شهرام رفیعی فر روز دوشنبه در گفتوگو با خبرنگار سلامت ایرنا درباره استفاده از آمارهای حاصل از پویش ملی فشار خون برای تدوین برنامههای خود مراقبتی افزود: برنامههایی که برای افراد مبتلا به فشار خون بالا یا افراد در معرض ابتلا به این بیماری تدوین شده از طریق پرونده الکترونیک سلامت و سامانههای دیگر جهت توانمندسازی در اختیار آنها قرار میگیرد.
وی ادامه داد: این نوع از پویشهای اجتماعی به وزارت بهداشت کمک میکند که جامعه در معرض خطر و جامعه مبتلا به بیماریها را شناسایی کرده و اقدامات پیشگیری و درمانی آنها را پیگیری کنیم. باید توجه کرد که این پویش ها هم در زمینه جمع آوری آمارها تاثیر دارد و هم در زمینه افزایش سواد سلامت جامعه موثر است.
برنامه هر خانه یک پایگاه سلامت
رفیعی فر درباره برنامه هر خانه یک پایگاه سلامت که مورد تاکید وزیر بهداشت است بیان کرد: بار بیماری ها در کشور از بیماری های واگیر به سمت بیماری های غیرواگیر حرکت کرده است. در زمینه بیماری های غیرواگیر این موضوع مطرح است که اولا افراد باید مراقب باشند تا مبتلا نشوند و دوم اینکه اگر مبتلا شدند باید تا آخر عمر مراقبت دریافت کنند. در این زمینه حدود ۷۵ تا ۸۰ درصد مراقبت ها مربوط به مردم می شود و بقیه توسط تیم پزشکی در بیمارستان ها و مراکز درمانی اتفاق می افتد. بنابراین بهترین اقدام این است که در هر خانه یک مراقب سلامت یا سفیر سلامت حضور داشته باشد.
مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت افزود: برنامه هر خانه یک پایگاه سلامت کمک می کند تا با تکیه به مردم به این سمت حرکت کنیم که از بیماری های غیرواگیر پیشگیری کرده و شاهد ارتقای کیفیت زندگی مردم باشیم.
خود مراقبتی با خود درمانی متفاوت است
وی اظهار داشت: خود مراقبتی یعنی افرادی که در حوزه پزشکی، پرستاری، دندان پزشکی و مامایی تحصیل نکردند، توانمند شوند تا از سلامت خود و اعضای خانواده و جامعه مراقبت کنند. این موضوع به معنی عدم نیاز به پزشک نیست. بلکه آموزش های لازم در اختیار این افراد قرار می گیرد تا از سلامت خود و خانواده شان مراقبت کنند.
رفیعی فر ادامه داد: افراد با تحرک فیزیکی مناسب، اصلاح سبک زندگی، عدم مصرف دخانیات و الکل می توانند از بروز سکته های مغزی و قلبی، سرطان ها، دیابت و بیماری های تنفسی پیشگیری کنند.
مدیرکل دفتر آموزش و ارتقای سلامت وزارت بهداشت گفت: خود مراقبتی با خود درمانی متفاوت است. در خود مراقبتی مردم نشانه های اولیه بیماری را شناسایی کرده و بعد آگاهانه به پزشک مراجعه می کنند.
وی پیش از این درباره سن مناسب جهت ارائه آموزش های خود مراقبتی گفته بود: کل جمعیت ۸۰ میلیونی ایران، گروه هدف برنامه ملی خود مراقبتی هستند. سبک زندگی سالم، مدیریت ناخوشی های جزیی، مدیریت بیماری های مزمن و مدیریت اورژانس ها در این زمینه اهمیت دارد و همه افراد باید این توانایی را داشته باشند تا از سلامت خود به عنوان یک ثروت مراقبت کنند. برخی افراد این مراقبت را از خود و خانواده و جامعه انجام می دهند و خود مراقبتی برخی هم بر عهده دیگران است. به طور مثال خود مراقبتی نوزاد یا افراد سالمند بر عهده خانواده آنهاست. با این حال کل جمعیت کشور نیازمند توانمند شدن برای فرا گرفتن خود مراقبتی هستند. بهترین سن و هزینه اثربخش ترین زمان برای ارائه آموزش های خود مراقبتی، از پیش دبستانی تا پایان دبیرستان است که شامل برنامه تدریجی، تکاملی و فزاینده و متناسب با رشد و تکامل دانش آموزان و گروه های سنی و جنسی می شود.