«پروفسور محمدحسین ملایری» فرزند برومند واقف نیکونام شادوران «حاج محمد ملایری» است که نام درخشانش برای همیشه بر بلندای تاریخ این شهر حک شده است و نامش همچون آفتاب تابان همیشه به نیکی میدرخشد.
مرحوم «محمد حسین ملایری» که ۶۰ سال و اندی پاییز را گذرانده بود، روز گذشته (یکشنبه) بر اثر سکته قلبی به دیار باقی شتافت و دلهای بسیاری را داغدار کرد.
وی که یکی از مفاخر بزرگ کشور بود، تا واپسین روزهای حیات با برکتش دست از تلاش، کسب علم و خدمت به کشور نکشید و هم اکنون آثار جاودانی از وی به یادگار مانده است.
مرحوم ملایری دارای دکترای تخصصی فلسفه غرب، کارشناسی ارشد فلسفه اسلامی و لیسانس مهندسی مکانیک از دانشگاه تهران است و پس از پیروزی انقلاب اسلامی و رهایی از حبس سیاسی دوران پهلوی، دبیر دبیرستانهای تهران و گرگان بود و معاون بنیاد مستضعفان به مدت چهار سال، معاون وزیر صنایع و مدیریت سازمان صنایع ملی به طور همزمان به مدت هشت سال، پایهگذار و مسئول مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به مدت ۱۰ سال و معاون و مشاور ویژه رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام را در کارنامه کاری خود دارد.
وی همچنین پایهگذار و سر دبیر نخستین فصلنانه پژوهشی مجلس در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به نام «مجلس و پژوهش» و سردبیر National Interest (Journal of the CSR) از زمستان ۲۰۰۵ تاکنون، مدیر مسئول و سر دبیر ماهنامه صنعت فردا از سال ۱۳۷۴ تاکنون، پایهگذار نخستین روزنامه الکترونیک در ایران تحت عنوان «خانه ملت در مجلس شورای اسلامی» در سال ۱۳۷۴ و ارتقای آن تا سال ۱۳۷۹، مدیر مسئول و سر دبیر ماهنامه فکر نو از سال ۱۳۷۷ تاکنون و سر دبیر فصلنامه راهبرد از سال ۱۳۷۹ تاکنون است.
از فعالیتهای مردم نهادانه مرحوم ملایری میتوان به عضو شورای مرکزی جامعه اسلامی مهندسان به مدت هشت سال، سر دبیر ماهنامه جام، مجله جامعه اسلامی مهندسان، سر دبیر هفته نامه جام، دبیر کل کانون کار آفرینان صنعتی ایران و دبیر کل انجمن پژوهشگران ایرانی فلسفه و حکمت اشاره کرد.
از وی دهها مقاله بر جای مانده و در نشریات و روزنامههای کشوری منتشر شده است که از جمله میتوان به مقاله فرهنگ رسانهای و هنجارهای اجتماعی، نقد آرای عباس میلانی، تیغ اکامی و عناصر مدرنیت در تاریخ ایران، جستاری در ثروتهای باد آورده، در سنگلاخ ارض موعود هوسرلی، درآمدی بر سیاستگذاری صنعتی در ایران، چالشهای استراتژی صنعتی کره برای دستیابی به توسعه، تقلیل علمی، دشمنی یا دوستی، هایدگر، بودیسم و بوم شناسی ژرف، فضای سیاسی و برآیند سازی بهینه و مطالعه تطبیقی آرای عرفانی این عربی و مولانا محمد بلخی اشاره کرد.
«پروفسور محمدحسین ملایری» همچنین صاحب کتابهای ارزندهای همچون کتاب گزارش توسعه انسانی ۱۹۹۷، مبارزات انتخاباتی، کتاب فرهنگ و حکومت، علم و کند و کاو معنوی، پوپولیسم و آیین تکنو کرات ها، نوشتارهای مقارنهای فلسفی و کتاب مطالعه تطبیقی آرای فلسفی علامه طباطبایی و استاد مصباح یزدی است و از وی به چاپ رسیده است.
به دنبال درگذشت ناگهانی مرحوم ملایری یکی از مفاخر ایران، بسیاری از مسئولان ارشد کشوری همچون حجت الاسلام والمسلمین «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران در پیامی با تسلیت درگذشت مرحوم محمدحسین ملایری، از درگاه خداوند متعال برای آن فقید رحمت واسعه الهی و برای عموم بازماندگان صبر و سلامتی مسألت کرد.
به گزارش روز دوشنبه پایگاه اطلاع رسانی ریاست جمهوری، در متن پیام تسلیت حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی آمده است: درگذشت مرحوم دکتر محمدحسین ملایری، موجب تأثر و تألم شد.
در این پیام آمده است: این چهره خدوم، افزون بر فعالیتهای متعدد علمی، در سمتهای مختلف مدیریتی، از جمله در مرکز تحقیقات مجمع تشخیص مصلحت نظام، نیز کارنامه پرباری از تعهد به نظام اسلامی و خدمات اجتماعی از خود بر جا گذاشت.
روحانی در پیام خود آورده است: اینجانب ضمن ابراز همدردی با خانواده محترم آن مرحوم، این ضایعه را به جامعه علمی و همکاران ایشان تسلیت میگویم و از درگاه خداوند متعال برای آن فقید رحمت واسعه الهی و برای عموم بازماندگان صبر و سلامتی مسألت دارم.
دکتر واعظی رئیس دفتر رئیس جمهوری نیز در پیامی درگذشت «محمدحسین ملایری» چهره فرهیخته و متعهد کشور را تسلیت گفت و در این پیام عنوان کرد: ضایعه درگذشت مرحوم محمدحسین ملایری، چهره برجسته علمی و مدیر پرتلاش کشورمان، موجب تأثر و تألم خاطر شد.
وی در این پیام با ارج نهادن به خدمات ماندگار آن مرحوم، این مصیبت را به خانواده و همه همکاران و دوستداران وی تسلیت گفت.
رئیس دفتر رئیس جمهوری در این پیام تسلیت از درگاه خداوند سبحان برای این چهره فرهیخته و متعهد که منشأ خدمات ارزندهای در عرصههای گوناگون علمی، فرهنگی و اجتماعی شد، علو درجات و همجواری با صالحان و برای عموم بازماندگان صبر و اجر مسألت کرد.
همچنین در پیام تسلیت قدرت الله ولدی معاون استاندار همدان و فرماندار ویژه ملایر نیز آمده است: مرگ این عالم وارسته مصیبتی جبرانناپذیر و رخنهای بستهناشدنی است، او ستارهای است که غروب میکند.
در ادامه پیام آمده است: خبر درگذشت پروفسور محمد حسین ملایری، افتخار جامعه علمی ایران، وارث بزرگ خیّر نیکنام ملایری و از مشاهیر عرصهی خدمت رسانی، موجب تاثر و تالم همگان شد.
فرماندار ویژه ملایر در این پیام میافزاید: تلاشهای همه جانبه آن شخصیت ماندگار و کمنظیر در عرصههای علمی پژوهشی، صنعت و تولید، بهویژه خدمت گسترده و ماندگار به مردم شهرستان ملایر، هرگز از خاطر مردمان این دیار فرهنگی و علمی پاک نخواهد شد.
اینجانب درگذشت آن استاد فرزانه را به مردم شریف شهرستان ملایر، خانواده محترم ایشان و جامعه علمی کشور تسلیت عرض کرده و از خداوند رحمان برای آن مرحوم رحمت واسعه الهی و برای بازماندگان صبر جمیل و اجر جزیل مسالت دارم و امیدوارم شاگردان آن استاد چیرهدست و مریدان آن خیّر نیکوکار، همچنان راه و منش مرحوم دکتر «محمدحسین ملایری» را به شایستگی تداوم بخشند.
محمد کاظمی نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی نیز در پیامی خبر درگذشت برادر گرامی و دانشمند ارجمند دکتر محمد حسین ملایری را موجب اندوه دوستان و علاقهمندان دانست.
در ادامه این پیام آمده است: وی سالیان متمادی در سنگر خدمت و ایجاد زیرساختهای پژوهشی، صنعتی و تولیدی کشور نقش موثری ایفا کرد و در حقیقت وارث خلف ابوی خیراندیشش مرحوم حاج محمد ملایری بود.
نائب رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس دهم در این پیام دوران فعالیت آن مرحوم در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی به عنوان بنیانگذار و رئیس و حضور برجسته در مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در مقام مشاور ویژه حجت الاسلام حسن روحانی، به یقین از ماندگارترین نقشآفرینیهای فرزندان دیار ملایر در کشور است.
اینجانب درگذشت جانکاه ایشان را به اهالی شریف شهرستان ملایر، خاندان معززشان و ساکنان کوی اندیشه و علم تسلیت گفته و از درگاه خالق بیهمتا برای آن مرحوم علو درجات و برای بازماندگان صبر مسالت میکنم.
چراغ پر فروغ استاد فرهیخته و نخبه نامی استاد «محمد حسین ملایری» برای همیشه در دیار نیکوکاران و اندیشمندان همیشه جاودان و پر نور است...
۷۵۲۸/۲۰۸۷