ساری- ایرنا- سازمان جهاد کشاورزی مازندران اعلام کرد که با اقدامات به‌موقع سازمان و با مشارکت بهره‌برداران فعالیت آفت مگس میوه در باغهای استان کنترل و از خسارت اقتصادی جلوگیری شده‌است.

به گزارش ایرنا، کارشناسان حفظ نباتات توصیه می کنند که اگر باغداران فقط به جمع‌آوری میوه‌های پوسیده و دفن آن اقدام کنند، تا ۶۰ درصد مقابله و پیشگیری از شیوع این آفت بدون هزینه امکان پذیر است.

همسو با این هدف مهم ماه گذشته و پیش از آغاز برداشت نارنگی زود رس رزمایش پدافند غیر عامل پیشگیری و مقابله با آفت مگس میوه در مازندران برگزار شد و باغداران این استان بویژه صاحبان باغ‌های مرکبات برای مقابله با این آفت در آماده باش کامل قرار گرفتند.

کارشناسان اعلام کردند که اگر باغداران ۲ سال متوالی روش مقابله و پیشگیری ساده و بدون هزینه برداشت به موقع محصول و جمع آوی میوه های رسیده و دفن صحیح را انجام بدهند، جمعیت آفت مگس میوه در سال سوم به حداقل ممکن خواهد رسید.

آفت مگس مدیترانه ای با این که سابقه حدود چهار دهه‌ای در مازندران دارد، در همه این سال ها با انجام مدیریت پیشگیری و مقابله بموقع، موجب نگرانی جدی باغداران و مسئولان نشده بود، اما در چند سال اخیر به دلیل تغییرات آب و هوایی و گسترش کشت درختان مخلوط در باغات کوچک و بزرگ در حال تبدیل شدن به یک معضل اصلی است و ممکن است در صورت عدم توجه تمامی مشکلات بخش باغداری استان را تحت الشعاع قرار دهد.

واقعیت این است؛ مگس مدیترانه ای که زمانی تنها در ماههای پایانی تابستان و همزمان با رسیدن نارنگی پیش رس مهمان باغ های مازندران می شد، در سال های اخیر فصل حضورش را گسترش داد به گونه ای که از اواخر اردیبهشت تا اوایل پاییز به خاطر سفره همیشه پهن و پربار مهمان باغ های استان است.

کارشناسان باغداری می گویند که فراهم شدن میزبانی حدفاصل ثمردهی درختان مختلف سبب ماندگاری بیشتر مگس مدیترانه ای شده است. به اعتقاد آنان میزبانی از درخت ازگیل ژاپنی شروع می شود و بعد به ترتیب به هلو ، شلیل ، انجیر  و خرمالو و بلافاصله پس از این مرحله نوبت به نارنگی های پیش رس می رسد و سپس فصل نارنگی های دیگر و ارقام مختلف پرتقال می رسد. این چرخه اگر ادامه پیدا کند ممکن است به سیکلی کامل برای میزبانی از این آفت منجر شود.

بنابر اظهارات کارشناسان حفظ نباتات مازندران، مگس میوه می‌تواند به هر میوه نرسیده هم خسارت وارد کند. هر مگس ماده روزانه ۱ تا ۳۰ عدد تخم رها می کند و در شرایط مناسب این توان را دارد که در یک دوره زندگی تعدادش را به میانگین ۳۰۰ و حداکثر یکهزار عدد برساند. میوه رسیده در سر درخت یا پوسیده در پای درخت بهترین میزبان مگس مدیترانه ای است. سفره ای که حتی اگر باغ های حرفه ای مازندران را بتوان از آن پاکسازی کرد، در خانه باغ های موجود در استان بویژه خانه باغ های متعلق به غیربومیان در تمامی فصول سال پهن است.

بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران، از ۱۱۰ هزار هکتار باغ مرکبات استان ، ۲۵ هزار هکتار آن  را انواع نارنگی شامل انشو و یافا تشکیل می دهد که پنج هزار هکتار آن نارنگی رقم پیش رس به نام ایواساکی است که برداشت آن هفته آخر شهریور آغاز شد.

برداشت ارقام زودرس نارنگی در مازندران از ۱۵ شهریورماه آغاز شد و اکنون نارنگی های دیر رس نیز به مرحله برداشت رسیده است. برداشت پرتقال که ۷۰ درصد سطح باغات مرکبات استان را تشکیل می دهد نیز از نیمه دوم آبان ماه  شروع می شود.

به گزارش روز دوشنبه روابط عمومی جهاد کشاورزی مازندران عبدالرحمان زاغی مدیر حفظ نباتات این سازمان گفت: در حال حاضر ۳۰۰ ایستگاه پیش آگاهی در استان داریم که جمعیت مگس میوه را رصد می‌کنند و اقدامات خوبی در زمینه اطلاع‌رسانی مگس میوه به باغداران داده شده است.

وی افزود: برای مدیریت مگس میوه اقدامات خوبی شامل برگزاری کلاس‌ و کارگاه‌های آموزشی، برگزاری رزمایش پدافند غیرعامل، اطلاع‌رسانی از طریق سایت سازمان و شبکه‌های اجتماعی و مصاحبه‌های خبری انجام شد که به باغداران در کنترل و مبارزه این آفت کمک کرد.

وی بیان کرد: در حال حاضر با توجه به بارندگی‌هایی که در استان شاهد هستیم و محصول زیادی که بر روی درختان وجود دارد ریزش‌های غیرطبیعی ناشی از استرس‌های محیطی مشاهده می‌شود که میوه‌ها بر اثر ترکیدگی باعث ریزش می‌شود و ربطی به خسارت مگس میوه ندارد.

زاغی اضافه کرد: با اقداماتی که از سوی سازمان جهاد کشاورزی مازندران و مشارکت بهره‌برداران انجام شد تاکنون مگس میوه در حد کنترل قرار دارد و در باغات سراسر استان از خسارت اقتصادی جلوگیری شده است.

وی اظهار کرد: اقلام و تجهیزات مورد نیاز برای مهار این آفت نیز شامل پروتئین هیدرولیزات در اختیار باغداران قرار گرفت.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران افزود: از ابتدای امسال تاکنون ۱۰ هزار و ۲۵۰ هکتار طعمه‌پاشی و ۲ هزار و ۵۵۰ هکتار مبارزه به روش شکار انبوه و استفاده از کارت زرد چسبنده در باغات انجام شد.

زاغی  از باغداران که محصول پیش‌رس و محلی دارند خواست راهکارهای مبارزه با مگس میوه را که شامل تسریع در برداشت هرگونه میوه رسیده برای دور کردن میزبان از دسترس آفت، طعمه‌پاشی با طعمه مسموم تهیه شده از پروتئین هیدرولیزات به میزان ۳ تا ۵ لیتر و ۲۰۰ سی‌سی حشره‌کش مالاتیون در ۱۰۰ لیتر آب با استفاده از سمپاش پشتی تلمبه‌ای به صورت یک ردیف در میان ۲۵ روز قبل از رسیدن میوه و در صورت لزوم تکرار طعمه‌پاشی ۷ تا ۱۰ روز بعد انجام شود.

وی ادامه داد: باغداران از تله‌های جلب کننده حاوی مایع سراتراپ، فرمون، سراتینکس و پروتئین هیدرولیزات را در باغات آلوده به تعداد ۳۰ تا ۵۰ عدد در هکتار به منظور شکار انبوه مگس میوه استفاده کنند.

مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی مازندران همچنین اضافه کرد: باغداران بهداشت عمومی در باغ مانند جمع‌آوری و دفن هرگونه میوه ریخته شده پای درختان را در عمق ۵۰ سانتی‌متری خاک رعایت کنند.

/۱۸۹۹/۶۹۹۰