به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، شورای مشورتی جنبش «النهضه» تونس حمایت خود را از قیس سعید نامزد دور دوم انتخابات ریاستجمهوری اعلام کرد و خواستار اعطای فرصتهای برابر به نامزدها برای تبلیغات شد. در بیانیه این حزب آمده است که پیام مردم را از خلال نتایج دور اول انتخابات به خصوص آنچه به مبارزه با فساد و نوگرایی مربوط است را دریافته است.
نامزد جنبش اسلامی النهضه عبدالفتاح مورو در دور اول انتخابات با آراء ۱۲.۹ درصد، موفق به راهیابی به دوم دوم نشده بود. النهضه همچنین بر وفاداری خود به قانون اساسی و اصول حاکمیت تونس و سیاست خارجی تأکید کرد و خواستار اصلاحات واقعی شد.
عماد الخمیری سخنگوی النهضه تونس همچنین اعلام کرد که این حزب از همه طرفداران خود میخواهد تا به قیس سعید رأی دهند و پس از انتخابات نیز تلاش خواهد کرد تا خواستههای مردم در جریان انتخابات محقق شود. بنا بر اعلام کمیته عالی انتخابات تونس در ۲۶ شهریور گذشته، قیس سعید علی (نامزد مستقل) با ۱۸.۴ درصد و نبیل القروی (حزب قلب تونس) با ۱۵.۶ درصد آراء توانستند به دور دوم راه بیابند. دور دوم انتخابات قرار است پیش از ۲۱ مهر ماه برگزار شود.
پژوهشگر ایرنا با جعفر قناد باشی کارشناس مسایل آفریقا و خاورمیانه درباره تحولات انتخابات در تونس به گفت و گو پرداخت.
ناکامی حزب حاکم در انتخابات ریاست جمهوری تونس
قنادباشی در ابتدای این مصاحبه اظهار داشت: از شگفتی های این دور از انتخابات ریاست جمهوری در تونس، رای نیاوردن کسانی همانند: «یوسف شاهد» رهبر حزب جدید «زنده باد تونس» نخست وزیر دولت قبلی و همچنین عبدالفتاح مورو از حزب اسلام گرای النهضه است که ریاست مجلس را بر عهده داشت، وگرنه بقیه نامزدهای انتخابات چندان جاذبه ای برای کسب آراء نداشتند و از این لحاظ هیچکس پیروزی آنها را پیش بینی نمی کرد. اغلب تحلیلگران بر این عقیده بودندکه حزب تازه تأسیس «زنده باد تونس» (تحیا تونس) به علت وابستگی های خانوادگی رهبرش با «قائد السبسی» رئیس جمهور فقید تونس و همچنین بهره برداری از تجارب حزب حاکم قبلی(حزب نداء تونس به رهبری السبسی) خواهد توانست، بخش قابل ملاحظه ای از آرا را کسب نماید، همچنانکه معتقد بودند که حزب النهضه که در حال حاضر بیشترین کرسی های مجلس را دراختیار دارد، نیز شانس بسیار زیادی برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری دارد. حال آنکه ازدیدگاه رای دهندگان نامزدهای هر دو حزب (یوسف شاهد؛ نخست وزیر قبلی و عبدالفتاح مورو رئیس مجلس قانونگذاری) در افزایش مشکلات اجتماعی و اقتصادی تونس سهیم بوده و نقش موثری را در حل و فصل مشکلات ایفا نکرده بودند.
این کارشناس مسایل آفریقا همچنین اظهار داشت:در انتخابات ریاست جمهوری تونس نهاد های سیاسی وابسته به رژیم سابق (طبقه حاکم) و همچنین مجموعه بزرگی از رسانه های غربی تلاش کردند تا اسلام گراها نتوانند در این انتخابات پیروز شوند. در واقع یکی از دلایل افزایش تعداد نامزدهای انتخاباتی در تونس، مهره چینی هایی بود که با هدف شکستن آرای اسلام گراها صورت گرفت. البته حزب اسلام گرای النهضه خود نیز اشتباهاتی را در عرصه های انتخاباتی مرتکب شد، چنانکه بصورت شتاب زده و بدون برنامه ریزی وارد عرصه مبارزات انتخاباتی شد و عبدالفتاح مورو را که از لحاظ سنی و به علت ریاستش برمجلس قانونگذاری، جذایبتی در بین قشر های جوان و تحصیلکرده. نداشت به عنوان نامزد خود در مرحله اول انتخابات ریاست جمهوری معرفی کرد
و این در حالی بود که مردم تونس سعی می کردند به کسانی رای دهند که در کاستی های دولت پیشین. یعنی دولت «محمد باجی القائد السبسی» مشارکت نداشته باشند. از دیدگاه مردم تونس، همه کسانی که در. دوره قبل و زمان حاکمیت حزب نداء تونس، صاحب منصبی بودند، سهمی در افزایش مشکلات اقتصادی داشتند که البته این موضوع برای عبدالفتاح مورو نامزد حزب النهضه نیز. مشکلاتی. را ایجاد کرد و. از میزان آرای همیشگی این حزب اسلام گرا به شدت کاست. البته همانطور که گفته شد شخصیت عبد الفتاح مورو برای رای دهندگان جوان تونسی نیز چندان جذاب نبود.
قناد باشی همچنین خاطر نشان کرد:جریان النضهه یک جریان ریشه دار، محبوب و باسابقه خوب مبارزاتی در تونس است. اگر این جریان، شخص جوان و جذاب تری را به عنوان نامزدانتخاباتی معرفی می کرد که در دوره چهارساله پیشین نقشی نداشت، مسلما آرا بیشتری را کسب می کرد. به هرحال. نتایج آرا انتخابات ریاست جمهوری در تونس این پیام را داشت که مردم. خواستار. افرادی هستند که در دولت قبلی نقشی نداشته باشند چنانکه شاهد بودیم که دو نفر حائز اکثریت آرا، نبیل قروی (سرمایه دار) و قیس سعید (استاد دانشگاه) بودند که کمترین نقش را در دولت السبسی و دوران حاکمیت حزب نداء داشتند.
این کارشناس در مورد شخصیت قیس سعید گفت: سعید یک شخص جدی، معتقد به قانون اساسی تونس، غیر وابسته به جریان های غرب و ضد صهیونیست است. کسب آرای قابل ملاحظه. توسط وی نشان می دهد بخش بزرگی از آراء تونس در معرض رسانه های غرب قرار نگرفته و دست مایه سیاسی حزبی سکولار و لیبرال نشده است. البته انتخاب نبیل قروی سرمایه دار تونسی و صاحب باشگاه ورزشی را می توان به نوعی تاثیر پذیری از ساختار سیاسی ایتالیا درانتخاب نخست وزیر پیشین سیلویوبرلوسکونی سیاستمدار و سرمایهدار ایتالیایی دانست.
وی همچنین افزود: قشرهای در جامعه تونس وجود دارند که سیاسی نیستند و نگاهشان به حکومت صرفا غیر سیاسی است این افراد به نبیل قروی رای دادند.
در این شرایط جریان النهضه می خواهد در دور دوم انتخابات تونس به قیس سعید کمک کند و پیش بینی می شود به احتمال زیاد وی پیروز انتخابات خواهد بود ... جامعه تونس نمی خواهد به کسانی رای دهد که دچار خطاهای اقتصادی شده اند و در واقع رای دهندگان به دنبال شرایط جدید برای تغییرات عمده جهت اصلاح این کشور هستند.
کمی جمعیت و وسعت اندک دو مولفه پیروزی تونس در دموکراسی بود
قنادباشی در مورد موفقیت مردم تونس در انتقال قدرت از رژیم بن علی گفت: کشور تونس شرایطی متفاوت با بقیه کشورهای آفریقایی همانند مصر و لیبی که بهار عربی را تجربه کردند دارد. جمعیت ۱۱.۵میلیون و متمرکز بودن جغرافیایی از نظر وسعت موضوعات مهمی بود که به اتحاد ملت تونس در تصمیم صحیح برای تغییر، کمک شایانی نمود. یکی از عوامل انشقاق در لیبی پراکندگی جمعیت بودکه سبب انشقاق و دو دستگی در این کشور شد در مجموع می توان گفت کمی جمعیت و وسعت اندک دو مولفه مهم پیروزی مردم تونس در انتخابات و روندهای دموکراتیک در این کشور بود.
در تونس فرقه های مختلف وجود ندارد. حزب النهضه جهت همگرایی در این کشور به سمت حمایت از حزب حاکم رفت. هوشمندی «راشد الغنوشی» رهبر النهضه سبب شد که تونس به سمت انسجام برود و انشقاق و اختلاف در جامعه شکل نگیرد. البته «اتحادیه مشاغل» با حفظ وضع موجود نیز کمک کرد که تونس به سمت تکان های شدید و دگرگونی ها عمیق پیش نرود. در مجموع تونسی ها در انتقال قدرت به شیوه دموکراتیک روند نسبتا موفقی را قدرت میان کشورهای که بهار عربی را تجربه کردند به دست آوردند.