محمد شکرچیزاده در نخستین کنفرانس بینالمللی تابآوری بیمارستانها و مراکز حیاتی که پیش از ظهر امروز در سالن پاکدامن این مرکز برگزار شد، گفت: شهر تهران مساحتی کمتر از یک درصد کل کشور را دارد اما ۱۷ درصد جمعیت کشور را شامل می شود و تمرکز جمعیت در این حجم کم همواره این شهر را در معرض مخاطرات زیادی میگذارد و موضوع اهمیت تابآوری را مجددا به رخ می کشاند.
شکرچیزاده توضیح داد: از سال ۹۵ که با حادثه پلاسکو مواجه بودیم، تا زلزله سرپل ذهاب در سال ۹۶ و سیل سال ۹۸، همه و همه نشان داد که حتما باید برای تابآوری شهرها رویکرد جدیدی داشته باشیم.
وی ادامه داد:، اگر زلزله سرپل ذهاب در یکی از کلانشهرهای کشور رخ میداد میزان خسارات وارده چند ده برابر میزان خسارات وارده بود. اما زلزله سرپل ذهاب حدود ۵ هزار میلیارد تومان خسارت داشت و اگر در شهر کرمانشاه بود ۵۰ هزار میلیارد تومان خسارت داشت.
شکرچیزاده ادامه داد: روز گذشته در جلسه ستاد فرماندهی سیل اعلام شد که سیل در بهار امسال بیش از ۳۵ هزار میلیارد تومان خسارت وارد کرده است و تاکنون بیش از ۱۷ هزار میلیارد تومان اعتبار برای جبران خسارات تامین اعتبار شده است در حالی که ما میگوییم به جای تحمیل خسارت با استفاده از روشهای علمی به مقاومسازی ساختمانهای موجود و با اهمیت بپردازیم و بر اساس ضوابط و مقررات ساخت و سازها در مناطق بی خطر انجام شود.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تصریح کرد: به طور خاص باید توجه کنیم که وضعیت بیمارستانهای موجود را بهبود بدهیم و این کار را با مقاوم سازی ساختمانهای بیمارستانی موجود آغاز کنیم.
وی گفت: نیاز است تا دستورالعملهای تکمیلی برای تاب آوری بیمارستانها و مراکز حیاتی تدوین شود. چرا که اکنون بیش از ۵۰ درصد از بیمارستانهای کشور در مقابل زلزله مقاوم نیست.
شکرچی زاده با بیان اینکه هزینههای مقاوم سازی فقط ۳۰ درصد از ۱۰۰ درصد احداث یک ساختمان جدید را به خود اختصاص می دهد گفت: بنابراین باید راهکارهای مقاوم سازی و بهسازی ملاک عمل قرار بگیرد و به جای ساخت بنای جدید اقدام به مقاوم سازی بناهای گذشته کنیم.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی گفت: مدیریت نگهداری و تعمیر و نگهداری ساختمان های موجود باید یکی از دروس دانشگاهی بشود و در دانشگاه ها و صنعت ساختمان سازی به آن توجه ویژه بشود.
وی ادامه داد: ابلاغ قانون مدیریت بحران گام جدی به سمت تاب آوری ساختمانها و مراکز حیاتی و از آن مهمتر شهرهاست. امیدواریم با اجرای کامل این قانون فصل جدیدی در تاب آوری ایجاد شود.
به گفته وی تاب آوری با مقاوم سازی متفاوت است و ساختمانهایی هستند که با وجود داشتن اسکلت مقاوم باز هم در صورت وقوع زلزله دیوارها، سقف و سایر اجزای سازه و تجهیزات درون ساختمان خسارت می بینند و تابآوری ندارند.