت: به شایعات گوش ندهید، زیرا یک رای شما سرنوشت‌ساز است، پس آنرا استعمال نمایید.
رییس کمیسیون انتخابات تصریح کرد: تاکنون مردم زیادی اعم از مرد و زن به پای صندوق‌های رای رفته و برای سرنوشت افغانستان به نامزد مورد نظر خود رای داده‌اند.


انتخابات ریاست جمهوری افغانستان تا ساعت ۱۷ تمدید شد
 کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان اعلام کرد که به علت حضور مردم در حوزه های رای گیری زمان برگزاری انتخابات ریاست جمهوری دو ساعت تمدید شد و تا ساعت ۵ بعدازظهر رای گیری ادامه خواهد داشت.
چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ساعت ۷:۰۰  صبح امروز آغاز شد و قرار بود ساعت ۳ بعدازظهر به پایان برسد. بیش از ۹.۵ میلیون نفر پیش از این برای شرک در انتخابات ثبت‌نام کردند. ده ها هزار نیروی امنیتی افغان، برای محافظت از رای دهندگان در برابر حملات طالبان، در ۴۳ ولایت مستقر شده اند. در این انتخابات ۱۸ تن برای احزار مقام ریاست جمهوری افغانستان نامزد شدند اما با کنار رفتن ۵ تن از نامزدان، رقابت میان ۱۳ نامزد برگزار می گردد.

اشرف غنی و عبدالله عبدالله رئیس جمهور و رئیس اجرایی دولت وحدت ملی افغانستان که رقیبان اصلی این انتخابات به شمار می روند، در ساعات اولیه رای خود را به صندوق انداختند. اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان هنگام رای دادن گفت: مشارکت در انتخابات نشانه جدی گرفتن حقوق شهروندی و تعهد به منافع ملی است. ما خواستار نظارت کامل جامع بین‌المللی از این فرایند هستیم. عبدالله نیز خطاب به گروه طالبان گفت : تهدید مردم سالاری، راهی نیست که کسی را به هدف برساند.

برخی گزارشها از اشکالات فنی در روند برگزاری انتخابات حکایت دارد که موجب شد عده ای مردم به علت ذکر نشدن نامشان در فهرستهای رای گیری موفق به رای دادن نشده اند.

انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به علت تهدیدات گروه طالبان تحت تدابیر شدید امنیتی و در فضایی نسبتا آرام برگزار شده است. برخی گزارشها از وقوع انفجاری در شهر قندهار در نزدیکی یکی از حوزه های رای گیری و مجروح شدن ۱۵ تن حکایت دارد و  همچنین گزارشهای متفاوتی از میزان حضور مردم در انتخابات منتشر شده است.


 

کمیسیون انتخابات افغانستان: نتایج انتخابات «سه هفته» دیگر اعلام خواهد شد

کمیسیون انتخابات گفته نتایج انتخابات امروزسه هفته دیگر اعلام خواهد شد. هنوز اطلاعات دقیقی از میزان مشارکت مردم در دست نیست. اما خبرنگاران گفته‌اند حضور مردم در انتخابات امروز نسبتا کمرنگ بوده است.

 عضو کمیسیون انتخابات: تا رای دهندگان در صف هستند، مراکز باز خواهند بودعضو کمیسیون انتخابات افغانستان می‌گوید که روند رای‌دهی به صورت کلی تمدید نخواهد شد اما ممکن است در حدود ۲۰ درصد از مراکز پس از ساعت سه هم روند رای‌دهی ادامه داشته باشد.

ادعای گلبدین حکمتیار: تقلب سازمان در انتخابات ادامه دارد
گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی و یکی از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان از تقلب سازمان یافته تیم «دولت ساز» به رهبری «محمد اشرف غنی» و تیم «ثبات و همگرایی»   به رهبری عبدالله عبدالله هشدار داد.
 گلبدین حکمتیار ساعت پس از رای داد در دبیرستان «حبیبیه» در غرب شهر کابل که با شناسنامه بدون برچسب رای داد به خبرنگاران گفت: گزارش های از تقلب گسترده و سازمان یافته توسط تیم های حاکم دریافت کرده اند.
وی افزود: تیم دولت ساز و تیم ثبات و همگرایی که اکنون در قدرت هستند بصورت گسترده از منابع دولتی سوء استفاده کردند و برنامه ریزی شده بدنبال تقلب هستند.
گلبدین گفت: تیم های حاکم در انتخابات سال ۲۰۱۴ هم تقلب میلیونی انجام دادند که بحران ناشی از آن تا امروز ادامه دارد و مشکلات افغانستان پس از همان بحران در سفارت های خارجی حل می شود.
وی تیم اشرف غنی و عبدالله عبدالله را عامل تمام مشکلات و بحران های امروز افغانستان معرفی کرد.
وی پیش از این نیز با برخی از رسانه های غربی گفته بود که اگر تقلبی در انتخابات صورت گیرد که نتایج انتخابات را تحت تاثیر قرار دهد، دوباره دست به قبضه سلاح خواهد برد.

تیم دولت ساز اشرف غنی حضور مردم را در انتخابات قاطع ذکر کرد
اما «امرالله صالح» معاون اول تیم دولت ساز به رهبری اشرف غنی نیز درمنطقه «تایمنی» در ناحیه چهارم شهر کابل رای خود را به صندوق ریخت و پس از آن از مردم افغانستان که به گفته وی بصورت گسترده به پای صندوق های رای رفتند، قدردانی کرد.
صالح گفت: گزارش های آنها حاکی از شرکت وسیع  زن و مرد افغان در انتخابات است که با این اقدام خود به دسایس بزرگ علیه آنهای که مخالف با نظام جمهوریت بودند، پاسخ محکم دادند.
به گفته وی افغانستان دیگر هرگز به عصر طالبان و تاریک اندیشی برنخواهد گشت و مردم با حضور گسترده در پای صندوق های رای، این موضوع را ثابت کردند.
معاون اول تیم دولت ساز گفت: طالبان با وجود آنکه تلاش کردند جلو انتخابات را بگیرند اما با حضور گسترده نیروهای امنیتی موفق نشدند تا نظم انتخابات را برهم زنند.
صالح تصریح کرد: مرکز گزارش دهی آنها از سراسر افغانستان می رساند که مردم بدون هیچ مزاحمتی به پای صندوق های رای می روند و به نامزدان مورد نظر خود رای می دهند.
وی تأکید کرد که پس از این ساعت باید انتظار نتیجه انتخابات را بکشیم و منتظر باشیم که مردم کدام تیم را برای رهبری این کشور انتخابات می کنند.

چالشهای انتخابات امروز
گزارش ها حاکی از کشته شدن دو نفر و زخمی شدن بیش از ۲۰ تن دیگر در حملات انفجاری و راکتی در مراکز رای دهی در استان های «قندهار» و «ننگرهار» در شرق افغانستان است.
همچنین شکایت هایی از مشکلات در فهرست رای دهندگان و ناکارایی دستگاه های ثبت بیومتریک در برخی از مراکز رای دهی در کابل و استان های افغانستان انتقادها علیه کمیسیون انتخابات را بوجود آورده است.
«اکرم خپلواک» رئیس سابق دبیرخانه شورای عالی صلح افغانستان اما با وجود مشکلات و چالش ها در انتخابات امروز ابراز خرسندی کرد و گفت: این انتخابات باعث خواهد شد که دولت مشروع بر کرسی قدرت تکیه زده و با اقتدار موضوع صلح را پیگیری کند.
وی گفت: اعتقاد دارد گفت وگوهای صلح آمریکا و طالبان بصورت موقت به تعویق افتاده و پس از تشکیل دولت جدید از سر گرفته خواهد شد و انتخابات برای دولت مشروع و مذاکره با طالبان از اهمیتی زیادی برخوردار است.
انتخابات ریاست جمهوری افغانستان که از ساعت ۷ صبح امروز در نزدیک به پنج هزار مرکز رای دهی در سراسر افغانستان آغاز شد براساس تقویم کمیسیون تا ساعت ۳ بعد ظهر ادامه خواهد داشت.
کمیسیون انتخابات افغانستان گفته است که ۹ میلیون ۶۰۰ هزار برای شرکت در این انتخابات ثبت نام کرده اند  اما شاهدان عینی می گویند شرکت مردم در پای صندوق های رای در مقایسه به سال های گذشته کم رنگ تر است.


حوادث امنیتی در ۱۲ استان افغانستان با هدف مختل کردن انتخابات
کابل- ایرنا- منابع خبری افغانستان از حوادث امنیتی با هدف مختلف کردن روند انتخابات ریاست جمهوری این کشور در ۱۲ استان خبر دادند که ده ها کشته و زخمی برجای گذاشته است.
اولین انفجار ساعت ۸ و ۳۰ دقیقه صبح امروز در یک مرکز رای دهی در شهر قندهار رخ که در آن ۱۶ نفر زخمی شدند و مسئولان بیمارستان «میرویس» قندهار آن ها را تائید کردند.
انفجار دوم هم پیش از ظهر امروز در شهر «جلال آباد» مرکز استان ننگرهار رخ داد که براساس گزارش برخی منابع محلی دو کشته و چند زخمی داشت.
در استان بغلان نیز شهر «پلخمری» مرکز این استان هدف حمله چند راکت قرار گرفته است که تلفاتی در پی نداشت. یکی از خبرنگاران از شهر «ترینکوت» مرکز استان «ارزگان» گزارش داد که در حمله خمپاره ای طالبان که به یک منزل مسکونی اصابت کرده است یک زن کشته و هفت تن دیگر از جمله ۲ کودک زخمی شده اند.


از استان «غور» نیز گزارش شده است که شهرستان های «تیوره» «تولک» و «دولت یار» هدف حمله طالبان قرار گرفته است و در شهرستان دولت یار هواپیماهای خارجی مواضع طالبان هدف قرار داده اند.
«عبدالحی خطیبی» سخنگوی استاندار گفت که در این حمله هوایی به طالبان تلفات سنگین وارد شده اما شمار دقیق آن روشن نیست.
برخی منابع و صفحات اجتماعی شمار کشته شدگان طالبان را ۷۰ نفر گفته اند اما منابع رسمی و یا طالبان در این مورد اظهار نظری نکرده اند.
در استان های «کنر»، «لغمان»، «بدخشان»، «بامیان»، «هلمند»، «کابل»، «فاریاب» و «پکتیا» نیز حوادث انفجاری و راکتی صورت گرفته است که تلفاتی در پی نداشته است.
طالبان تمام مراکز رای دهی در سراسر افغانستان را هدف حملات نظامی خوانده بود و از مردم این کشور خواسته بودند که در انتخابات شرکت نکنند.
باوجود تهدید طالبان انتخابات در سراسر این کشور در نزدیک به ۵ هزار مرکز رای دهی برگزار شد اما میزان مشارکت مردم تاکنون از طرف منابع معتبر اعلام نشده است، برخی شاهدان عینی میزان مشارکت را نسبت به انتخابات مجلس در سال گذشته کمتر خوانده اند.
براساس گفته کمیسیون انتخابات روند رای دهی تا ساعت ۵ بعد از ظهر ادامه خواهد داشت.

پایان رای گیری و آغاز شمارش آرای انتخابات در افغانستان

رئیس کمیسیون انتخابات افغانستان از پایان موفقیت آمیز روند چهارمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در سراسر این کشور خبر داد و این رای گیری را موفق ترین انتخابات طی ۱۸ سال گذشته خواند. بر اساس برخی گزارش ها شمارش آرا در شعب اخذ رای در این کشور آغاز شده است.
 «حواعلم نورستانی» در یک نشست مطبوعاتی در کابل گفت: پس از ساعت ۱۷ روند رای دهی چهارمین دوره ریاست جمهوری این کشور با موفقیت به پایان رسید. وی گفت: ۹۸ درصد از ۴ هزار و ۵۰۰ مرکز در سراسر کشور برای رای دهندگان باز شده بود.
نورستانی افزود: ۹۹ درصد کارمندان کمیسیون راس ساعت هفت صبح سر کار حاضر شدند و در ۹۶ درصد مراکز رای دهی مواد انتخابات بصورت کامل رسیده بود.
خانم نورستانی گفت: در ۹۸ درصد مراکز ، دستگاه ثبت بیومتریک موجود بود که مورد استفاده قرار گرفته است و در ۹۹.۵ درصد مراکز نیروهای امنیتی روند انتخابات را به خوبی تأمین کردند.
 وی در باره میزان مشارکت مردم اظهار نظر نکرد و گفت اطلاعات بیشتر را بزودی در اختیار رسانه ها قرار خواهد داد.
 برخی منابع میزان مشارکت مردم را حدود دو میلیون نفر اعلام کرده  اند که از سوی منابع رسمی تائید و یا رد نشده است. ۹ میلیون افغانستانی برای شرکت در این انتخابات ثبت نام کرده بودند.
 



انتخابات ریاست جمهوری افغانستان ساعت هفت صبح امروز در سراسر این کشور آغاز شد. از جمله مشکلات این انتخابات ،  عدم کارکرد درست دستگاه بیومتریک در برخی مراکز و تأخیر در گشایش مراکز رای دهی از جمله چالش های مهم این انتخابات بود.
تهدیدهای طالبان مهمترین چالش انتخابات بود که با میزان مشارکت مردم مرتبط بود و هرچند حادثه بزرگی رخ نداد با این وجود در ۱۲ استان افغانستان حملات راکتی، انفجار و حمله مسلحانه صورت گرفت که در آن ۸ نفر کشته و بیش از ۴۰ تن دیگر زخمی گزارش شده است.