محمد حسین نیری بعد از ظهر یکشنبه در نشست خبری نقش استارتاپ در توسعه کسب و کارهای دانشجویی در محل جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران، در خصوص دانشگاههای نسل سوم اظهار داشت: دانشگاه های نسل سوم به کارآفرینی نیروهای فارغ التحصیل فکر میکنند اما کار آفرینی دانشجویانی که در یک فرآیند غیر عملیاتی تحصیل میکنند دشوار است و بدیهی است که باید در طول تحصیل تجربه و مهارت کسب کنند.
وی ادامه داد: یکی از اتفاقات اصلی در فضای دانشگاه های نسل سوم درگیر شدن دانشجویان با فضای استارتاپی است که آموزش آنها مربوط به دوره پیش از دانشجویی و دانشجویی است که به آن توجهی نشده است.
نیری تصریح کرد: استارتاپ پلی بین صنعت و دانشگاه است که مسائلی را حل میکنند و به دلیل تازگی افراد بیشتری به آن علاقه مند میشوند.
این مقام مسئول در معاونت علمی اظهار داشت: در فضای موجود دنیا استارتاپ ادبیاتی دارد که باید حول یک مشکلی شکل گرفته باشد و در اکثر موارد بیزینس مدل آن مبهم است همچنین طی فرآیند نحوه درآمد زایی و بیزینس مدل مشخص می شود.
دبیر ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز تصریح کرد: به واسطه اینکه کشور دغدغه ایجاد اشتغال دارد استارتاپ نیز به همان مفهوم ایجاد کسب و کارهای نوپا را هدف گیری می کند که با ادبیات استارتاپ فاصله دارد. در مفهوم اصلی وجوه اقتصادی پر رنگ است اما در ایران اولویت اول نیست بلکه ایجاد فضای فرهنگی و رفع مشکلات اجتماعی در اولویت است.
نیری عنوان کرد: حوزه کسب و کار دانشجویی مستقل بار اشتغال را از دوش دولت بر می دارد و نیاز خدمات را تامین می کند. ایجاد کسب و کارهای استارتاپی چه در قدم اول و چه در قدم های بعدی روحیه خاص خود را می طلبد و در فضای مبهم کشورهایی که در قانون گذاری عقب تر است با مشکلاتی همراه خواهد بود.
دبیر ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز ادامه داد: کسب و کارهای استارتاپی توسعه ای است که بخشی از اشتغال را پیش میبرد و باید به آن توجه ویژه شود.
وی عنوان کرد: در بررسی ها دولت سه ماموریت اصلی را در نظر گرفته است و اتفاقات خوبی در حوزه استارتاپها و کسب و کارهای سنتی افتاده است به طوری که تاکنون موانع توسعه ای را برطرف کرده و تنظیمگری و تسهیلگری را منطبق با فضای کسب و کاری انجام داده است.
دبیر ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز ادامه داد: تجمیع حمایت ها از دیگر اقدامات معاونت است به عنوان مثال تسهیلات و مجوزهایی که نهادها به حوزههای مختلف اعطا میکنند تا شرکت ها درگیر برخی استعلامها نشوند، برخی از این حمایتها است.
به اعتقاد نیری حمایت های هوشمند دولت از استارتاپ ها از فعالیت آنها رفع موانع کرده است.
دبیر ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز عنوان کرد: معاونت علمی پس از مدیریت سورنا ستاری محور اصلی فعالیت های خود را شکل دادن یک اکوسیستم نوآوری طراحی کرده است و اولین اقدام در این مسیر پیگیری مشکلات شرکت های دانش بنیان و طراحی حمایتهایی که در حد معاونت علمی بود.
وی ادامه داد: شرکتهای دانش بنیان روی یک محصول فناورانه هایتک کار می کنند و از کنار فروش یک (R&D) مستمر به دست آمده بیش از ۵۰ درصد درآمد شرکت را به دست می آورند.
نیری با اشاره به تعداد شرکت های حوزه تکنولوژی های جدید و هایتک گفت: بیش از ۴ هزار و ۵۰۰ شرکت شناسایی و ۱۳۰ پکیج حمایتی برای آنها طراحی شده است. همچنین در سال ۹۷ برنامه حمایت از شرکت های خلاق و کسب و کارهای حوزه صنایع فرهنگی طراحی شد.
وی افزود: دادن یارانه به شرکت ها برای حضور در کنفرانس های بین المللی و تعامل با سازمان ها برای رفع مشکلات کسب و کارهای اینترنتی نیز از دیگر پکیچهای حمایتی معاونت علمی است اما نیاز است به مهارت های نرم در دوره دبیرستان و دوره دانشجویی توجه شود.