تهران- ایرنا- رئیس پلیس بین الملل نیروی انتظامی با بیان این که ۵۰ مجرم در ۶ ماهه اول امسال از کشورهای دیگر استرداد شده اند، افزود: ۶۸ درصد این افراد جرائم اقتصادی داشتند.

سردار هادی شیرزاد روز یکشنبه در نشست خبری برنامه های پلیس بین الملل ناجا گفت: صدور اعلان قرمز از سوی پلیس بین الملل ناجا در ۶ ماه اول امسال نسبت به سال گذشته ۷۰ درصد رشد داشته است.
وی از صدور پنج هزار گواهی عدم سوءپیشینه بین المللی برای ایرانیان خارج از کشور طی ۶ ماه گذشته خبر داد و افزود: هر ایرانی خارج از کشور که برای تحصیل یا اشتغال نیاز به سوءپیشینه داشته باشد، از طریق پلیس بین الملل اقدام می شود.

اینترپل ۱۹۴ عضو دارد
شیرزاد گفت: اینترپل از قدیمی ترین سازمان های بین المللی است که از حدود ۱۰۰ سال قبل توسط برخی کشورها برای جلوگیری از فرار متهمان به کشورهای دیگر تشکیل شد که امروز اعضای این سازمان را ۱۹۴ کشور تشکیل می دهد که سامانه های اطلاع رسانی متعددی را ایجاد کردند تا اقدامات ایمن سازی جهان را انجام دهند.
وی اقدامات پلیس بین الملل را در سه سطح تعریف کرد و افزود: بخش اول مربوط به درخواست و صدور اعلان قرمز توسط پلیس کشور است، سطح دوم بازداشت آن فردی است که اعلان قرمز برای او اعلام شده و سطح سوم استرداد مجرم به کشور درخواست کننده است.
رئیس پلیس بین الملل با تشریح این سه سطح گفت: اگر فرد موردنظر در گذرگاه های مرزی شناسایی شد، او را بازداشت کرده و به کشور درخواست کننده ارجاع می دهیم و عمده ترین کار پلیس بین الملل هر کشور عبارت است از هماهنگی با سازمان اینترپل و در بخش دوم که مربوط به بازداشت متهم است، با هماهنگی میان پلیس کشوری که فرد در آنجا بوده با کشور درخواست کننده انجام می شود.
وی با تشریح فرایند استرداد مجرمان در پلیس بین الملل افزود: اعلان قرمز یعنی این که ما توانستیم به اینترپل جهانی ثابت کنیم که یک فرد بر اساس اسناسنامه های بین المللی مجرم است و باید تحت پیگرد قرار گیرد ولی استرداد یعنی این که قاضی در آن کشوری که فرد وجود دارد، رای داده است.  

خبرنگاران، همیاران پلیس هستند
شیرزاد با اشاره به اهمیت ترویج فرهنگ پیشگیری از جرم توسط رسانه ها یادآورشد: خبرنگاران همیاران پلیس هستند و مسئولیت اصلی اجرای پیشگیری توسط این گروه است تا مردم مطلع شوند که چگونه می توان به دام خلافکاران نیفتاد و اقدامات پیشگیرانه را انجام داد.  
وی ضمن بیان تفاوت استرداد و معاضدت قضایی گفت: دو کشور با هم توافق می کنند که مجرمان خود را تبادل کنند یا حکم قاضی را اجرا کنند.  

زمان صدور اعلان قرمز کاهش یافته است
شیرزاد ادامه داد: هر دستوری که از سوی قوه قضاییه صادر شود از سوی پلیس بین الملل ابلاغ شده ولی ممکن است سیر صدور با توجه به روند موجود مدتی به طول انجامد. اکنون شاهد کاهش زمان صدور اعلان قرمز برای متهمانی که قوه قضاییه درخواست کرده است، ‌ هستیم. این روند ناشی از نوع تعامل پلیس بین الملل و سازمان اینترپل و حمایت قوه قضاییه است.
وی درباره وضعیت خاوری گفت: مهمترین کاری که پلیس بین الملل در قبال این فرد یا افرادی مانند وی انجام داده، حفظ اعلان قرمز برای آن فرد است. یعنی از نظر پلیس اینترپل این افراد همچنان اعلان قرمز را دارند. ما همچنان پیگیر این موضوع هستیم و این اعلان قرمز برای وی همچنان وجود دارد.  
شیرزاد بیان داشت: اعلان قرمز ممکن است با تلاش فرد متهم از طریق گرفتن وکیل و ثابت کردن به مجموعه بین المللی زیر سوال برود که چنانچه دلایل فرد، قانع کننده نباشد، اعلان قرمز همچنان باقی می ماند.  

اقدامات خشونت آمیز در فهرست اعلان قرمز قرار می گیرد
وی مصالحه را راه دیگر باطل شدن اعلان قرمز دانست و درباره مسیح علی نژاد هم خاطرنشان کرد: مهمترین بخش اینترپل این است که چگونه می توان ۱۹۴ کشور را با یک قانون هماهنگ کرد و این سازمان اساسنامه ای دارد که اقدامات مجرمانه خشونت آمیز ملاک اقدامات پلیسی کشور است و هر فردی که مرتکب چنین اقداماتی شود، در فهرست صدور اعلان قرمز اینترپل قرار می گیرد.  
این مقام مسئول افزود: سامانه های بین المللی به ما کمک می کنند تا افرادی که وارد کشور می شوند، به اینترپل منتقل شوند و ما می توانیم پیگیری کنیم تا استرداد به شکلی فعال صورت بگیرد و پلیس بین الملل همواره تلاش می کند تا فرد را شناسایی و دستگیر کند.  
وی درباره صدور اعلان قرمز برای برخی متهمان اقتصادی مانند مرجان شیخ‌الاسلامی و مجید سعادتی گفت: اگر قوه قضاییه و قاضی به این تشخیص برسد که احتمال خروج این فرد از کشور وجود دارد، درخواست اعلان قرمز صادر می شود.  

رییس پلیس بین الملل ناجا با اشاره به نحوه ردیابی مجرمان فضای مجازی تاکیدکرد:  اقدامات مجرمانه مانند جعل و کلاهبرداری در فضای مجازی در دستور کار پلیس بین الملل است و اینترپل و پلیس فتا در این زمینه با هم همکاری می کنند. برخی از جرائم مانند جرائم تروریستی نیز از طریق اینترپل پیگیری می شود.

شیرزاد درباره فعالیت های مدیر سایت آمدنیوز در فضای مجازی نیز خاطرنشان کرد: اقدامات تهییج کننده که باعث ایجاد تنش شود مانند روش تهیه کوکتل مولوتف احصا می شود و در اینترپل طرح می شود و آنان نیز با استناد به مستنداتی که ما ارائه می کنیم، موضوع را پیگیری می کنند.

 استرداد محکومان به شکل جدی دنبال می شود

شیرزاد در ادامه درباره تبادل مجرمان با سایر کشور ها هم گفت: مجرمان کسانی هستند که هنوز برای آنان حکمی صادر نشده و تحت نظر هستند ولی محکومان کسانی هستند که بر اساس قوانین یک کشور بازداشت شده و با رای قاضی زندانی شده اند. با همکاری وزارت دادگستری بخش استرداد محکومان به شکلی جدی دنبال می شود.

وی درباره همکاری نکردن برخی کشورها با کشورمان مانند کانادا برای استرداد مجرمان افزود: یکی از مسیرهای انتقال محکومان توافق های بین المللی است و مسیرهای دیگری مانند مسیرهای حقوقی نیز وجود دارد که غیر از اینترپل دنبال می شود که گاهی دارای پیچیدگی هایی نیز می باشد.

شیرزاد با اشاره به آموزش در اینترپل یادآورشد: جلسات متعددی با کشورهای مختلف داریم که در آبان ماه گروهی از کشورها برای نشست های آموزشی به تهران خواهند آمد و ما نیز در اجلاس های آموزشی حضور پیدا می کنیم.

به گفته این مقام بیش از ۲۰ برنامه دو یا چند جانبه در ماه های اخیر با کشورهای مختلف برگزار شده و ۲۰۰ ملاقات با مقامات سایر کشورها برای تعامل بیشتر در تهران برگزار شده است.

اعلان قرمز منافقان همچنان پابرجاست

وی در باره سرکردگان منافقان که در عراق و فرانسه حضور دارند هم خاطرنشان کرد: اعلان قرمز منافقان همچنان پابرجاست اما این مساله که آیا این افراد در عراق هستند، هنوز قطعی نیست. چون عراق نتوانسته آنان را شناسایی کند ولی استرداد این افراد در دستور اولیه اینترپل است و این گروه تروریستی علاوه بر اقدامات تروریستی، اقدام به تشویق عملیات های تروریستی دارند. البته ما با کشورهایی که حدس می زنیم حضور داشته باشند، در تعامل هستیم.

وی درباره اینکه آیا پلیس بین الملل در پیاده روی اربعین حسینی فعالیت دارید، گفت: برنامه های اربعین توسط قرارگاهی انجام می شود که با همکاری پلیس و وزارت کشور صورت می گیرد و اقدامات جدی صورت گرفته است و نقش اصلی در این برنامه ها به عهده کسانی است که در این زمینه فعالیت می کنند و ارتباطی با پلیس بین الملل ندارد.