تهران- ایرنا- سفیر اتریش در ایران با بیان این که ایران در حوزه توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات پیشرفت خوبی داشته، تاکید کرد: این امر می‌تواند منجر به گسترش بیشتر گردشگری در این کشور شود.

 اشتفان شولتس در گفت و گو با خبرنگار فرهنگی ایرنا، افزود: فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT) در جهان امروز می‌تواند به جذب گردشگر خارجی کمک زیادی بکند، ‌ ایران نیز در سال‌های اخیر در این فناوری و Online Marketing زیرساخت‌های خوبی بدست آورده است. از این رو می تواند مقصد گردشگران خارجی زیادی شود.

شولتس تاکید کرد: به عقیده من ایران می تواند همانند اتریش در استفاده از این فناوری و  فروش آنلاین همچنان پیشرفت کند و تمرکز بر این مسئله می تواند منجر به گسترش صنعت گردشگری در ایران شود.

وی در رابطه با توسعه صنعت گردشگری در ایران گفت: میزان ورود گردشگر به ایران در مقایسه با اتریش، بسیار زیاد است و این امر نشانگر پتانسیل بالای این کشور در زمینه گردشگری است.

نماینده اتریش در ایران با اشاره به این ورود گردشگر سبب رونق اقتصادی کشورها می شود، گفت: ورود گردشگر به ایران می‌تواند سبب ایجاد زمینه کار برای نسل جوان، ساخت هتل و فعالیت بیشتر شرکت های تجاری شود.

سفیر اتریش در ایران با اعتقاد بر این‌که گردشگری به پیشبرد صلح، امنیت و تفاهم کمک می‌کند، افزود: تحقیقات نشان می‌دهد پایداری در حوزه گردشگری می‌تواند سطح بالایی از صلح را به ارمغان آورد، بخش خصوصی را توسعه دهد و به تولید ثروتِ بیشتر و تنزل سطح خشونت در آن کشور منجر شود.  گردشگری در بُعد منطقه‌ای نیز می‌تواند در برابر خشونت‌ها  مقاوم باشد،  

گردشگری ایران و اتریش در یک نگاه

قدمت روابط دیپلماتیک ایران و اتریش به دوران صفویه می‌رسد. این کشور حدود ۱۵۰ سال پیش سفارت خود را در ایران گشود و تا به امروز روابط دیپلماتیک خود را با ایران، به شکلی متعادل حفظ کرده است. اتریش در زمان مذاکرات هسته‌ای اغلب میزبان نشست‌های ۱+ ۵ بود و بیشتر نقشی میانجی‌گر داشت و پس از خروج امریکا از برجام هم بر حفظ روابط اقتصادی با ایران تاکید کرد. از حدود سه سال پیش نیز سفارت اتریش در ایران پیگیر تعاملات گردشگری شده است. به طوری که مدیرکل بازاریابی و تبلیغات گردشگری گفته: سال گذشته بیش از ۱۳ هزار اتریشی به ایران سفر کردند که با رشد همراه بوده است.

ایران و اتریش طی سالهای گذشته همایش گردشگری کوهستان را برگزار کردند و امسال نیز در مهرماه جاری این همایش با موضوع گردشگری پایدار با محوریت طبیعت‌گردی را در تهران برگزارشد.

روابط اتریش و ایران به مجموعه روابط اقتصادی، علمی و فرهنگی میان ایران و اتریش گفته می‌شود که از حدود ۱۶۰ سال پیش تا امروز ادامه داشته و همواره کم‌تنش در جریان بوده‌است. از مهمترین رویدادهای حادث‌شده در روابط دوجانبه دو کشور، می‌توان به میزبانی اتریش برای مذاکرات هسته‌ای ایران اشاره داشت که به توافق نهایی برنامه هسته‌ای ایران منجر شد.
بعد از تأسیس فرهنگستان خاورشناسی اتریش، برخی از فارغ‌التحصیلان این مرکز، با سفر به خاورمیانه و ایران، اقدام به نشر دادن ادبیات و شعر ایران در مجامع ادبی اروپا کردند.
از جمله این افراد می‌توان به جوزف ون هامر پورگشتال اشاره کرد که نخستین فردی بود که دیوان حافظ را به زبان آلمانی ترجمه کرد که این ترجمه، بعده‌ها مورد الهام گوته قرار گرفت.
بعد از پیروزی انقلاب ۱۳۵۷، با وجود اینکه اغلب کشورهای اروپایی اقدام به قطع روابط خود با ایران نموده بودند، اتریش مناسبات دوجانبه خود را ادامه داد.
بعد از انقلاب، اعزام دانشجویان بورسیه و آزاد به اتریش افزایش یافت و سالانه بیش از هزار دانشجوی ایران در رشته‌های مختلف دانشگاهی این کشور، به تحصیل می‌پردازند. در حالیکه تا قبل از انقلاب ۱۳۵۷، شمار ایرانیان مقیم اتریش بالغ بر ۱۷ هزار نفر بود، این آمار در سال ۱۹۹۰ (میلادی) به ۳۰ هزار نفر افزایش یافت.
هم‌اکنون بالغ بر ۳۰هزار  ایرانی در اتریش زندگی می‌کنند که غالباً فارغ‌التحصیلان مراکز آکادمیک این کشور هستند. همچنین کتابخانه دانشگاه وین، ۴۰ هزار نسخه خطی فارسی از کتب شعرا و دانشمندان ایرانی را در خود جای داده است.
پس از توافق هسته‌ای وین که به رفع تدریجی تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران انجامید، هاینتس فیشر، رئیس‌جمهور اتریش، نخستین مقام عالی‌رتبه یک کشور عضو اتحادیه اروپایی بود که به ایران سفر کرد. وی در این سفر، با رهبر معظم انقلاب،  آیت الله خامنه‌ای و سایر مقامات بلندپایه ایرانی دیدار کرد. وی همچنین یک هیئت پرتعداد اقتصادی را جهت گشایش باب تازه‌ای در روابط تجاری خود با ایران، با خود همراه کرد.

از امضای تفاهمنامه تا اجرایی شدن آن

دومین نشست کارگروه مشترک گردشگری جمهوری اسلامی ایران و جمهوری اتریش با هدف اجرا کردن مفاد تفاهم‌نامه امضا شده همکاری‌های گردشگری بین دو کشور خردادماه سال ۹۷در شهر وین آغاز شد. در این نشست که در وزارت فدرال گردشگری و توسعه پایدار اتریش در شهر وین، برگزار ‌شد، مسیر اجرایی کردن مفاد تفاهم‌نامه امضا شده همکاری‌های گردشگری بین دو کشور، تبیین و فاز عملیاتی مورد نظر تعیین شد.

همکاری در زمینه آموزش حوزه گردشگری به عنوان دستور کار دومین نشست کارگروه مشترک گردشگری دو کشور مورد بررسی قرار گرفت.

این رویداد منطبق بر پیشینه نقشه راه همکاری‌های ایران و اتریش که در ماه مارس ۲۰۱۶، در شهر وین مورد توافق و امضای نمایندگان دو کشور قرار گرفته، تشکیل شده است. در این راستا ۶ کارگروه مشترک برای پیگیری مفاد نقشه راه تعیین شد که یکی از آن‌ها کارگروه گردشگری بود. همچنین به دنبال تفاهم صورت گرفته در سال ۲۰۱۶ تاکنون موضوعاتی از جمله امضای یادداشت تفاهم گردشگری میان دو کشور، تبادل بهترین شیوه‌ها در زمینه آمار و برگزاری کارگاه آموزشی حساب‌های اقماری در دستور کار قرار گرفته است.

همچنین در پی این اقدامات صورت گرفته، موضوع تفاهم‌نامه همکاری امروز نیز به موضوع تبادل تجربیات حوزه آموزش گردشگری اختصاص یافته است.

نخستین نشست کارگروه گردشگری ایران و اتریش در سال ۲۰۱۷، در تهران به میزبانی سازمان توسعه تجارت و در محل آن سازمان برگزار شده است.

اتریش و ۵ کشور اتحادیه اروپا، ایران را برای سفر پیشنهاد می‌کنند

الکساندر ریگر ـ معاون فرهنگی سفارت اتریش در ایران و رییس انجمن فرهنگی اتریش در تهران با اعتقاد بر این‌که تحریم‌ها در تبادل گردشگر و استاد بین دو کشور اثری ندارد و یا دست‌کم اتریش مشکلی با این قضیه نداشته است، به اقداماتی که این کشور برای توسعه همکاری‌های گردشگری با ایران آغاز کرده است، اشاره می افزاید: به تازگی با مسؤولانی از پنج کشور دیگر اتحادیه اروپا از مناطق طبیعی ایران بازدید کردیم؛ چراکه قصد داریم با فرهنگ و مردم بخش‌های مختلف ایران آشنا شویم و آن را به دیگران هم معرفی کنیم.

او با بیان این‌که روابط بین دو کشور تنها از طریق سفارتخانه‌ها و دیپلمات‌ها اتفاق نمی‌افتد، گفت: این روابط می‌تواند از طریق گردشگران، تبادل دانشجو و اساتید محقق شود. چنانکه سال گذشته شاهد عقد قرارداد همکاری بین فدراسیون کوهنوردی ایران و «نیچرفرند» اتریش که یکی از باسابقه‌ترین باشگاه‌های کوهنوردی است، بودیم که در پی آن برنامه‌های آموزشی توسط اساتید کوهنوردی اتریش در ایران برگزار شد.

معاون فرهنگی سفارت اتریش افزود: همکاری‌های راهبردی ایران و اتریش در راستای تشکیل کارگروه‌های مشترک نیز ادامه خواهد داشت.

معاون سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی سازمان میراث‌فرهنگی هم اعلام کرده است:«تاکنون هشت کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و اتریش تشکیل شده و یکی از شش کارگروهی که پیرو این کمیسیون‌ها شکل گرفته کارگروه‌ حوزه گردشگری است. نهمین جلسه کمیسیون مشترک نیز در وین برگزار می‌شود. حضور هیئت اتریشی در ایران می‌تواند سرفصل جدیدی را در حوزه سرمایه‌گذاری و برنامه‌های مشترک این دو کشور ایجاد کند.»

او اعلام کرد: «در سفری که مسئولان ارشد بانک مرکزی و بانک توسعه صادرات به وین داشتند مصوب شد که کشور اتریش یک خط اعتباری را در اختیار ایران برای سرمایه‌گذاری قرار گیرد. می‌توان این خط اعتباری برای سرمایه‌گذاری در حوزه گردشگری به‌ویژه گردشگری کوهستان استفاده کرد.»

معاون سرمایه‌گذاری و برنامه‌ریزی سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری می افزاید: «با توجه به ظرفیت‌های خوبی که در ایران در گردشگری ورزشی و کوهستانی وجود دارد شاید بتوان در نشست‌هایی از این دست برنامه‌ریزی خوبی برای سرمایه‌گذاری در این زمینه داشته باشیم و این خط اعتباری را به این پروژه‌های مرتبط کنیم.»

او با بیان اینکه جاذبه‌های زیادی برای سرمایه‌گذاری و مشارکت در پروژه‌ها در ایران وجود دارد، افزود: «مطالعاتی که در سند ملی جهان‌گردی که با مشورت سازمان جهانی جهان‌گردی تهیه شد ثبت شده و اسناد بالادستی و تکالیفی که برای توسعه صنعت گردشگری تا سال ۱۴۰۴ ترسیم شده است، نشان‌دهنده ظرفیت وسیع حوزه گردشگری و سرمایه‌گذاری در این حوزه است. بر اساس اسناد بالادستی باید تا افق ۱۴۰۴، ۲۰میلیون گردشگر ورودی به ایران محقق شود.»

مهمان‌نوازی ایرانیان برای بسیاری از کشورها ارزشمند است

کریستوف گراپ‌مایر رایزن بازرگانی سفارت اتریش نیزمعتقد است هیئت اتریشی در مدت زمان حضور در ایران در جلسات متعددی شرکت کردند که نتیجه آن این بود که اعضا، شرایط ایران برای همکاری‌های مشترک اقتصادی را مثبت ارزیابی کردند. طبیعتاً جاذبه‌های گردشگری ایران به‌عنوان کشوری که جغرافیای بسیار مناسبی در منطقه و جهان دارد بسیار منحصربه‌فرد است همچنین قطعا فرهنگ و پیشینه تاریخی ایران نیز یکی از جاذبه‌های گردشگری برای گردشگران و شرکت‌های خارجی خواهد بود.»

او می افزاید: «یکی از نکات بسیار مثبت ایران، مهمان‌نوازی ایرانیان است که برای بسیاری از کشورها ارزشمند است. چشم‌انداز مناسب و امیدوارکننده‌ای وجود دارد که ظرفیت گردشگری ایران تا ۱۴۰۴ به ۲۰ میلیون نفر برسد.»

رایزن بازرگانی سفارت اتریش با بیان اینکه اتریش کشوری است که در صنعت گردشگری بسیار شناخته شده است ، ابراز امیدواری کرد از طریق مناسبات و گفت‌وگوهای دو ‌جانبه مزیت‌ و ظرفیت‌های دوجانبه‌ای را برای هر دو طرف ایجاد کنیم.»