آری روزهای مقاومت و پایداری مردم آذربایجانغربی در دوران دفاع مقدس و همراهی دانشآموزان با پدران و مادرانشان برای همیشه در تارک تاریخ این سرزمین نقش بسته و وجود ۷۷۷ دانشآموز شهید گواهی بر این ادعاست؛ برخیها هنوز هم به یاد دارند که ارومیه در ایام دفاع مقدس بیش از ۷۵ بار، پیرانشهر ۷۸ بار و میاندوآب ۱۰ بار مورد حمله هوایی قرار گرفت و علاوه بر آن بمباران شیمیایی سردشت و اشنویه، دردی سوزناک بر سینه این هموطنان مظلوم نشاند.
علاوه بر دانشآموزانی که در جبههها حضور داشتند و با دستهای کوچک خود فراتر از بلندای کوههای قندیل پیرانشهر به جنگ با دشمن رفتند، دانشآموزان دیگر نیز در پشت سنگرهای دفاع مقدس و در شهرها با جمع کردن پساندازهایشان در قلکهای کوچک نارنجک شکل، دوست داشتند به نوعی در دفاع از میهن شریک شوند.
بازگشایی مدارس ارومیه در سال جدید و حضور اولیا در مدرسهها فرصتی فراهم کرد تا در کنار بانویی به نام «آرزو محمدی» ۴۰ ساله بنشینم و خاطرههایی از این دانشآموز دیروز و مادر امروز با بازخوانی کنم.
وی با یادآوری خاطره روز اول تحصیل خود در مدرسه «راه نور» ارومیه در سال ۱۳۶۵، گفت: مدرسه نوساز ما در سال ۱۳۶۴ روبه روی آپارتمانهای ۵۰۰ دستگاه قرار داشت و ضدهوایی و سربازهای سپاهی در پشتبام این ساختمانها مستقر بودند؛ ما همیشه با خودمان فکر میکردیم آنان از مدرسه محافظت میکنند و در عالم کودکانه خودمان لذت میبردیم.
محمدی ادامه داد: روزی از هفتههای اول بهمن ماه که از مدرسه برمیگشتیم، چندین هواپیما را بالای سرخودمان دیدم و صدایی مهیبتر از همیشه به گوشمان رسید؛ بزرگتر که شدیم پدر و مادرمان گفتند آنروز شدیدترین بمباران هوایی ارومیه بود و دهها نفر به شهادت رسیدند.
وی در حالیکه حسرت روزهای کودکیاش را میخورد، بیان کرد: یادشبخیر چقدر در پناهگاههای مدرسه برای کاهش ترس بچههای کوچکتر از غرش هواپیماها شعر میخواندیم و میگفتیم «شمع، گل، پروانه، صدام شده دیوانه».
وی با اشاره به تلاشهای معلمان برای دعوت از کودکان کلاس اولی به آرامش در تاریکی پناهگاهها، گفت: دیوارهای مدرسه ما مدتها پس از جنگ هم پر از جای گلوله بود؛ گلولههایی که خائنان داخلی بر پیکر مدرسه جای گذاشته بودند.
همسر وی نیز که شاهد مصاحبه بود، وارد گفت و گو شد و اضافه کرد: لحظاتی که در نزدیکی ایام عید برایمان قلکهای کمک به جبهه را توزیع میکردند، هرگز فراموش نمیکنم؛ با دوستانمان برای این رویداد لحظهشماری میکردیم و از هم پیشی میگرفتیم.
وی افزود: قلکها را به شکل تانک و نارنجک درس میکردند و ما عیدیهایمان را برای رزمندگان جمع میکردیم و در بعد از ۱۳بدر به مدیر و معاون تحویل میدادیم و حتی وقتی پول نداشتیم جای پول، سنگریزه داخل قلک میریختیم تا پیش دوستانمان کم نیاوریم.
این پدر امروزی و پسربچه سالهای ۱۳۶۰ اضافه کرد: بچههای امروزی باید با خاطرهها و رشادتهای مردم استانمان در برابر دشمن آشنا شوند.
وی با قدردانی از اولیای مدرسه در برپایی نمایشگاه دفاع مقدس در اولین روزهای بازگشایی مدرسه، گفت: این نمایشگاه ذره بسیار کوچکی از رشادتهای بزرگمردان آن دوران معرفی میکند.
علاوه بر دانشآموزان و اولیای آنان که شمیم ایثار و شهادت در بهار تعلیم و تربیت را احساس میکنند، معاون اجرایی فرمانده سپاه شهدای آذربایجانغربی نیز معتقد است که تقارن هفته دفاع مقدس با بازگشایی مدارس یادآور دلاورمردیها و رشادتهای شهدای دانشآموز این استان مرزی است.
سرهنگ محمد هاشمی افزود: مسوولان برای برگزاری هرچه باشکوهتر این هفته و نیز یادآوری فرهنگ ایثار و شهادت برای نسل حاضر نمایشگاههایی را برای دانشآموزان در مدارس تدارک دیدهاند.
وی اظهار کرد: دعوت از جانبازان و ایثارگران دوران دفاع مقدس برای سخنرانی و خاطرهگویی و روایتگری در جمع دانشآموزان نیز از برنامههایی است که در طول این هفته در مدارس انجام میشود.
مدیرکل آموزش و پرورش آذربایجانغربی نیز گفت: تقارن اولین روزهای ماه مهر با هفته دفاع مقدس فرصتی است تا در این هفته دانشآموزان هرچه بیشتر با فرهنگ ایثار و شهادت آشنا شوند و با ارزشهای دفاع مقدس بیشتر انس بگیرند.
ابراهیم محمدی اظهار کرد: همه کارکنان آموزش و پرورش به عنوان خادمان شهدا در این هفته مقدس باید در بیان رشادتهای رزمندگان اسلام برای دانشآموزان تلاش کنند و نام و یاد بیش از ۱۲ هزار شهید دوران دفاع مقدس آذربایجانغربی را زنده نگه دارند.
وی گفت: با تلاش معلمان در راستای تربیت دانشآموزانی متعهد و در سایه کوشش دانشآموزان در عرصه تعلیم تربیت خواهیم توانست آینده درخشانی برای کشور رقم بزنیم.
فرمانده کانون بسیج فرهنگیان حضرت ولیعصر(ع) ادارهکل آموزش و پرورش آذربایجانغربی نیز با تشریح ویژه برنامههای این پایگاه به مناسبت هفته دفاع مقدس، افزود: آیین غبارروبی مزار شهدا، تجلیل از رزمندگان فرهنگی در هشت سال دوران دفاع مقدس و فضاسازی محیط ادارهکل از جمله این برنامههاست.
«حسین عباسزاده» حضور فرهنگیان بسیجی و دانشآموزان در نماز جمعه و آیینهای بازگشایی مدارس و دیدار با فرمانده سپاه شهدا را از دیگر برنامههای این پایگاه عنوان کرد.
آذربایجانغربی دارای ۶۰۰ هزار دانشآموز با ۵۰۰۰ مدرسه و ۲۱ هزار کلاس درس است؛ هزاران دانشآموز و نوآموز استان در مقاطع مختلف تحصیلی با آغازین روزهای مهرماه در مدارس مناطق ۲۴ گانه استان حاضر شدند تا جشن ورود به دبستان و آغاز فصل جدید از زندگی خود را با دوستان شان سهیم شوند.
۳۱ شهریور ماه ۱۳۵۹ روزی تلخی در تقویم مرم ایران است و در آن روز رژیم بعثی عراق با پشتیبانی چندین کشور دنیا جنگی نابرابر را با تجاوز به خاک ایران آغاز کرد که دفاع مقدس در برابر آنان هشت سال به طول انجامید.
۷۱۲۵/۳۰۷۲