به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، با تصویب یک فوریت طرح «شفافیت آرای نظام تقنینی»، بحث بر سر موضوع «شفافیت آرای نمایندگان» در شبکه اجتماعی توئیتر وارد مرحله جدیدی شد و نمایندگان مجلس، فعالان سیاسی و کاربران این شبکه، در ارتباط با این موضوع به اظهار نظر پرداختند و هر کدام از زوایه دید خود درباره بحث شفافیت، موضع گیری کردند.
کدام طرح شفافیت؟
در حالی که دو طرح با موضوع شفافیت در مجلس مطرح شدهاند، به نظر میرسد اختلاف نظر نمایندگان با یکدیگر بر سر این طرحها ادامه دارد. یکی از این طرحها، تنها به شفافیت آرای نمایندگان مجلس شورای اسلامی اختصاص دارد و طرح دیگر یا همان طرح «شفافیت آرای نظام تقنینی» خواستار شفافیت در سایر سازمانها و نهادها نیز هست و ابعادی گستردهتر از طرح اول را در بر میگیرد.
عدم تایید فوریت طرح «شفافیت آرای نمایندگان» و در مقابل تصویب فوریت «طرح شفافیت آرای نظام تقنینی» باعث شد تا کاربران پرسشهایی در این زمینه را مطرح کنند. یک کاربر نوشت که این فشارهای بیرونی و جنجالها بر سر طرح شفافیت بود که باعث تصویب این طرح شد، در مقابل برخی کاربران یادآور شدند که این طرحها با یکدیگر متفاوت هستند و ارتباطی با هم ندارند. از همین رو فشارهای بیرونی که برای تصویب طرح «شفافیت آرای نمایندگان» وجود داشت، نمیتواند منجر به تصویب فوریت طرح «شفافیت آرای نظام تقنینی» شده باشد.
اما کاربرانی نیز معتقد بودند که تصویب فوریت طرح مذکور به این دلیل است که نمایندگان میدانند تصویب این طرح، تا پایان دوره این مجلس ممکن نیست و خیال برخی از نمایندگان از تاثیرات آن راحت است.
طرح شفافیت و جنجالها در مجلس
حواشی تصویب فوریت طرح «شفافیت آرای تقنینی» نیز از موضوعات مورد توجه کاربران بود. در حالی که پس از تصویب یک فوریت طرح»، «سید فرید موسوی» از ارایه کنندگان این طرح به مجلس، توئیت کرد: «یک فوریت طرح شفافیت آرای نظام تقنینی در مجلس شورای اسلامی با ۱۶۸ رای موافق، ۲۳ رای مخالف و چهار رای ممتنع از ۲۲۴ نماینده حاضر در جلسه علنی امروز مجلس به تصویب رسید»، «احد آزادی خواه» نماینده اصولگرای مجلس در توئیت خود ضمن انتشار تصاویری در جلسه امروز مجلس، به انتقاد از «مسعود پزشکیان» نایب رییس اول مجلس شورای اسلامی پرداخت و نوشت: «تا صحبت از شفافیت میکنیم صداها بلند و تریبونهامان قطع میشود. واقعا عدهای چه در پس نیات و تصمیم گیریهای خود دارند که از برملا شدنش میترسند. شفافیت دیر و زود دارد؛ ولی سوخت و سوز ندارد، هرچند با نهایی شدنش بساط خیلی ها را خواهد سوزاند.»
در مقابل اما «علی ساری» دیگر نماینده مجلس شورای اسلامی، از تصویب یک فوریت این طرح دفاع و توئیت کرد: «طرح جامع و عدالتمحور «شفافیت آرای نظام تقنینی» با یک فوریت به تصویب رسید. ریلگذاری درست مسیر رسیدن به دموکراسی امروز در مجلسشورای اسلامی کلید خورد».
«فاطمه سعیدی» نماینده مجلس هم در توئیت خود، ضمن اشاره به حمایت جناحهای مختلف از این طرح، پس از تصویب آن نوشت: «فوریت طرح شفافیت آرا و مذاکرات نهادهای قانونگذاری از جمله مجلس، هیئت وزرا، خبرگان، شورای عالی انقلاب فرهنگی و غیره با حمایت روسای هر سه فراکسیون مجلس به تصویب رسید. فراکسیون امید تمام تلاش خود را به کار میگیرد تا این طرح در نهایت تبدیل به قانون شود.»
برخی کاربران اما از حواشی پیش آمده در این جلسه ابراز نارضایتی کرده و آن را در شان مجلس شورای اسلامی ندانستند. کاربری به این موضوع اشاره کرد و گفت که از نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتظار میرود مراقب شان مجلس باشند و با وجود اختلاف نظرها، با آرامش و متانت نسبت به مسائل پیش آمده در صحن علنی واکنش نشان دهند.
شفافیت در مجلس و رقابتهای جناحی
«احمد امیرآبادی فراهانی» یکی از نمایندگانی بود که از تصویب طرح شفافیت آرای نمایندگان مجلس دفاع میکرد. وی امروز و پس از تصویب یک فوریت طرح «شفافیت آرای نظام تقنینی» در توئیت خود آورد: «فشار افکار عمومی پاسخ داد. همکاران به یک فوریت طرح شفافیت آراء رای مثبت دادند. امیدوارم در رسیدگیهای بعدی در کمیسیون و صحن علنی در کلیات و جزئیات خدشهای به طرح وارد نشود». هرچند که وی در توئیت خود به این موضوع اشاره نکرد که تصویب این یک فوریت مربوط به طرح «شفافیت آرای نمایندگان» نیست و نمایندگان به یک فوریت طرح دیگری رای دادهاند.
«سید جواد ساداتی نژاد» دیگر نماینده مجلس نیز ضمن اشاره به این طرح، به تلاشهای داوطلبانه برخی نمایندگان برای ایجاد شفافیت اشاره کرد و چنین نوشت: «به همراه برخی همکاران از هیات رئیسه مجلس درخواست کرده بودیم اطلاعات مربوط به آرا و حضور و غیابمان در راستای شفافیت جهت اطلاع مردم و موکلانمان منتشر شود؛ اما هیأت رئیسه با این درخواست مخالفت و آن را برخلاف قانون دانست و گفتند که نمیشود تنها اطلاعات برخی از نمایندگان منتشر شود.»
بحث کاربران بر سر طرح شفافیت نیز همچنان ادامه دارد. در حالی که گروهی از کاربران خواستار آن هستند که نمایندگان با رویکردهای جناحی به بحث درباره شفافیت نپردازند، گروهی دیگر از این موضوع گلایه میکنند که شفافیت آرا، ممکن است باعث بروز فشارهای بر روی نمایندگان شود. با این حال از دیدگاه کاربران تصویب «طرح آرای نظام تقنینی» مانع از فشار بر روی نمایندگان خواهد شد. کاربری در همین ارتباط نوشت: «طرح جالب مجلس با این مضمون که شفافیت شامل همه ارگانهای تاثیرگذار در امر قانون گذاری شود، نه فقط مجلس؛ واقعا ستودنی بود. این همان کاری است که باید برای جلوگیری از تضعیف مجلس به واسطه شفافیت و سو استفادههای احتمالی انجام میشد». برخی از کاربران نیز خواستار شفافیت با هر پیامدی هستند و معتقدند حتی اگر شفافیت در آرای نمایندگان، باعث فشار بر روی آنها شود، نمایندگان بایستی برای رعایت حق مردم، شفافیت را پذیرا شوند.