کرج - ایرنا - مدیر کنترل کیفیت موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی گفت که واکسن ppr (طاعون نشخوارکنندگان کوچک) نسبت به نمونه‌های وارداتی و همچنین تولید شده توسط شرکت‌های خصوصی دارای بهترین کیفیت است.

به گزارش ایرنا، مؤسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی با بیش از ۹۰ سال سابقه فعالیت یکی از قدیمی‌ترین و معتبرترین مراکز علمی و تحقیقاتی کشور شناخته می‌شود.

این مؤسسه فعالیت خود را در سال ۱۳۰۳ تحت نظارت وزارت فلاحت و فوائد عامه (وزارت کشاورزی وقت) با تحقیقات پیرامون راه‌های مبارزه با بیماری خانمانسوز طاعون گاوی که با تلف کردن صدها هزار راس گاو حیات دامی کشور را مورد تهدید قرار داده بود آغاز کرد.

پس از مدت کوتاهی با تولید و عرضه واکسن موثر علیه بیماری مزبور دوره نوینی از مبارزه علیه بیماری‌ها در کشور پایه گذاری کرد. 

اکنون راز ماندگاری رازی با قدمتی نزدیک به یک قرن «کیفیت» فراورده‌های تولیدی اعم از واکسن، سرم و فراروده‌های بیولوژیک می‌باشد.

سینا سلیمانی روز دوشنبه درنشستی که با حضور خبرنگاران به منظور بررسی وضع کنترل کیفی واکسن ppr برگزار شد، با بیان اینکه کیفیت از حساسیت خاصی در این موسسه برخوردار است، افزود:‌ ریشه‌کنی و کنترل بسیاری بیماری‌ها همچون فلج اطفال و سرخک که اکنون به ندرت دیده می شود، توسط موسسه رازی به دلیل تمرکز بر روی کیفیت واکسن آن انجام شده است.

وی اظهار داشت:‌ ارزیابی کیفیت بر روی واکسن از مواد اولیه و بذر واکسن شروع می شود و تا فراورده‌های بیابینی و نهایی موسسه ادامه می‌یابد.

این مسئول با بیان اینکه موسسه رازی بیش از ۶۰ فراورده بیولوژیک تولید می کند که واکسن ppr یکی از این فراروده‌های ویروسی می‌باشد، گفت: مجموعه کنترل کیفیت موسسه برای این محصول تمرکز خاصی بر کنترل کیفیت دارد.

سلیمانی ادامه داد:‌ تمام آزمایش‌هایی که نیاز است تا فراورده تحت کنترل قرار گیرد از ابتدا تا انتها بر اساس استانداردها و رفرانس های بین المللی انجام می شود.

وی با اشاره به انجام مطالعات پایداری بر روی واکسن‌ها، گفت:‌واکسن‌های ppr چه تولید شده توسط موسسه و چه واکسن های وارداتی یا تولید شده توسط شرکت‌های خصوصی دارای تاریخ انقضای ۲۴ ماهه می‌باشند که در مطالعه پایداری تا ۳ ماه پس از تاریخ انقضای واکسن، تمام آزمایش های مورد نیاز برای کنترل کیفیت این واکسن را انجام داده‌ایم.

واکسن ppr رازی تا سه ماه پس از تاریخ انقضا قابلیت استفاده دارد

مدیر کنترل کیفیت رازی اضافه کرد:‌بر اساس این آزمایشات، حتی سه ماه پس از تاریخ انقضای ppr رازی از لحاظ کیفیت تمام ملاک های مورد نیاز را گذرانده است و می تواند حتی سه ماه پس از تاریخ انقضای واکسن برای مقابله با این بیماری مورد استفاده قرار گیرد.

وی افزود: یکی از آزمایش های مهم در مطالعه پایداری ارزیابی تیتر ویروس واکسن ppr بوده است که این ارزیابی از اولین روزهای پس از تولید واکسن تا ۲۷ ماه در دوره های مشخص انجام شده که آخرین باری که این آزمایش انجام شد در ماه بیست و هفتم بود.

سلیمانی اظهار داشت: حتی ۲۷ ماه پس از تولید واکسن هم تیتر این واکسن به عنوان یکی از مهم‌ترین آزمایشات از حداقل تیتر مورد قبول بالاتر است یعنی پایداری لازم را در ۲۷ ماه پس از تولید دارد.

وی با بیان اینکه آزمایش اندازه گیری درصد رطوبت گیری واکسن هم انجام شد، گفت: در این آزمایش واکسن ما تا ۲۷ ماه پس از تولید شرایط لازم را برای استفاده در فیلد دارد.

مدیر کنترل کیفی موسسه رازی افزود: اگر مقایسه‌ای بین کیفیت واکسن تولید ایران (رازی) و واکسن‌های وارداتی یا حتی واکسن‌های تولیدی شرکت‌های خصوصی داخلی انجام شود به نتایج قابل توجهی می‌رسیم.

وی بیان داشت: این نتایج نشان می‌دهد در ارزیابی کیفیت که در مورد واکسن‌های وارداتی تنها ۵ ماه پس از تولید واکسن، تیتر واکسن به واکسنی که رازی پس از ۲۷ ماه رسیده، رسیدند و حتی تا ۲۴ ماه تاریخ مصرف هم پایداری لازم را نخواهد داشت.

سلیمانی گفت: حتی در بررسی‌های انجام شده در ارزیابی کیفیت واکسن‌ ایرانی تولید شده توسط شرکت‌های خصوصی نشان داد که این واکسن تنها هفت ماه پس از تولید واکسن قابلیت مصرف دارد.

واکسن رازی قابلیت نگهداری در یخچال را دارد

وی ادامه داد:‌ نحوه نگهداری این واکسن‌ها در شرایط یکسان است به طوریکه واکسن های موسسه رازی پیش از این همچون واکسن های وارداتی یا خصوصی بایستی در دمای فریز منهای ۲۵ نگهداری می شد ولی اکنون واکسن هایی که توسط رازی تولید می شوند می توانند در دمای یخچال ۴ تا ۸ درجه سانتیگراد نگهداری شوند.

مدیرکنترل کیفیت موسسه رازی تصریح کرد:‌پایین آمدن هزینه‌های نگهداری و حمل و نقل از جمله مزایای این قابلیت می‌باشد زیرا زنجیره سرد هزینه زیادی دارد.

وی گفت: موسسه رازی بیش از اهمیت به تبلیغات به کیفیت اهمیت می دهد و سابقه و پیشینه موسسه این موضوع را نشان می دهد به طوریکه تمام ۶۰ فراورده موسسه کنترل کیفی می شوند.

رازی آمادگی تامین تمام واکسن ppr مورد نیاز کشور را دارد

سلیمانی با اشاره به اینکه میزان تولید ppr نسبت به قبل افزایش داشته، افزود: اکنون در رازی حدود پنج میلیون دز سالانه تولید می‌شود ولی این آمادگی را دارد تا بیشتر از این میزان تولید کرده و حتی تمام واکسن مورد نیاز کشور را تامین کند.

وی با بیان اینکه حدود نیمی از واکسن مورد نیاز کشور از خارج وارد می‌شود، اظهار داشت:‌ دانش مورد نیاز برای تولید این واکسن با بهترین کیفیت در رازی وجود دارد ولی دلیلی برای واردات آن را نمی‌دانیم چرا که با واردات ارز زیادی از کشور خارج می‌شود.

 وی گفت: ‌اکنون واکسن‌هایی که وارد کشور می شوند از کیفیت بسیار پایینی نسبت به واکسن‌های رازی برخودار هستند.

از کشورهای اروپایی مواد اولیه را وارد می کنیم که با این شرایط اقتصادی و تحریم مشکلاتی برای ما به وجود آمده ولی تا کنون نگذاتشه ایم برای شرایط کمی و کیفی مشکلی به وجود بیاید.

وی افزود: این بیماری در اقتصاد کشور بسیار موثر است و رازی طیف وسیعی از واکسن‌ها را تولید می‌کند و یکی از معدود موسسات دنیا است که این گستردگی را دارد.

موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی با حدود یک هزار و ۷۰۰ نیروی انسانی متخصص بیش از ۹۰ درصد از واکسن های انسانی و درصد بالایی از واکسن های دام و طیور را تولید می کند.

مجموعه بزرگ کنترل کیفیت موسسه رازی ۶ بخش، ۲۳ آزمایشگاه تخصصی و بالغ بر ۸۰ نفر نیروی انسانی دارد که وظیفه این مجموعه ارزیابی کیفیت و کنترل کیفیت فراروده های موسسه رازی هست.

۶۱۵۶/ ۶۱۵۵