تاریخ انتشار: ۶ مهر ۱۳۹۸ - ۱۱:۴۸

تهران- ایرنا- احتمال دارد که رئیس جمهور آمریکا به دلیل سوء استفاده از قدرت در موضوعی مرتبط با انتخابات سال آینده استیضاح شود. گفته می‌شود که او از قدرت خود برای کسب اطلاعات بر علیه جو بایدن، رقیب انتخاباتی‌اش، رئیس‌جمهور اوکراین را تحت فشار قرار داده است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، دونالد ترامپ از همان ابتدای آغاز به کار به عنوان رئیس جمهور آمریکا در معرض استیضاح بوده است، در نخستین روزهای آغاز به کار چهل و پنجمین رئیس جمهور ایالات متحده، خبرهای مربوط به پرونده ای ۳۵ صفحه ای از ارتباط تنگاتنگ میان کمپین انتخاباتی ترامپ و کرملین منتشر شد و از همان زمان تحقیقات آغاز شد و بارها موضوع استیضاح ترامپ مطرح شد.

اکنون بار دیگر موضوع جدیدی زمینه ساز طرح استیضاح دونالد ترامپ  در آمریکا شده است؛ روز چهارشنبه اعلام شد که نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، دستور به انجام تحقیقات رسمی در ارتباط با آغاز فرایند استیضاح رئیس‌جمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، داده‌است.

کنگره آمریکا بر اساس قانون اساسی این کشور اجازه دارد که رئیس جمهور را پیش از به پایان رسیدن دوران چهار ساله از کار برکنار کند به شرطی که به اعضای کنگره ثابت شود رئیس‌جمهور یکی از سه اتهام زیر را دارد؛ خیانت کرده، رشوه گرفته یا از قدرت سوء‌استفاده کرده است.در بین این سه مورد اتهامی دونالد ترامپ متهم به سوء استفاده از قدرت است.

اعضای دموکرات کنگره آمریکا ترامپ، را متهم کرده‌اند که با سوء استفاده از قدرت خود برای کسب اطلاعات برعلیه جو بایدن، رقیب انتخاباتی‌اش، رئیس‌جمهور اوکراین را تحت فشار قرار داده است و در واقع یک رئیس‌جمهور خارجی را وارد روند انتخاباتی آمریکا کرده است. یکی از نکات مهم این پرونده این است که ترامپ کمک دولتی به اوکراین را معلق نگه داشته است.

دونالد ترامپ روز پنجشنبه در پیامی توئیتری در واکنش به اقدامات مجلس نمایندگان کشورش برای استیضاح، تلاش کرد که منافع خود را به حزب جمهوری خواه پیوند دهد و با متهم کردن دموکرات‌ها ترس خود را پنهان کند. او در این توییت نوشت: «دموکرات ها در تلاش برای نابود کردن حزب جمهوریخواه و همه آن چیزی هستند که این حزب برای رسیدن به آنها تلاش میکند.»

استعفای نماینده ویژه آمریکا در اوکراین

پس از انتشار خبر توقف کمک‌های نظامی آمریکا به اوکراین با تصمیم دونالد ترامپ، رسانه‌های آمریکایی از استعفای کرت ولکر، نماینده ویژه آمریکا در اوکراین، خبر دادند. در گزارش‌هایی که از تصمیم دونالد ترامپ برای توقف کمک‌های نظامی به اوکراین منتشر شده بود، نام ولکر وجود دارد. اوکراین از سال ۲۰۱۴  با جدایی‌طلبان مورد حمایت روسیه در شرق این کشور در جنگ است و به همین دلیل اقدام ترامپ نگرانی‌هایی را در کنگره آمریکا به همراه داشته است.

پیش از این گزارش، مجلس نمایندگان آمریکا احضاریه‌ای برای مایک پومپئو، وزیر خارجه این کشور صادر کرده بود تا مدارک مربوط به تماس تلفنی ترامپ با رئیس جمهوری اوکراین را تحویل دهد، امری که در راستای استیضاح رئیس جمهور ایالات متحده محسوب می‌شود.

مجلس نمایندگان همچنین اعلام کرد که خواستار گفت‌وگو با پنج نفر از مقامات ارشد وزارت خارجه این کشور از جمله کرت ولکر است. مجلس نمایندگان قرار است با ماشا یووانوویچ، سفیر سابق ایالات متحده در اوکراین، نیز گفت‌وگو کند. یووانوویچ اوایل سال جاری پس از بحث با مقامات دولت دونالد ترامپ بر سر سیاست واشینگتن در قبال اوکراین استعفا کرده بود.

ولکر با رودی جولیانی، وکیل خصوصی ترامپ که تایید کرده پشت این تماس‌ها با مقامات اوکراین قرار داشته است، در ارتباط بوده است. ترامپ و جولیانی تاکید دارند که هیچ اقدام خطایی در این زمینه انجام نداده‌اند.

دلایل و روند استیضاح

دموکرات‌ها که اکثریت مجلس نمایندگان را در دست دارند، معتقدند که ترامپ در گفت و گوی تلفنی خود با رئیس جمهور اوکراین که اواخر تیرماه گذشته صورت گرفت، از او خواسته درباره هانتر بایدن، پسر جو بایدن، معاون رئیس‌جمهوری در دوران باراک اوباما، و یکی از مطرح ترین کاندیداهای ریاست جمهوری انتخابات آینده تحقیق کند. درخواستی که می‌تواند سوء استفاده از مقام ریاست‌جمهوری با هدف رسیدن به اهداف سیاسی در انتخابات سال آینده آمریکا ارزیابی شود.

اگر ۶ کمیته‌ قضایی مجلس نمایندگان آمریکا که از تیرماه تحقیقات در مورد غیرقانونی یا فراقانونی بودن اقدامات ترامپ را آغاز کرده‌اند درباره این اقدام رئیس‌جمهوری آمریکا به این نتیجه برسند که متوقف کردن کمک مالی آمریکا به اوکراین با گفت و گوی تلفنی ترامپ و درخواست او از همتای اوکراینی‌اش برای تحقیق درباره جو بایدن مرتبط بوده، آن گاه شاید برای طرح اتهام سوء‌استفاده از قدرت و خود را مافوق قانون دانستن علیه ترامپ دلایل کافی به دست بیاید و مقدمه برای بردن طرح استیضاح به صحن علنی مجلس نمایندگان فراهم شود.

دموکرات‌های مجلس نمایندگان آمریکا معتقدند که داخل کردن یک دولت خارجی و معلق نگاه داشتن کمک نظامی آمریکا به عنوان برگ برنده‌ای برای زدن رقیب سیاسی از سوی او، می‌تواند شاهدی بر عدم کفایت ترامپ باشد.

روند استیضاح اینگونه است که ابتدا طرح استیضاح در مجلس نمایندگان به رای گذاشته خواهد شد در صورتی که مجلس نمایندگان اتهامات را وارد بدانند، سپس مجلس سنا جلساتی را برای رسیدگی به این اتهامات برگزار می‌کند و تصمیم می‌گیرد که آیا لازم است رئیس جمهور از شغل خود برکنار شود؟ دو سوم آرای نمایندگان مجلس سنا برای رای موافق به استیضاح ضروری است.

تفاوت این استیضاح با ماجرای روسیه

تفاوت این ماجرا با تحقیقات در مورد ارتباط با روسیه این است که فردی افشاگر در پرونده فعلی وجود دارد که می‌تواند یک شاهد محسوب شود. از سوی دیگر متن مکتوب مذاکرات تلفنی میان ترامپ و رئیس جمهور اوکراین موجود است. علاوه بر این تعدادی از مقامات رسمی دریافته اند که اتفاقی غیرعادی در موضوع اوکراین رخ داده است. روزنامه واشنگتن پست به نقل از مقامات عالیرتبه گزارش کرده است که در روزهای منتهی به تماس تلفنی ۲۵ ژوئیه، جلسات فشرده‌ای میان اعضای امنیت ملی دولت انجام شده است و نهایتا اینکه مورد روسیه مربوط به انتخابات گذشته بود. اما مورد اوکراین مربوط به انتخابات پیش رو است.

یک مقام نزدیک به کاخ سفید به تلویزیون سی ان ان گفته است که ترامپ نگران است در فاصله یک سال مانده به پایان دوره ریاست جمهوری از این مقام خلع شود. به همین دلیل تمام تلاشش را خواهد کرد تا طرح را با شکست روبرو سازد.

هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه سابق و نامزد پیشین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در پیامی توئیتری در واکنش به انتشار متن گفتگوی تلفنی دونالد ترامپ رئیس جمهوری کشورش با همتای اوکراینی اش نوشت: رئیس جمهور آمریکا به کشور ما خیانت کرده است. این، یک بیانیه سیاسی نیست؛ بلکه واقعیتی تلخ است و ما باید اقدام کنیم. او خطری آشکار برای چیزهایی است که ما را قدرتمند و آزاد نگه می دارد. از استیضاح ترامپ حمایت می کنم.

وزارت دادگستری آمریکا نیز متن مکالمه تلفنی دونالد ترامپ با همتای اوکراینی خود را منتشر کرده است. وزارت دادگستری آمریکا در این باره اعلام کرد که متن ۵ صفحه ای نوشتاری این گفتگوی تلفنی را از طبقه بندی اطلاعاتی خارج کرده در وبگاه کاخ سفید نیز منتشر کرده است.

در صورت برکناری دونالد ترامپ از قدرت، تا پایان دوره چهار ساله او (۲۰ ژانویه ۲۰۲۱)، معاون او، مایک پنس، رئیس‌جمهور آمریکا خواهد بود.

این که این پرونده چه ضربه ای به اعتبار چهل و پنجمین رئیس جمهور ایالات متحده وارد می کند بستگی به پیگیری رسانه های خبری دارد و اینکه کنگره تا چه حد این موضوع را دنبال کند باید به یاد داشته باشیم که برخی از سناتورهای جمهوری خواه کنگره مخالف ترامپ هستند و این احتمال وجود دارد که اجماعی علیه ترامپ در کنگره ایجاد شود چرا که ترامپ در طول این مدت آنها را به شدت از خود رانده است. بی جهت نیست که دونالد ترامپ از این استیضاح هراس دارد.